Pirmosios vagos šventė ir pavasarinis jomarkas Lazdijuose (Foto)

Balandžio 29 dieną Lazdijų hipodrome vyko Pirmosios vagos šventė ir pavasarinis jomarkas. Į septynioliktąsias arimo arklais varžybas atvyko 20 artojų iš Lazdijų, Alytaus, Biržų, Rokiškio, Pagėgių, Varėnos savivaldybių, taip pat iš kaimyninės Lenkijos Punsko valsčiaus. Visus, nepabijojusius žvarbaus oro ir susirinkusius į šį tradicinį renginį, sveikino Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, kuris artojams įteikė po kepurę su rajono savivaldybės simbolika ir linkėjo sėkmės varžybų metu.

Gražių žodžių negailėjo šventės svečiai Seimo nariai Zenionas Streikus, Robertas Šarknickas, Virginija Vingrienė, Punsko valsčiaus sekretorius Jonas Vaičiulis bei Rokiškio rajono savivaldybės delegacijos atstovai. Artojų varžybų vertinimo komisijai vadovavęs Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Balčius prieš varžybas oficialiai paskelbė vertinimo tvarką ir kriterijus.

Svarbiausios žemdirbių pavasario šventės Jurginės ir Pirmoji vaga turi glaudžias sąsajas, todėl  tradiciškai pirmosios vagos arimo apeigas atliko Jurgis (Stasys Saladinskas), kuris pagerbė Žemę. Sukalbėjęs maldą, jis artojus vaišino duona ir  gira,  pirmoje vagoje aparė duonos riekę, jog derlius būtų gausus.

Po apeigų į startą stojo 12 artojų, pasiruošusių varžytis dvikinkių plūgų grupėje ir 8 artojai  vienkinkių plūgų grupėje. Netruko paaiškėti ir nugalėtojai. Ariant dvikinkiais plūgais 1 vietos nugalėtoju tapo ilgametis Lazdijų rajono artojas Bernardas Blažauskas iš Šventežerio seniūnijos. Antrosios vietos nugalėtoju pripažintas Ramūnas Kliokys iš Alytaus rajono savivaldybės. Trečioji vieta atiteko Vytautui Ališkevičiui iš Pagėgių savivaldybės.

Vienkinkiu plūgu gražiausiai arė ilgametis varžybų dalyvis Gediminas Čirgelis iš Biržų rajono savivaldybės. Antrąją vietą užėmė Albinas Bražinskas iš Druskininkų savivaldybės, o trečiasis buvo Bronius Mockevičius – vyriausias varžybų dalyvis iš Lazdijų rajono savivaldybės Jurčiūnų kaimo. 85-erių metų senolis drąsiai stojo į startą ir puikiai suarė jam tekusį lauką. Nugalėtojų, kaip ir kasmet, laukė rėmėjų ir šventės organizatorių įsteigti vertingi prizai.

Tie, kurie nedrįso varžytis su patyrusiais artojai, turėjo galimybę savo jėgas išbandyti Miestelėnų ir kaimo bernų arimo varžytuvėse. Visi norintys  galėjo išarti vagą ir taip prisiliesti prie senųjų žemdirbiškų arimo arkliais tradicijų. Šias mėgėjų arimo varžytuves tradiciškai pradėjo ir pabaigė Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis, kasmet nepabūgstantis stoti prie arklo. Šiose varžytuvėse nugalėtoja tapo save „kaimo merga“  tituluojanti artojė iš Kapčiamiesčio Birutė Supranavičienė.

Po arimo varžybų visų artojų laukė staigmena –  šeimininkių sutiktuvės  ir šutintos kiaulės galvos ragautuvės. Pagal senąjį lietuvių paprotį sugrįžusios po pirmojo arimo artojus sutikdavo šeimininkės, kurios vesdavo visus prie stalo, kur buvo padėta šutinta kiaulės galva ir kojos. Tai buvo daroma, kad artojas taip lengvai išartų žemę, kaip kad ją išknisa kiaulė.

Kol artojai vertė vagas, o vėliau mėgavosi šeimininkių vaišėmis, hipodrome taip pat vyko atviros Lazdijų rajono žirgų konkūrų varžybos. 20 jaunųjų žirginio sporto mylėtojų dėl mero bei sporto centro taurių rungėsi trijuose konkūruose. Nugalėtojomis tapo Lazdijų sporto centro auklėtinės  Agnė Žaliauskaitė su žirgu Laceta (1 konkūras), Dovilė Jakubauskaitė su žirgu Kaszmir (2 konkūras) ir  Rugilė Kubiliūtė su žirgu Fumitas (3 konkūras). Tradiciškai nuo ankstyvo ryto vyko Žirgų ištvermės varžybos Dzūkijos taurei laimėti. Raiti ir važiuoti varžybų dalyviai žirgų ištvermę bandė keliaudami po rajoną ir įveikdami numatytas distancijas – mažiausias 17 km, didžiausias – 59 km.

Nepaisant žvarbaus oro, Lazdijų hipodrome šurmuliavo amatininkų, ūkininkų ir prekybininkų pavasarinis jomarkas. Čia buvo galima rasite visko, ko reikia pavasariniams malonumams ir darbams – įvairių sodinukų, vaiskrūmių, amatininkų dirbinių, kulinarinio paveldo gardumynų bei daugybę kitų reikalingų tiek kaimo, tiek miesto žmogui daiktų, kokių tik gali būti tikrame jomarke.

Šventės organizatoriai Lazdijų rajono savivaldybė, VšĮ Lazdijų kultūros centras, VšĮ Lazdijų sporto centras dėkoja už pagalbą šventės partneriams ir rėmėjams: Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijai, Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijai ,,Nemunas“, Danutei ir Petrui Jurkevičiams, Mocevičiaus firmai „GINALAS“, UAB ,,Leimesta“ , AB „DnB bankas“, UAB „Medicinos bankas“, UAB ,,Lankų bokštai“,  UAB ,,LOGINTA, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybai, Lazdijų bitininkų draugijai, UAB ,,ORDO“, Veisiejų technologijos ir verslo mokyklai; informaciniams rėmėjams – UAB „Dzūkų žinios“, Kęstučio Matulevičiaus įmonei „Ryto žvaigždė“, laikraščiams „Dainavos žodis“, „Suvalkietis“, „Druskonis“, naujienų, skelbimų ir reklamos portalui „AlytusPlius“ bei Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai.

Lazdijų r. savivaldybės inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *