Pirmąjį „Žaliosios olimpiados“ pusfinalį laimėjo Alytaus r. gimnazija

Kovo mėnesį prasidėjusi „Žalioji olimpiada“ šūkiu „Maži darbai – dideliems pokyčiams“ kvietė Lietuvos švietimo įstaigas keisti savo bendruomenės požiūrį į vartojimą, rūšiavimą ir antrinį atliekų panaudojimą. Olimpiados tikslas buvo ne tik išmokyti rūšiuoti, bet ir atkreipti dėmesį į šiuolaikinio žmogaus elgseną, suteikti progą gilintis į šiuo metu aktualias aplinkosaugos problemas ir imtis realių veiksmų  prisidedant prie problemų prevencijos. Dalyvauti olimpiadoje užsiregistravo 250 Lietuvos mokyklų, tarp jų ir Alytaus r. Butrimonių gimnazija.  Balandžio 1 dieną buvo paskelbtos pirmo etapo užduotys. Šiame etape mokyklos bendruomenės turėjo taupyti išteklius – vandenį, elektrą, rūšiuoti atliekas bei stengtis mokyklos inventorių papildyti daiktais, pagamintais iš antrinių žaliavų, o viso proceso metu savo pasiekimus fiksuoti nuotraukomis ir filmukais. Teko nemenkai padirbėti.

Per mėnesį  visoms mokykloms pavyko išrūšiuoti beveik 40 000 kg atliekų, iš jų antrą kartą panaudota apie 6 000 kg. Daugiausia mokyklose susikaupė popieriaus atliekų, jų išrūšiuota net 28 116 kg.

Susumavus pirmojo etapo rezultatus ir išrinkus daugiausia resursų sutaupiusias mokyklas, pusfinalyje pakviestos dalyvauti 82 komandos iš įvairių Lietuvos regionų. Labai džiugu, kad tarp pakviestų mokyklų buvo  Alytaus r. Butrimonių gimnazija.  Visos pakviestos  komandos rungsis devyniuose pusfinalio renginiuose. Kiekviename pusfinalyje laimėjusi komanda pateks į olimpiados finalą, kuris vyks 2017 metų spalio mėnesį Vilniuje. Taip pat iš visų pusfinalių bus renkama papildoma –  10-oji finale dalyvausianti komanda, o dar 2 komandos, atlikdamos papildomą vasaros kūrybinę užduotį, turės progą laimėti kelialapius į finalą.

Pirmasis pusfinalio renginys vyko gegužės 16 d. Alytaus Putinų gimnazijoje. Čia  susitiko dešimt komandų iš Alytaus, Varėnos, Lazdijų, Druskininkų ir Birštono savivaldybių.  Pusfinalio metu mokiniai varžėsi viktorinoje, atliko kūrybines užduotis. O dviem  geriausiai pasirodžiusioms komandoms dar teko susirungti finalinėje kovoje.  Finalinėje kovoje dėl teisės laimėti varžėsi Alytaus r. Butrimonių gimnazijos komanda „RTP“ ir Birštono gimnazija „PRO- 6“.

Laimėjusi  pirmą pusfinalį,  varžytis dėl pagrindinio prizo –  kelionės į Vokietiją – vyks  Alytaus r. Butrimonių gimnazijos komanda „RTP“.  Sveikiname komandos kapitonę Raimondą Abramavičiūtę, narius: Gerdą Černiauskaitę, Deimantę Černiauskaitę, Mantą Stepanavičių, Gustą Buzaitį, Valentiną Straigį, atsarginius komandos narius: Airydą Balyną, Karoliną Vinskaitę, Laimį Černiauską ir komandos sirgalius: Guodą Grigaravičiūtę, Digną Senūtaitę, Emiliją Matačinskaitę, Santą Rinkevičiūtę, kurie aktyviai palaikė savo komandą ir jai pelnė labai reikalingus taškus. Komandai pasiruošti konkursui padėjo mokytojos Vilma Mielaikienė ir Jonė Poliakienė

„Žalioji olimpiada“ yra pirmasis nacionalinis konkursas, kurio metu moksleiviai skatinami ugdyti ekologinį sąmoningumą. Konkursą organizuoja VšĮ „Žaliasis taškas“ ir VšĮ „RV Agentūra“.

Alytaus r. Butrimonių gimnazijos mokytoja Jonė Poliakienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *