Integrali pagalba į namus padeda grįžti į gyvenimą

Alytaus rajono gyventojai nuo šių metų pradžios gali naudotis integralios pagalbos namuose paslaugomis. Socialinių ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu komandoje paremtą projektą įgyvendina savivaldybės Pirminės sveikatos priežiūros centras.

Alytaus rajono PSPC projektą „Integrali pagalba Alytaus rajone“ pradėjo įgyvendinti praėjusių metų pabaigoje. Paslaugai tekti įsigyti trys automobiliai, suformuota socialinių darbuotojų ir asmens sveikatos priežiūros specialistų komanda. Rajono gyventojams integrali pagalba namuose bus teikiama 33 mėnesius, projektas finansuojamas ES ir valstybės lėšomis.

Paslaugą Alytaus rajono gyventojams pristatė rajono meras Algirdas Vrubliauskas, PSPC direktorius Gediminas Krasauskas, Visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė, projekto „Integrali pagalba Alytaus rajone“ vadovė Kristina Vyšniauskienė.

Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas pabrėžė, kad integrali pagalba namuose ypač reikalinga žmonėms, turintiems didelių sveikatos problemų, dėl senatvės ar negalios, ir ją pavadino dvidešimt pirmojo amžiaus pagalba.

„Integrali pagalba po insulto ar kitų ligų yra galimybė sugrįžti į gyvenimą“, – sakė meras ir pabrėžė, kad labai svarbu, jog žmonės apie tokią galimybę žinotų.

Pastebima, kad poreikis paslaugoms yra didesnis, nei turima vietų, todėl meras prašo seniūnų, seniūnaičių, bendruomenių primininkų stebėti, ar paslaugos prašo ir gauna tikrai tie gyventojai, kuriems jos labiausiai reikia.

Projekto įgyvendinimo Alytaus rajone vertė – apie pusė milijono eurų. Lėšų integralios pagalbos į namus paslaugoms, pasak mero A. Vrubliausko, skirs ir savivaldybė, jeigu toks poreikis bus.

Integrali pagalba galės būti skirta 30 rajono gyventojų. Ji yra iš dalies mokama, o mokesčio dydis priklauso nuo gyventojo pajamų. Integralios pagalbos gavėjui reikia sumokėti už socialinio darbuotojo teikiamą pagalbą, o slaugos paslauga yra teikiama nemokamai.

Šiuo metu pagalba teikiama 17 rajono gyventojų, kurių vyriausiam 93, jauniausiam – 10 metų.

Visuomenės sveikatos biuro direktorė D. Kitavičienė pastebėjo, kad gaunama pagalba žmonės labai patenkinti. Jiems padeda slaugytojas, slaugytojo padėjėjas, ergoterapeutas, kineziterapeutas, socialinis darbuotojas, jo padėjėjas.

„Ir ligoniams, ir jų artimiesiems pagalba namuose labai reikalinga, ji mažina atskirtį, ligonio artimieji gali užsiimti savo veiklomis, o ligoniui teikiama visokeriopa pagalba – keičiamos sauskelnės, prižiūrimos stomos, pagal gydytojo rekomendacijas daromas masažas, mankštos, stebima bendra sveikatos būklė, gali būti paimamas kraujas tyrimams, atliekamos injekcijos“, – sakė D. Kitavičienė.

Socialiniai darbuotojai ligoniams parneša maisto produktų, sutvarko namus, pagamina valgyti, atlieka kitus darbus. Pasak D. Kitavičienės, be medicininės ir socialinės pagalbos žmonėms labai svarbus bendravimas. „Emocijų tikrai labai daug. Aplankiau kelis paslaugos gavėjus ir įsitikinau, kad žmonės patenkinti integralios pagalbos paslauga. Kai kurių artimieji sako, kad ir jie norėtų, kad jais taip kas nors rūpintųsi. Paslaugos gavėjams paprašius, socialiniai darbuotojai nuperka maisto produktų, vaistų, kitų būtinų dalykų. O kiek džiaugsmo buvo, kai vienam senoliui nupirko netgi viščiukų“, – pasakoja D. Kitavičienė.

Integralios pagalbos paslaugas – socialinio darbuotojo nuo 2 iki 8 valandų per dieną, asmens sveikatos priežiūros specialisto iki 4,5 valandos – namuose gali gauti neįgalūs vaikai, suaugę darbingo amžiaus, senatvės pensijos asmenys su negalia. Visiems gavėjams turi būti nustatytas visiškas nesavarankiškumo lygis ir nuolatinės slaugos poreikis. Dėl paslaugos reikia kreiptis į seniūniją pagal gyvenamąją vietą.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Nuotr. Integralios pagalbos paslaugą Alytaus rajone pristatė PSPC direktorius Gediminas Krasauskas, projekto vadovė Kristina Vyšniauskienė, rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, Visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *