I. J. Mirošnik: „Draugiški ryšiai su Alytumi – atskiras Petrozavodsko istorijos puslapis“

Alytaus ir Petrozavodsko (Karelijos Respublika) miestų bendradarbiavimui šiemet sukanka 10 metų. Šią sukaktį miestai minės Alytaus miesto gimtadienio šventės  metu, surengdami keletą kultūros renginių Alytuje, o kiek vėliau  ir  Petrozavodske.

Artėjančio dešimtmečio proga  pokalbis su Petrozavodsko apskrities administracijos vadove Irina Jurijevna Mirošnik, apie gražią ilgus metus besitęsiančią dviejų miestų draugystę,  ateities planus bei miestų tarptautinio bendradarbiavimo patirtį.

Alytus ir Petrozavodskas bendradarbiauja 10 metų. Kokiose srityse, Jūsų nuomone, buvo bendradarbiaujama aktyviausiai?

Alytaus ir Petrozavodsko bendradarbiavimo ryšiai užsimezgė dar 2003 m. Lietuvos verslininkų vizito Petrozavodske metu. 2007 m. lapkričio mėnesį, trečiosios tarptautinės  konferencijos „Tarptautiniais savivaldybių ryšiai”, kurioje dalyvavo ir Alytaus miesto savivaldybės delegacija, metu Petrozavodsko apskrities administracijos vadovas Viktoras Masliakovas ir tuometinis Alytaus miesto savivaldybės meras Česlovas Daugėla pasirašė Alytaus ir Petrozavodsko miestų bendradarbiavimo ketinimų protokolą.

Per šį laikotarpį įgyvendinome nemažai bendrų projektų ir ko gero  daugiausiai nuveikėme kultūros srityje. Ne kartą Alytaus miesto menininkai  ir medžio meistrai dalyvavo Petrozavodske vykstančiame  tarptautiniame žiemos festivalyje „Hiperborėja”, tarptautiniuose medžio drožėjų simpoziumuose, Alytaus miesto savivaldybės administracijos specialistai –  konferencijoje „E-Petrozavodskas”, seminare „Stilius ir ekologija kraštovaizdžio dizaine”. Petrozavodsko miesto dailininkai ir meistrai mūsų miestą atstovavo  daugelyje Alytuje organizuotų festivalių, o neįgalių vaikų teatro trupė „Rostok” keletą kartų dalyvavo Alytuje vykusiame tarptautiniame neįgalių vaikų ir jaunimo teatrų festivalyje „Džiaugsmo ašara”. Be to jaunųjų Petrozavodsko dailininkų darbai dažnai eksponuojami Alytaus miesto dienų metu vykstančių dailininkų parodose. Praėjusiais metais Alytaus miesto šventės metu surengtas Petrozavodsko muzikos mokyklos mokinių koncertas.

Kokiose srityse, Jūsų nuomone, bendradarbiavimas su Alytuje galėtų būti aktyvesnis?

2006 m.  Alytaus miesto pedagogų ir medicinos darbuotojų delegacijos lankėsi Petrozavodske  ir susipažino su mūsų miesto švietimo ir medicinos įstaigomis, tačiau tolimesnių bendradarbiavimo kontaktų nei su švietimo, nei su medicinos įstaigomis užmegzti nepavyko.

Norėtųsi, kad aktyviau būtų bendradarbiaujama sporto srityje, juo labiau, kad tai jau esame darę anksčiau: keitėmės futbolo komandomis, dalyvavome įvairiose varžybose.

Mielai įgyvendintume ir vieną kitą bendrą meninį projektą – Petrozavodsko publika mielai priima  kitų šalių kultūros ir meno kolektyvų pasirodymus.

Mano manymu, taip pat labai svarbu keistis patirtimi ir palaikyti  tiesioginius ryšius su abiejų savivaldybių specialistais bei dalyvauti  įvairiose konferencijose ar seminaruose.

Kuo Jums patinka Alytus?

Man Jūsų mieste teko lankytis du kartus ir abu vizitai man paliko malonius prisiminimus. Šie mūsų  susitikimai buvo kupini atvirumo ir nuoširdumo bei noro bendrauti. Labiausiai mane sužavėjo miesto gyventojų geranoriškumas, o didžiausią įspūdį paliko Alytaus miesto šventės, jų be galo turtinga kultūrinė programa ir begalinis Alytaus miesto gyventojų ir miestą aplankančių svečių bendrumo jausmas.

Man taip pat įsiminė apsilankymai Alytaus miesto švietimo įstaigose, turtinga šių įstaigų mokymo bazė.

Džiugu ir tai, kad besilankydama Alytaus miesto šventėje, tarp Jūsų miestų partnerių aš susiradau draugų  Latvijoje, o mūsų susitikimų šalimi išliko Lietuva.

Kuo iš kitų Petrozavodsko miestų partnerių išsiskiria Alytus? Kiek miestų partnerių turi Petrozavodskas?

Petrozavodskas 11 pasaulio šalių turi 13 miestų partnerių. Aktyvūs yra mūsų artimiausi  partneriai Suomijoje – Varkaus ir Joensu miestai. Varkaus yra pirmasis Petrozavodsko miestas partneris. Su šiuo Vakarų Suomijos pramonės miestu bendradarbiaujame nuo 1965 m. Joensu –  žymus savo universitetais miestas, su kuriais ne viena Petrozavodsko miesto įstaiga įgyvendina bendrus projektus.

Vokietijoje taip pat turime du miestus partnerius – Brandenburgą ir Tiubingeną. Petrozavodske dar 1970 m. susikūrė bendruomenė,  besirūpinanti bendradarbiavimu su mūsų partneriais Vokietijoje, besimokanti vokiečių kalbos, besidominti šios šalies kultūra ir tradicijomis ir  periodiškai organizuojanti Vokietijos dienas Petrozavodske, į kurias kviečiami ir mūsų miestų partnerių Vokietijoje atstovai.

Mūsų miestas partneris Prancūzijoje, gerai žinomas ir už šios šalies ribų – La Rošelis. 2018 m. švęsime 45 metų bendradarbiavimo su šiuo miestu sukaktį. Šiai progai paminėti organizuosime bendrus specialius renginius.

Skandinavijos šalyse turime du miestus partnerius – Umeo (Švedija), Mo i Rana (Norvegija). Umeo – didžiausias Šiaurės Švedijos universitetų miestas, 2014 m. Europos kultūros sostinė. Mo i Rana – nedidelė, Norvegiją skalaujančio vandenyno pakrantėje, įsikūrusi pramonės komuna.

Tarp mūsų Baltijos šalių miestų partnerių, be Alytaus miesto, Petrozavodskas dar bendradarbiauja su Estijoje įsikūrusiu Narvos miestu. Nuo 2005 m. aktyviai bendradarbiauja mūsų miestų muzikos mokyklos, futbolo   klubai, restauravimo darbais užsiimantys specialistai.

Petrozavodskas bendradarbiauja ir su vienu seniausių Armėnijos miestu – Ečmiadzinu. Draugiškus bendradarbiavimo ryšius su šiuo miestu mes užmezgėme Petrozavodske veikiančios armėnų bendruomenės dėka.

2017 m. minėsime 30 metų bendradarbiavimo sukaktį su Duluto miestu (Minesota, JAV). Jau beveik 30 metų kasmet Petrozavodsko ir Duluto miestų studentai dalyvauja bendrose studentų mainų programose.

Draugiški ryšiai su Alytumi  – atskiras  Petrozavodsko istorijos puslapis, kupinas čia viešėjusių žmonių prisiminimų, atspindintis kūrybinę šio miesto, turinčio daugybę dailininkų, meistrų ir meniškos sielos žmonių, atmosferą.  Kultūriniai mainai praturtina mus. Šių metų gegužės mėnesį mūsu miesto fotografai viešės Alytuje ir dalyvaus tarptautiniame Alytaus miestų partnerių fotografų projekte. Tikimės, kad dalelę šio projekto rezultatų rudenį mes išvysime ir Petrozavodske.

Ko palinkėtumėte Alytaus miestui ir jo gyventojams?

Petrozavodsko miesto gyventojų vardu alytiškiams linkime sveikatos, taikos ir kuo didžiausios sėkmės, o Alytui, kaip miestui partneriui  – stabilios miesto plėtros.

 

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *