D. Vasiliauskui perimti Alytaus miesto švietimo reikalų vairą gali sutrukdyti ir patirties stoka

Alytaus miesto savivaldybės administracijos paskelbtame konkurse į Švietimo skyriaus vedėjo pareigas panoro sudalyvauti vos vienas pretendentas – Likiškėlių pagrindinės mokyklos direktorius Donatas Vasiliauskas.

Būtent dėl to artimiausiu metu konkursas bus skelbiamas iš naujo, nes taip numatyta Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos apraše. Iš naujo paskelbus konkursą ir bent vienam asmeniui užsiregistravus dalyvauti jame, konkursas turės būti vykdomas minėto aprašo nustatyta tvarka.

D. Vasiliauskui apsisprendus vėl dalyvauti konkurse ir bandyti tapti Alytaus miesto švietimo bendruomenės vadovu, koją pakišti gali patirties stoka, nesvarbu, kad per pastarąjį penkmetį jo gyvenime būta nemenkų karjeros šuolių ir įvertinimų. 2015 metais jis tapo Lietuvos metų mokytojo premijos laureatu, o „Lietuvos investuotojų forumas“ pripažino Metų ekonomikos mokytoju.

Pareigybės aprašo reikalavimuose nurodyta, jog Švietimo skyriaus vedėjas turi turėti pedagogo kvalifikaciją, ne mažesnį kaip 3 metų pedagoginio darbo stažą ir ne mažesnę kaip 3 metų švietimo organizavimo ar priežiūros patirtį, įgytą viešojo administravimo institucijoje, arba 3 metų vadovaujamo darbo patirtį pareigybėje, kurią einant atliekamas darbas yra laikomas pedagoginiu.

Nors D. Vasiliausko gyvenimo aprašyme netrūksta svarių faktų apie jo turimas žinias ir gebėjimus, kurie byloja, jog šis jaunas žmogus galėtų puikiai tvarkytis ir miesto švietimo reikaluose, tačiau to gali nepakakti.

2010 metais jis baigė dabartinį Lietuvos edukologijos universitetą, kuriame įgijo ekonomikos bakalauro laipsnį bei mokytojo kvalifikaciją. Dar po poros metų Mykolo Romerio universitete apsigynė ekonomikos magistro laipsnį.

Iškart po studijų įsidarbino ekonomikos ir verslo vadybos mokytoju Alytaus Putinų gimnazijoje. Vėliau čia įkūrė Socialinio verslumo mokyklą, koordinavo jos veiklą.

2014 m. Alytaus kolegijoje užsienio valstybių studentams anglų kalba dėstė valdymo apskaitos ir įmonės ekonomikos dalykus.

Nuo 2015 metų jis yra regioninės atstovybės „Junior Achievement Dzūkija“ vadovas, o Alytaus Likiškėlių pagrindinei mokyklai vadovauja tik nuo 2016-ųjų balandžio mėnesio.

Jotvingių gimnazijos direktorius Kęstutis Miliauskas neabejoja, kad D. Vasiliauskas galėtų vadovauti miesto švietimo reikalams – yra aktyvus jaunas žmogus, turintis tam tikros patirties, tačiau reikalavimai lieka reikalavimais ir jų privaloma laikytis.

Jis prisiminė 1977-ųjų metų pavasarį, kuomet Alytaus miesto ir rajono valdžios atsiskyrė ir jis tapo miesto Švietimo skyriaus vedėju. „Tuomet man buvo 27-eri ir patirties sukaupęs neturėjau, tačiau miesto švietimas dėl to nesugriuvo, dirbau ir stengiausi gerai tą daryti“,- pasakojo K. Miliauskas.

Anot Šaltinių pagrindinės mokyklos direktoriaus Alfonso Lietuvininko dėl artėjančių permainų miesto švietime ir planuojamos pertvarkos pačiam Švietimo skyriui vadovauti turėtų labai stiprus ir atkaklus žmogus. „Tai, kad dalyvauti konkurse pareiškė norą vos vienas žmogus ir parodo, jog tai sudėtinga sritis ir nelabai kas nori ten kišti nosį“,- sako A. Lietuvininkas. – Aišku būtini vadovavimo įgūdžiai, kurių reikalauja ir pareigybės aprašas, bet nemažiau čia reikia drąsos, noro ir ryžto“.

„Nemanau, kad dėl patirties stokos gali labai nukentėti darbo kokybė. Jeigu žmogus norės dirbti ir gerai atlikti savo pareigas, tai jis tą ir darys, nesvarbu, kuo jis dirbo iki tol. Svarbu jis turi išsilavinimą tokį, kokio reikia. Juk pradėjus vadovauti Švietimo skyriui pareigos pasikeis, reiks persiorientuoti į kitą veiklą, mokytis naujų dalykų, tavo ankstesnė patirtis mažai prasmės teturės”,- įsitikinusi Dzūkijos pagrindinės mokyklos direktorė Vilija Sušinskienė.

– Kita vertus, jei pareigybės veiklos aprašas to reikalauja, tai yra svarbu. Juolab, kad Alytaus švietimo laukia didelės permainos netolimoje ateityje. Mes priimdami žmogų net ir į pavaduotojo vietą norime, kad jis turėtų pakankamai tam tikros patirties panašiame darbe, o čia kalbame apie vadovavimą visam miesto švietimui“.

Papildyta:

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus vedėjos Modestos Tarasauskienės pasiteiravus, ar įstaiga turinti žinių apie kandidato į Švietimo skyriaus vedėjo pareigas aprašyme numatytų reikalavimų neatitikimą, ši patikino, jog tai – konfidenciali informacija, kurios ji nežinanti ir niekas jai pasakyti negali.

Pasirodo gali. Ir kas  „konfidencialu“ Viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus vedėjai – nekonfidencialu Valstybės tarnybos departamentui. Jis pateikė atsakymą portalui dzukijosveidas.lt :

„… atsižvelgiant į tai, kad vienas pretendentas, kuris buvo pateikęs dokumentus į Jūsų minėtą konkursą neatitiko Valstybės tarnybos įstatyme nustatytų bendrųjų ir  pareigybės aprašyme nustatytų specialiųjų reikalavimų, o pretendentų pateikimo terminas yra pasibaigęs, konkursas laikomas neįvykusiu ir įstaigos vadovo sprendimu gali būti skelbiamas iš naujo“.

www.verslumomokymai.lt nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *