„Muziejų nakties“ renginiai kvietė užsilikti ir po vidurnakčio

Gegužės 18-oji – Tarptautinė muziejų diena. Nuo 2005 metų, paskatinti prancūzų, šios dienos išvakarėse, Europos muziejai atveria  duris lankytojams ne tik dieną, bet ir naktį. Muziejai įvairiomis formomis siekia parodyti tai, ką esame sukaupę, išsaugoję ir kad  visi kartu esame atsakingi už paveldo išsaugojimą ir puoselėjimą. Šis tradicinis renginys – tai didesnių ir mažesnių muziejų siekis skatinti bendruomeniškumą, parodyti, ką bendruomenės nariai nuveikė ir kaip padėjo muziejininkams fiksuoti krašto istoriją, kultūrą. Kasmet ieškodami naujų idėjų, kurdami ir įgyvendindami projektus, propaguojančius mūsų sukauptas vertybes, rengdami parodas ar konferencijas, amatų šventes ar akcijas, stengiamės parodyti, kuo esam turtingi, kviečiame apsidairyti ir pamatyti save pasauliniame kontekste.

Kasmet lankytojai yra kviečiami atrasti ir pamatyti kitokį muziejų, dalyvaujant netradiciniuose, išskirtiniuose ir unikaliuose muziejų renginiuose. 2016 m. „Muziejų nakties Lietuvoje” akcijoje dalyvavo 105 Lietuvos muziejai, o jų organizuotuose renginiuose apsilankė daugiau kaip 129 tūkst. lankytojų. Šiais metais 100 muziejų kvietė lankytojus į daugiau nei 300 renginių visoje Lietuvoje.
Alytaus kraštotyros muziejuje „Muziejų naktį” „atidarėme” jau 17 val. Anzelmo Matučio muziejaus kieme, kur Alytaus Jotvingių gimnazijos dramos studija „Taškas” (režisieriai Jonas Gaižauskas ir marytė Stasiukynienė) parodė spektaklį „Murza” pagal J. Glovickio pjesę. Jaunųjų aktorių vaidyba, emocijos, tikrumas ir natūralumas sujaudino žiūrovus, vienas kitas ir ašarą nubraukė. Anzelmo Matučio muziejaus ir sodo dvasia, darbuotojų nuoširdumas pritraukia vis daugiau lankytojų. Taip ir spektaklį stebėti ėjo ir ėjo pavieniai, būreliais. Šiais metais spektaklį muziejaus kieme stebėjo 112 žiūrovų.
Smagu buvo stebėti jaunuosius muziejaus lankytojus, kurie pažirę įvairiose muziejaus patalpose žaidė senovinius žaidimus, bandė pažinti senąsias miesto gatveles, o ypač emocingai ir jauni, ir seni gabeno knygas iš Tilžės į Makniūnus, dalyvaudami žaidime „Nugabenk knygą”. Gera buvo sutikti ir suvalkiečių porą, kuri tą dieną šventė savo sidabrines vestuves Alytuje ir nusprendė dalį laiko praleisti „Muziejų nakties” renginiuose, ir šeimas iš Žemaitijos, kurios džiaugėsi pažintimi su Alytaus muziejais, aplinka, išskirtinėmis parodomis, darbuotojų nuoširdumu, išradingumu.
Visus susirinkusius užbūrė šokių studijos „Aušrinė” ir Alytaus jaunimo centro studijos „Vakarė”, TV projekto „Lietuvos talentai” dalyvės Rugilė Šimaitytė, Tėja ir Deimantė (vadovė Aušra Saulevičiūtė). Jų šokiu papasakotos istorijos žavėjo tikrumu, autentika, išgyvenimų gelme.
Pirmą kartą „Muziejų naktų” metu buvo surengtas knygų aukcionas „Nuo romano iki…” , kurį vedė charizmatiškasis Vladislavas Gunevičius. Aukcionui buvo pateikta 90 naujų knygų, kurias muziejui padovanojo buvusi muziejaus darbuotoja norėdama, kad lėšos už aukcione parduotas knygas būtų skirtos eksponatų įsigijimui. Per aukcionui skirtą  laiką buvo parduota 30 knygų. Brangiausiai parduotos knygos kaina pakilo 5 kartus. Ją įsigijo kultūros skyriaus vedėja Vilma Liaukuvienė. Muziejininkams buvo netikėta, kad aukciono metu buvo parduota knygų net už 220 eurų. Apie tai, kokį eksponatą įsigysime už šias lėšas – skelbsime viešai.
Pirmas bandymas buvo sėkmingas, o Vladislovas Gunevičius pažadėjo ir toliau talkinti, organizuojant ir vedant panašius aukcionus.
Smalsuoliams buvo įdomu pasigilinti į dzūkų tautinio kostiumo subtilybes, pasigrožėti, nusifotografuoti stende „pasidabinus” tautiniais rūbais, pasigrožėti fotografijomis, kuriose – ir archyvinėse, ir šiuolaikinėse į mus žvelgia tautiniais rūbais pasipuošę moterys ir vyrai. O kur dar archyviniai kadrai, muzika, nuotaika ir pasididžiavimas, kad turime, kad saugome, kad didžiuojamės… Muziejininkas Artūras Balčiūnas nuo pat muziejaus atidarymo ir pavieniams asmenims, ir būreliams, ir pristatymo metu pasakojo, rodė, kvietė paklausyti lietuviškų pasakų vinilinėse plokštelėse. Kai kas ir ekskursijų į šią parodą savo kolektyvams užsakė, kai kas plokštelių įsigijo, o kai kas nusprendė pradėti plokšteles kolekcionuoti, tik dėl temos ateis pasitarti. Džiaugiamės, kad šia paroda kai ką pastūmėjome sustoti, susimąstyti, apsidairyti ir atrasti.
Visi nekantravome laukdami teatralizuotų linksmai rimtų Alytaus miestų šimtmečio piršlybų Iceko Šmugelio karčiamoje „Bijok dievo”. Kaip tik tuo metu dingo uodai, prieš tai gąsdinę žiūrovus, oras džiugino aksomine šiluma, pakvipo žiedais.  Arvydas Kinderis, šio farso kūrėjas ir statytojas, vaidilos – Eglė Juškaitė, Vincas Vaičiulis, Vidas Vaškius, Eugenijus Rakauskas, Žiedūnė Maldonienė, istorijos porintojai Vilmantas Dunderis, Loreta Naruševičienė išmoningai ir nuotaikingai papasakojo Alytaus miesto istoriją, suskirstę ją dešimtmečiais. Nors pasitaikė šiokių tokių techninių nesklandumų, tačiau intriga ir pasakojimas suteikė žiūrovams daug gerų emocijų. „Muziejų naktis” tradiciškai pasibaigė prie muziejininkų sukurto laužo ir arbatos. Dar ilgai nesiskirstė lankytojai, o paskutinieji muziejaus kieme dar ilgai būriavosi, bendravo. Paskutinieji išsiskirstė 1.30 min.
Gegužės 20-osios naktį į muziejų ėjo įvairaus amžiaus alytiškiai ir miesto svečiai. Mes manome, kad jūs ir vėl grįšite pas mus į naujas parodas, ekspozicijas, renginius, atsinešdami albumuose paslėptas fotografijas, dokumentus, istorijas…
Galinos Tamošiūnienės fotografijoje Virginija Čiginskienė aiškina lankytojams viduramžių žaidimų taisykles ir moko juos žaisti.
Alytaus kraštotyros muziejaus informacija 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *