Varėnoje atidaryta jubiliejinė tautodailininko Algirdo Juškevičiaus darbų paroda

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta unikalaus kūrėjo – varėniškio tautodailininko, medžio drožėjo Algirdo Juškevičiaus – jubiliejinė išskirtinės brandos darbų paroda. Į parodos atidarymą susirinkęs gausus būrys menininko kolegų bei draugų, varėniškių dar kartą turėjo galimybę įsitikinti, jog Algirdas turi Dievo dovaną prakalbinti medį, tarsi įpūsti jam gyvybės.

Todėl kiekviena į rankas paimta Algirdo skobta skulptūra skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna. Kūrybinė Algirdo patirtis jau pasiekusi brandos amžių – medžio dirbinius, skulptūras jis kuria bene keturias dešimtis metų. Parodoje galima išvysti įvairaus laikotarpio menininko darbų. Jo rankomis sukurti medžio darbai puošia ne tik Varėnos rajoną, bet ir Lietuvą, jais grožisi ir varėniškiai, ir svečiai. Be skulptūrų jis kuria bareljefus, kaukes, gamina žaislus, baldus, drožia šaukštus, skobia kaušus. Menininkas yra surengęs dvidešimt autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, parengęs projektų, skirtų drožybos ir žaislininkystės amatų vystymui.

Algirdas Juškevičius – ir puikus mokytojas, jau trisdešimt šešerius metus mokantis jaunimą meninės medžio drožybos Varėnos kultūros centro dailės studijoje „Kadagys”.

2007 ir 2016 m. jis apdovanotas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija „Už geriausius projektus jaunimui”, o 2014 metais – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos premija „Sėkmingiausiai dirbantis tradicinis amatininkas”. A. Juškevičius yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos ir senųjų amatų klubo „Dvaro meistrai” narys.

Autorių su solidžia paroda bei jubiliejumi pasveikinęs Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė, jog reikia didžiuotis, kad Varėnoje gyvena ir kuria Lietuvos ir pasaulinio lygio medžio drožėjas. „Sunku žodžiais įvertinti Algirdo darbų vertę. Už autorių geriausiai „kalba” jo darbai. Sunkiai įsivaizduojame rajono renginius be Algirdo. Jis šventėse visur dalyvauja su savo senais ir naujais darbais, su mokiniais demonstruoja drožybos procesą. Už tai, kad daugelį metų medžio meno paslaptis perteikia jaunimui, jį lavina etninės kultūros, liaudies tradicijų ir istorinio paveldo srityse, Algirdas vertas ypatingos padėkos. Tegu jam ir toliau užtenka sveikatos ir kūrybinio polėkio!, – linkėjo meras. Jis įteikė autoriui padėką ir albumą „Laisvės paženklinti”.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas pasidžiaugė, jog autoriaus rankos kuria tikrus stebuklus ir rodo kitiems, kaip juos kurti. „Dėkoju Jums, Algirdai, už didelį kūrybinį kraitį ir linkiu, kad Jūsų dėka tų kuriančių rankų būtų kuo daugiau”, – linkėjo administracijos direktorius.

Pats autorius prisipažino, kad daro tai, kas jam labai patinka, kas artima visą gyvenimą. „Labai smagu, kad atsiranda jaunų žmonių, kurie nori perimti mano žinias. Šiandien parodoje pristatau tai, ką esu sukūręs – sakralinės skulptūros kolekciją, senuosius žaislus, pastaruoju metu kuriamus istorinius gaminius – indus, šaukštus. Tokius naudojo mūsų protėviai, tokie gaminiai rasti Norvegijoje, Vokietijoje, saugomi Valdovų rūmuose, Nacionaliniame muziejuje Vilniuje. Dėkoju visiems , kad atėjote į parodą ir pagerbėte mane”, – kalbėjo autorius.

Menininkai Audronė ir Saulius Lampickai sakė, jog Algirdas Juškevičius yra unikalus menininkas. Kalbant apie jį, labiausiai tinka apibūdinimas „kokybė”. Šis žodis apima ir išskirtinę jo kūrybą, ir darbą, ir santykį su žmonėmis, ir jaunimo mokymą.

Jubiliejinės parodos autorių pasveikino ir jo kūrybinis mokytojas Antanas Česnulis. Jis pastebėjo, jog kūrėjo darbų tikslumas išduoda jo specialybę – matematiką. Šio menininko patarimai ypač pravertė kūrybinės veiklos pradžioje.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas, dailininkas Jonas Rudzinskas pripažino, kad šio menininko kūryba jau įėjo į liaudies kultūros raidos istoriją ir jo buvimas liaudies kultūroje yra būtinas. Sveikindamas jis linkėjo „aštrių kaltų, kietos medienos ir lengvų minčių” ir kad Algirdo Jškevičiaus kūryba klestėtų visoje Lietuvoje.

Su jubiliejine paroda Algirdą Juškevičių sveikino gausus būrys šeimos narių, rajono vadovų, giminaičių, rajono tautodailininkų, draugų, bendramokslių, mokinių bei jo kūrybos gerbėjų.

Parodos atidarymo renginį papuošė A. Juškevičiaus bičiulio, aktoriaus Viačeslavo Mickevičiaus muzikinė dovana.

 

Varėnos savivaldybės informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *