500 miškininkų surengė įspėjamąją akciją (foto)

Lietuvos miško darbuotojai ketvirtadienį prie Lietuvos Respublikos Seimo surengė įspėjamąją akciją „Stabdykite neparengtą ir neskaidrią valstybinių miškų valdymo reformą“.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LMPF) reikalavo Parlamentarų nepritarti LR Aplinkos ministerijos pateiktai ir Vyriausybės priimtai miškų pertvarkos reformai.

„Viešojoje erdvėje vis daugiau kalbama apie didelių interesų grupių stumiamą reformą, kurios siekis paprastas – atsikratyti miško darbuotojų ir perimti visų valstybinių miškų valdymą į vienas rankas. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas šiandien pareiškė, kad medienos prekybos sistema nepatogi ir nepriimtina didiesiems perdirbėjams“, – sako LMPF pirmininkė Inga Ruginienė.

LMPF pirmininkė Inga Ruginienė

LMPF siekia, kad būtų parengtas kaštų ir naudos analize pagrįstas reformos planas, kuriame būtų tiksliai nurodyta kiek reforma kainuos valstybei, kiek miško darbuotojų bus atleista.

Be to, profesinės sajungos nori matyti aiškius planus kiek bus didinami miško darbuotojų atlyginimai po reformos ir kokią profesinio perorientavimo programą ministerija siūlo atleidžiamiems darbuotojams.

Ministerijos parengtas planas nebuvo suderintas su profesinėmis sąjungomis, nepateikta kaštų ir naudos analizė, neatsižvelgta į mokslininkų pastabas ir siūlymus.

„Ministras elgiasi ciniškai – nepasivargino nuvykti į urėdijas, pakalbėti su žmonėmis, pristatyti savo planus. Visi miško darbuotojai pasimetę ir nežinioje. Atleisti bus 3 tūkst. žmonių ir tai sukels didžiulį socialinį sprogimą regionuose“, – teigia I.Ruginienė.

Ministro Seimui teikiami reformos būtinumo argumentai buvo atremti ir paneigti mokslininkų. Tačiau į diskusijas su mokslo bendruomene ministras taip pat nesileido.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija toliau sieks, jog reforma pirmiausiai būtų parengta profesionaliai ir išdiskutuota su socialiniais partneriais. LMPF tam ketina rengti piketus ir streikus prie LR Seimo ir Prezidentūros.

 

 

Informacija ir nuotraukos Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *