Alytaus rajone viešųjų darbų neliks

Alytaus rajono savivaldybėje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo viceministrė. Susitikime dalyvavęs rajono savivaldybės meras, kiti dalyviai kėlė Gyventojų užimtumo didinimo programos, viešųjų darbų,socialinių darbuotojų darbo ir atlyginimo klausimus.

Susitikime su socialinės apsaugos ir darbo viceministre Egle Radišauskiene dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė ir administracijos darbuotojai, socialiniai darbuotojai, Alytaus teritorinės darbo biržos direktorius Regimantas Mačiulis, „Sodros“ Alytaus skyriaus direktorius Valerijus Vencius, susitikimą inicijavę Pietų Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Arūnas Lekavičius ir Alytaus regiono profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Miliauskė.

Rajono savivaldybės meras susitikime pabrėžė, kad labai svarbus savivaldos, ministerijos ir profesinės sąjungos dialogas, atviras pokalbis, kad įgyvendinant naujas Darbo kodekso nuostatas, Gyventojų užimtumo didinimo programą liktų kuo mažiau neaiškumo, kad ministerija žinotų problemas, su kuriomis susiduriama.

Susitikime su viceministre daug dėmesio buvo skirta Gyventojų užimtumo didinimo programai ir planuojamoms naujovėms ją įgyvendinat. E. Radišauskienė pabrėžė, kad viešieji darbai yra neefektyvūs, nes jie negrąžina bedarbio į darbo rinką. Anot jos, daug naudingesnis yra profesinis mokymas, kurio dėka dirbti pradeda daugiau kaip 90 procentų bedarbių.

Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas sakė, kad nemažai rajono verslininkų pasinaudojo Gyventojų užimtumodidinimo programos viešųjų darbų priemone, tačiau pritarė, kad ji nėra efektyvi, nemažina nedarbo. Nuo liepos 1 d. programą vykdys savivaldybės.

„Savivaldybės pačios galės nuspręsti, ko joms reikia, rengti ir įgyvendinti darbo rinkos politikos priemones bei įgyvendinti užimtumo programas“, – apie pokyčius kalbėjo viceministrė. Viešųjų darbų, kaip priemonės, neliks. Iki šiol juos 40 proc. finansavo savivaldybės, o 60 proc. – Darbo birža. Nuo liepos Gyventojų užimtumo didinimo programą finansuos savivaldybės. Merą neramina,kad sumažinuslėšas  savivaldybė galės įdarbinti apie 100 bedarbių mažiau, lyginant su praėjusiais metais.

Alytaus teritorinės darbo biržos direktoriaus Regimanto Mačiulio nuomone, viešųjų darbų atsisakyti nereikėtų, nes jie, nors ir laikinai, suteikia žmonėms galimybę užsidirbti pragyvenimui.  „Viešaisiais darbais padėdavome ir moksleiviams, pagal naują tvarką nesimato, kad jiems galėtume padėti“, – sakė Darbo biržos direktorius.

Rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas teigiamai įvertino naujovę, kad pagal  naują tvarką bus galima skirti lėšų gyventojų pavėžėjimui į darbą, nes šis klausimas savivaldybei labai aktualus, jį bandyta spręsti, apie tai diskutuota su darbdaviais. „Yra situacijų, kai žmogus gali ir nori dirbti, bet neturi lėšų bilietui į darbą“, – sakė meras.

Susitikime su socialinės apsaugos ir darbo viceministre kalbėtasi ir apie socialinių darbuotojų papildomas funkcijas, darbo krūvį, apmokėjimą. Socialiniai darbuotojai savo darbą ir apmokėjimo tvarką bei kriterijus lygino su pedagogų ir teigė, kad numatyta tvarka jų netenkina. Diskusijoje dalyvavę socialiniai darbuotojai sakė, kad jiems tenka būti ir psichologu, ir advokatu, darbo krūvis didelis, tačiau jie nesijaučia pakankamaiįvertinti. Jie sakė, kad būtina stiprinti socialinio darbuotojo prestižą.

Kalbant apie socialinius reikalus viceministrė pažymėjo, kad Alytaus rajono savivaldybė šioje srityje dirba gerai yra minima tarp geriausių.

Alytaus rajono meras A.  Vrubliauskas pabrėžė, kad savivaldybė atliko didelį darbą, išgrynino socialinės paramos gavėjus ir paramą gauna iš tikrųjų tie, kuriems jos reikia, o sutaupytas lėšas skiria kitiems socialiniams reikalams. Praėjusiais metais savivaldybė pradėjo teikti naujas asmens higienos ir priežiūros paslaugas rajono gyventojams, neturintiems dušo ir galimybės skalbtis namuose.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *