Įsigijote nekilnojamojo turto? Praneškite ir rinkliavos administratoriui!

Daugeliui atrodo savaime suprantama, kad įsigijus nekilnojamojo turto, būtina kreiptis į elektros, šilumos, vandens bei kitų komunalinių paslaugų teikėjus, kad ir tolesnis šių paslaugų teikimas būtų sklandus. Tačiau apie pasikeitusį nekilnojamojo turto savininką informuoti ir vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą administratorių dar daugelis pamiršta. Dėl to vėliau kyla nemažai nesusipratimų.

Jų pavyktų išvengti, jei pasikeitus turto savininkui, jis iš karto apie tai informuotų rinkliavos už atliekų tvarkymą administratorių. Alytaus regione tai yra Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras.

„Neretai pasitaiko atvejų, kai žmogus, įsigijęs butą, namą ar kito nekilnojamojo turto, mums apie tai nepraneša. Negavus jokio pranešimo, sąskaitos už atliekų tvarkymą ir toliau siunčiamos buvusiam savininkui, kuris, suprantama, jų neapmoka, o naujajam savininkui kaupiasi skola.

Kol situaciją išsiaiškiname, dažnai praeina nemažai laiko ir susidaro nemenka skolos suma. Gavus pranešimą apie ją, žmogui kyla nepasitenkinimas, neretai neapsieinama be priekaištų ir kaltinimų“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Rinkliavų administravimo padalinio vadovas Povilas Turčinavičius.

Anot jo, nemaža dalis gyventojų yra įsitikinę, kad atliekų tvarkymo centro darbuotojai turėtų patys viską žinoti apie pasikeitusį nekilnojamojo turto savininką. „Taigi jūs turite kompiuterius“, – rinkliavų administravimo padalinio darbuotojams neretai primena rinkliavos mokėtojai, stebėdamiesi, kad informaciją apie pasikeitusį turto savininką turi perduoti ne kažkas kitas, o jie patys.

Jiems tenka priminti, kad kompiuteriai, deja, neturi sugebėjimų pranešti apie įvykusius turto sandorius. Tik tuomet, kai apie tai informuoja pats žmogus, rinkliavos administratorius teisė aktų nustatyta tvarka Rinkliavos mokėtojų registro duomenų bazėje registruoja ir tvarko duomenis apie rinkliavos mokėtojus.

Prievolė informuoti rinkliavos administratorių apie pasikeitusį nekilnojamojo turto savininką yra numatyta savivaldybių patvirtintuose vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatuose.

Jie numato, kad rinkliavos mokėtojai, perleisdami nekilnojamąjį turtą, privalo informuoti naują savininką (naudotoją) apie prievolės mokėti rinkliavą įvykdymą, o naujas rinkliavos mokėtojas privalo informuoti administratorių apie prievolės pradžią.

Pranešti apie pasikeitusį turto savininką galima paskambinus į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą telefonu (8 315) 72842 arba parašius elektroniniu paštu info@alytausratc.lt.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Rinkliavų administravimo padalinio specialistai kviečia gyventojus, tapusius naujo nekilnojamojo turto objektų savininkais, apie tai pranešti ne vėliau kaip per 30 dienų, kad būtų išvengta galimų nesusipratimų ir nemalonių situacijų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *