Tradiciniai ir šiuolaikiški Sūduvos krašto karpiniai džiugina dzūkus

Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos fojė papuošė reto grožio popieriaus ažūras. Čia įkurdinta iš Seimo parodų galerijos į Alytų atkeliavusi karpinių paroda simbolišku, šiems išskirtiniams metams skirtu pavadinimu – „Tautinis kostiumas popieriaus karpiniuose”. Trapius popieriaus raštus sukūrė ir su precizišku kruopštumu atliko Vilkaviškio rajono kūrybinės grupės „Sėjinis” moterys.

Kūrybinė grupė „Sėjinis” – Vilkaviškio rajono popieriaus karpinių meistrus jungianti, regiono tautodailę įvairiuose renginiuose reprezentuojanti grupė, kurią 1988 metais subūrė dailės mokytoja ekspertė Virginija Armanavičienė.

Parodoje „Tautinis kostiumas popieriaus karpiniuose” pristatomi dešimties „Sėjinio” grupės narių karpiniai. Menotyrininkė Jurga Minčinauskienė teigia, kad parodos žiūrovai neturėtų pavargti vieną po kito tyrinėdami monochrominius paveikslus, ieškodami tautinės tekstilės ornamentikos ženklų, atrasdami juose – iš delmonų ar prijuosčių, siuvinėtų marškinių apykaklių ar „žičkų”, megztų riešinių, pirštinių ar kojinių – lelijas ir roželes, kryputes, kryžiukus ir rombelius, gyvybės medį, sauleles…

Menotyrininkės Jurgos Minčinauskienės teigimu, tematikos ir formos požiūriu ekspozicijoje karpiniai dalijami į dvi grupes. Dominuojančios tradicinės stilistikos kūriniams būdingas simetriškas ir ritmingas vaizdo komponavimas iš apačios į viršų arba iš kairės į dešinę, vyraujantys stilizuotų augalų, gyvūnų, soliariniai, gyvybės medžio motyvai, liaudies meno ornamentika. Netradicinės krypties karpiniai pasižymi asimetrija arba komponavimu iš centro, ypatingu naratyvo akcentavimu.

Parodą „Tautinis kostiumas popieriaus karpiniuose” bibliotekos lankytojai galės apžiūrėti iki balandžio 28 d. Parodos Alytuje kuratorius – menininkas Arūnas Vaitkus.

Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos inf.

Ilonos Krupavičienės nuotr.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *