Nuolat pilni „Dzūkijos“ ir „Vyturėlio“ konteineriai – padėtis be išeities?

Šiukšlių prigrūsti konteineriai ir kalnai jų aplink jau tapo savotiškais sodininkų bendrijų „Dzūkija“ ir „Vyturėlis“ įvažiavimo „vartais“. Net ir neturėdamas sklypo jose, o tik kartais pravažiuodamas pro šalį, vargu bau, ar pamatysi kitokį vaizdą, nors Takniškių sąvartynas vos už kelių kilometrų. „Pamatysi,- sako šiose bendrijose sklypus turintys žmonės. – Tik, jei nesenai pravažiavo „Ekonovus“ šiukšliavežis“.

Bendrijos „Dzūkija“ valdybos pirmininkas Fabijonas Delinda įsitikinęs, į konteinerius šiukšlių priveža aplinkinių kaimų gyventojai. „Tai, ko negali sukūrenti, pavyzdžiui statybinių atliekų, baldų, padangų ir kitų, jie sutempia čia. Nereikia vargti ir vežti į atliekų surinkimo aikšteles, atveža ir palieka prie konteinerių, išmėto pakelėse. Daug metų tebesitęsianti problema jau yra tapusi reiškiniu“,- sako F. Delinda ir priduria, kad pačios sodininkų bendrijos išspręsti šią bėdą yra bejėgės.

Nieko padaryti negalintys tikina ir bendrovės „Ekonovus“, kuri atsakinga už šiukšlių surinkimą ir išvežimą šiose bendrijose, atstovai. Portalui dzukijosveidas.lt susisiekus su bendrovės Logistikos skyriumi, jo atstovė aiškino žinanti, kad šiukšlių problema sodininkų bendrijose „Dzūkija“ ir „Vyturėlis“ yra didelė, esą vaizdas prie konteinerių nuolat akis bado net ir juos ištuštinantiems darbininkams.

„Mūsų sutartyje su Alytaus regiono atliekų tvarkymo centru numatyta, kad mišrių atliekų konteinerius šiose sodininkų bendrijose šaltuoju metų laiku privalome ištuštinti vieną kartą per mėnesį, šiltuoju periodu – du kartus. Nuolat bandome įvairius variantus, vežame skirtingu laiku, stebime, kada dažniausiai jie pripildomi. Tik tiek, kad dažniau išvežti šiukšlių, negu numatyta sutartyje, mes negalime“,- sako „Ekonovus“ atstovė.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vyriausioji specialistė paslaugoms Eglė Zalieckienė aiškina, kad mišrių atliekų konteinerių išvežimo dažnumas sodininkų bendrijose „Dzūkija“ ir „Vyturėlis“ numatytas ARATC ir Alytaus rajono savivaldybės sutartyje, kurios bent jau dabar pakeisti negalima.

„Ten didžiausia problema – nesąžiningi sklypų savininkai, kurie deklaruoja, kad soduose būna tik šiltuoju sezonu, tačiau juose gyvena nuolat. Konteineriai pilni, nes ištisus metus į juos pilamos šiukšlės“,- įsitikinusi E. Zalieckienė.

F. Delinda su tuo nesutinka, esą sklypų savininkai susimoka už tai, kiek šiukšlių jie išmeta. Pavyzdžiui „Dzūkijoje“ yra nemažai nuolat gyvenančių žmonių, tačiau jie yra čia deklaravę savo gyvenamąją vietą ir už šiukšles moka pagal gyvenamą plotą. Tie, kurie čia negyvena nuolat, moka metinį 11 eurų mokestį.

„Sodininkai daug laiko praleidžia čia, nes pavasarį sodina, vasarą prižiūri, rudenį nuima derlių. Tie, kurie čia negyvena, praktiškai nebūna tik žiemą. Problema išsispręstų, jei konteineriai būtų išvežami dažniau“,- įsitikinęs „Dzūkijos“ valdybos pirmininkas.

Kol vieni į kitus pirštais rodo, remiasi su realybe prasilenkiančių sutarčių punktais ir tikina, kad kitaip būti tiesiog negali, sodininkų bendrijose „Dzūkijos“ ir „Vyturėlio“ sklypus turintys arba gyvenantys žmonės vargsta – nuolat mato sąvartyną primenantį vaizdą, prišnerkštas pakeles, savo netelpančias šiukšles gabena į Alytaus miesto daugiabučių kiemuose esančius konteinerius, seka niekdarius, juos fotografuoja ir viliasi, kad kada nors situacija pasikeis.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *