Nepermokėkite už atliekas – rinkliava negali viršyti 1 proc. pajamų!

Skaičiuojant rinkliavos už atliekų tvarkymą dydį, yra taikomos įvairios savivaldybių numatytos lengvatos. Tačiau labai svarbu žinoti, kad egzistuoja ir vienas visuotinai priimtas principas: rinkliava ar kitas mokestis už atliekų tvarkymą negali viršyti 1 procento vidutinių metinių šeimos arba vieno gyvenančio asmens pajamų.

„Nemažai žmonių nežino, kad už atliekų tvarkymą neprivalo mokėti daugiau nei 1 proc. savo pajamų, jų nesusiskaičiuoja ir nepasinaudoja šia lengvata, kuri yra numatyta ir Europos Sąjungos, ir Lietuvos teisės aktuose“, – pastebi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Rinkliavų administravimo padalinio vadovas Povilas Turčinavičius.

Mažas pajamas gaunantys asmenys, norintys pasinaudoti šia lengvata, turėtų kreiptis į savivaldybės, kurioje turi jiems nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto, Socialinės paramos skyrių. Skyriaus specialistai informaciją apie šeimos ar vieno gyvenančio asmens pajamas perduos rinkliavos administratoriui.

„Mes tą informaciją įtraukiame į savo duomenų bazę ir asmenims, turintiems teisę į šią lengvatą, sumažinamas rinkliavos dydis“, – sakė P. Turčinavičius.

Ši lengvata galiojo anksčiau, ji galios ir nuo šių metų liepos mėnesio pasikeitus rinkliavos skaičiavimo tvarkai.

Pavyzdžiui, jeigu šeimos ar vieno gyvenančio asmens pajamos per mėnesį yra 300 eurų, mokestis už atliekų tvarkymą negali būti didesnis nei 3 eurai mėnesiui, nepriklausomai nuo to, kokio dydžio būste šeima ar asmuo gyvena.

„Tokia lengvata gali pasinaudoti tikrai nemaža dalis gyventojų, kurie iki šiol dėl įvairių priežasčių: vieni dėl nežinojimo, kiti manydami, kad taikant lengvatą apskaičiuota suma bus pernelyg maža, to nedarė. Todėl dar kartą primename ir kviečiame gyventojus susiskaičiuoti savo pajamas ir įsitikinti, kad už atliekų tvarkymą jie nesumoka daugiau nei turėtų“, – kalbėjo ARATC Rinkliavų padalinio vadovas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *