Kančėnuose susitikimų vieta – pirtis

Po dvidešimt aštuonerių metų pertraukos Alytaus rajono Daugų seniūnijos Kančėnų ir aplinkinių kaimų gyventojai vėl gali džiaugtis tradicine lietuviška pirtimi. Malkomis kūrenama pirtis įrengta Kančėnų kaimo bendruomenės „Dėmesio centras“ patalpose.

Bendruomenės pirmininkė, Alytaus rajono savivaldybės tarybos narė Monika Ražanauskienė sako, kad pirtis bus ne tik nauja bendruomenės susitikimo vieta, bet ir vaistas nuo daugelio ligų.

„Kaime visada buvo pirtis. Bet po 1989 m. jos neliko. O Kančėnų ir aplinkinių kaimų gyventojams pirties reikėjo“, – apie idėją įrengti pirtį kalbėjo pirmininkė M. Ražanauskienė. Ji padėkojo  rajono savivaldybei už skirtas lėšas ir UAB „Coner“ už kokybiškai atliktus darbus.

Simbolinę pirties atidarymo juostelę perkirpęs Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas džiaugėsi aktyvia bendruomene ir vylėsi, kad norinčių apsilankyti pirtyje netrūks. Meras bendruomenei padovanojo pirties reikmenis, Daugų seniūnas Vydas Raudonis – vantų, o UAB „Disolis“ vadovė, gydytoja, Alytaus rajono savivaldybės tarybos narė Ramunė Gaisrienė – kraujospūdžio matuoklį.

Gražių žodžių bendruomenei negailėjo Seimo narys Laurynas Kasčiūnas: „Kančėnų kaimo bendruomenė yra bendruomeniškumo, veiklumo, tarpusavio pagalbos  pavyzdys kitoms Lietuvos bendruomenėms. Sveikinu ir džiaugiuosi dar viena gražia bendruomenės iniciatyva“. Bendruomenę pasveikino rajono mero pavaduotojas Arvydas Balčiūnas, patarėjas SergejusRiabininas.

Vienu metu pirtyje gali pertis 15 žmonių. Bendras pirties plotas kartu su priepirčiu ir dušu, tualetu – daugiau kaip 50 kvadratų.

Į pirties atidarymą sugužėjo gausus būrys vietos gyventojų. Po atidarymo norintys galėjo išbandyti ją. Bendruomenės pirmininkė paklausta, iš kur semsis pirties paslapčių atsakė: „Visų subtilybių mus mokys bendruomenės narys Jonas Ražanauskas, kuris šio meno išmoko iš savo tėvų, o šie iš savo tėvų. Tai patirtis perduodama iš kartos į kartą.“

Bendruomenė savo lėšomis įsigijo ir parafino vonelę rankoms, kurią galės išbandyti bendruomenės nariai.

Bendruomenės patalpose įrengtas dušas, nupirkta skalbimo mašina – bendruomenė pradėjo teikti asmens higienos paslaugas, prie kurių bus priskirta ir pirtis. Nemokamos paslaugos bus teikiamos tiems asmenims, kurie gyvena būstuose be patogumų.

Vienintelis bendruomenės rūpestis – malkos, kuriomis šiuo metu apsirūpinta. „Ateityje visi bendrai rūpinsimės, kad malkų netrūktų“,– sakė pirmininkė.

Jau šį penktadienį, kovo 24 d., Kančėnų ir aplinkinių kaimų gyventojai kviečiami išbandyti pirtį: nuo 15 val. iki 18 val. – moterų, o nuo 18 iki 21 val. – vyrų laikas.

Kančėnų kaimo bendruomenė  „Dėmesio centras“ – viena aktyviausių  ne tik rajone, bet visoje šalyje. Bendruomenė aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje: įrengė vaikų žaidimų ir sporto aikšteles, šarvojimo salę; verslauja: spaudžia sultis, gamina ir parduoda keramikos gaminius, kepa sertifikuotas tradicines dzūkiškas bandas ir močiutės pyragą, gamina sertifikuotą kmynų gėrimą, mezga pirštines su tautiniais raštų motyvais, kurios taip pat sertifikuotos. O nuo šiol teikia asmens higienos ir pirties paslaugas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *