Birštone organizuojamas diskusijų festivalis „Būtent!“

Rugsėjo 8–9 dienomis Birštone pirmąkart Lietuvoje vyks diskusijų festivalis „Būtent!“ – visuomeniškų piliečių, verslo, mokslo, nevyriausybinių organizacijų, politikos atstovų susitikimas. Kiekvienas čia bus kviečiamas keistis nuomonėmis apie valstybės raidai aktualiausius klausimus ir kelti naujas idėjas, padedančias valstybei augti, o bendruomenėms joje stiprėti. Tikimasi, kad šiemet į renginį atvyks apie 3 tūkst. lankytojų ir jis taps kasmetine tradicija, padedančia puoselėti diskusijų kultūrą ir gerinti priimamų sprendimų kokybę Lietuvoje.
Diskusijų festivalio programoje – septynios pagrindinės temos: „Atvira Lietuva“, „Kūrybinga Lietuva“, „Galimybių Lietuva“, „Globali Lietuva“, „Sumani Lietuva“, „Tvari Lietuva“, „Idėjų Lietuva“. Tarp pirmųjų pristatomų pranešėjų – Edwardas Lucasas, Alfredas Bumblauskas, Salvijus Kulevičius, Arnoldas Pranckevičius, Nerijus Mačiulis, diskusijas moderuos Milda Ališauskienė, Nerija Putinaitė, Justinas Žilinskas, Donatas Puslys ir kiti. Per dvi dienas atvirose Birštono viešosiose erdvėse iš viso įvyks daugiau nei 50 debatų, pokalbių šou, įvairių žanrų bei tematikos pranešimų, kino seansų ir koncertų. Bus pramogų šeimoms, mažiausiems dalyviams.
Nemokamą ir atvirą visiems renginį inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, organizuoja neseniai veiklą atnaujinęs Atviros Lietuvos fondas, Britų taryba, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, bankas „Swedbank“, festivalio partneriai – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba. Į diskusijų festivalio organizavimą taip pat įsitraukė strateginės komunikacijos bendrovė „OMConsulting“ bei renginių organizatoriai „Propeller“.
Diskusijų dienų iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet apie 30 tūkst. žmonių pritraukiančio Almedalen diskusijų forumo Švedijoje, taip pat sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje, kitose Skandinavijos šalyse ir kaimyninėse Estijoje bei Latvijoje.
Pasak organizatorių, kitose šalyse, ypač Skandinavijoje, visuomenei svarbūs sprendimai neatsiejami nuo požiūrių įvairovės ir skirtingų visuomenės grupių įtraukimo į tokių sprendimų svarstymą. Aukšta diskusijų kultūra padeda visuomenei susitarti dėl valstybės raidos prioritetų ir sąlygoja geresnę priimamų sprendimų kokybę. Siekiama ir Lietuvoje inicijuoti atvirą diskusijų erdvę, kuri prisidėtų prie demokratiškos, vieningos bei pažangios visuomenės kūrimo, ugdytų diskusijų, įsiklausymo kultūrą ir toleranciją kitai nuomonei ar požiūriui.
„Diskusijų festivalis „Būtent!“ – tai nuomonių įvairovės ir demokratijos šventė, kurioje kiekviena nuomonė turi teisę egzistuoti ir būti išklausyta. Siūlysime atvirą erdvę, kurioje jaukiai jausis ir idėjomis keisis įvairių sričių atstovai, o visi festivalio svečiai aktyviai dalyvaus, įsiklausys, sieks tarpusavio supratimo, kurį diskusijose lydi savotiškas užtvirtinimas – „būtent!“. Tikimės, kad ateityje mūsų renginys taps svarbia idėjų ir diskusijų platforma Lietuvoje – aptarimų, nuomonės formavimo, sutarimo, bendros valstybės vizijos kūrimo vieta, kuri suteiks įkvėpimo realiems viešojo gyvenimo sprendimams“, – sako vienas iš renginio iniciatorių ir viešosios įstaigos „Visos idėjos“ steigėjų Antanas Bubnelis.
Pasak Atviros Lietuvos fondo valdybos pirmininkės Mildos Ališauskienės, tokio renginio Lietuvai jau seniai reikėjo. „Visuomenės klimato gerinimas nebėra tik valdžios institucijų rankose. Tam, kad Lietuva taptų atsparesnė vidinėms ir išorinėms grėsmėms, reikia plėsti bendruomenių ribas, ieškoti jų sinergijos ir skirtingų interesų tarpusavio supratimo. Tai padės mums tapti tvirtesniais ir perkelti valstybę į kitą pažangos lygmenį“, – teigia M. Ališauskienė.
Renginys atviras visiems, todėl norinčius renginio metu pristatyti savo idėjas, išsakyti savo poziciją ar pakviesti renginio dalyvius diskusijai festivalio organizatoriai kviečia teikti savo pasiūlymus programai. Visi norintys tapti festivalio programos dalimi iki birželio 23 d. savo idėjas pateikti gali info@diskusijufestivalis.lt
Išsamiau apie renginį www.diskusijufestivalis.lt.

 

Strateginės komunikacijos bendrovės „OMConsulting“ ir Birštono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *