Kviečia balsuoti už labiausiai patikusią Prienų miesto turistinę idėją

Prienų krašto gyventojų diskusijoje buvo išrinkti trys Prienų miesto turistinės idėjos simboliai: sklandytuvas, dubuo („bliūdas“) ir puriena. Vėliau pasiūlytas dar vienas – tautinio ornamento motyvas. Pasirinktas simbolis galėtų „slėptis“ Prienų miesto lankytinose vietose (muziejaus, vaikų žaidimo aikštelės, piliakalnis ir pan.) arba prieigose prie jų (takeliuose, aikštėse, gėlynuose, želdiniuose ir  pan.), būti pačių įvairiausių formų (mažoji architektūra: suoliukas, skulptūrėlė ar pan.; dekoratyvinė detalė: plytelė, piešinys, tūrinė detalė, statinio fragmentas ar pan.).

Balsuoti už vieną iš pasiūlytų idėjų kviečiame iki kovo 31 d. Prienų rajono savivaldybės feisbuko paskyroje, el. paštu jurate.zailskiene@prienai.lt ar savivaldybės fojė.

Dubuo (bliūdas). Ši idėja pasiūlyta atsižvelgiant į kelis argumentus: šalia Prienų yra Velniabliūdžio pelkė, Prienai – beveik ovalioje dauboje – dubenyje, dubuo – pilnatvės, gausybės ir turtų simbolis, o šnekamojoje kalboje vartojamas bliūdas turi humoristinį atspalvį. Pasak idėjos autoriaus, ši idėja yra lanksti, dera su įvairiomis Prienų istorijos vingrybėmis, dubenėlis būtų meniškas ir praktiškas Prienų suvenyras. Panaudojant dubenį būtų galima puoselėti midaus gėrimo kultūrą, gal net sukurti specialų indą midui gerti – dubenėlį-„midunėlį“.
Puriena. Puriena primena vieną iš legendų apie Prienus. Legendoje pasakojama, kad maži vaikai pavasarį lakstydami prie Nemuno pamatė daug gražių geltonų gėlių. Tai buvo purienos. Vaikai nemokėjo ištarti gėlių pavadinimo ir džiaugsmingai šūkavo: „Prienos, prienos!“ Suaugusiesiems patiko šis vaikų šūksnis ir vietovę, kurioje gyveno, pavadino Prienomis (vėliau pradėjo vadinti Prienais). Puriena būtų nuotaikingas ir žaismingas Prienų miesto turistinės idėjos simbolis.
Sklandytuvas. Jau daug dešimtmečių Prienus garsinanti sklandytuvų gamykla Pociūnuose ir sklandytuvai, kurie dažnai sklando mūsų padangėje, tapo neatsiejama mūsų krašto įvaizdžio dalimi. Didžiuojamės tarptautiniais sklandytuvų čempionatais ir mūsų krašto sklandytojų laimėjimais. Tokio ženklo (sklandytuvo) dar niekas neturi, jis galėtų būti nesudėtingai pritaikomas ne tik kaip suvenyras, bet ir kaip žaidybinis elementas, kuris pagyvintų Prienų miestą ir pritrauktų gyventojų bei miesto svečių dėmesį.
Tautinio ornamento motyvas. Prienų miestas išsidėstęs Nemuno upės slėnio vingyje, ant Suvalkijos ir Dzūkijos regionų ribos. Todėl siūlomas turistinės idėjos simbolis – mūsų kraštui būdingo tautinio ornamento motyvas, t. y. roželė, kuri turi apsauginę prasmę, simbolizuoja keturias dangaus, pasaulio dalis, siejama su sveikata, meile ir laime. Šis simbolis būtų pritaikomas kuriant bendrą Prienų miesto stilių, naudojamas taikomojo meno kūriniuose, leidiniuose, pastatų, statinių eksterjero ar interjero elementuose, mažojoje architektūroje, kraštovaizdžio detalėse ir kt.

Vienas komentaras apie “Kviečia balsuoti už labiausiai patikusią Prienų miesto turistinę idėją

  1. Oho, bliūdas kaip reprezentacinis Prienų miesto turistinis simbolis, ar vienas iš jų tikrai geras pasirinkimas būtų. Labai praktiškas dalykas, ir visi norėtų tokį turėt. Na ir gėlė visai nieko skamba, dėl to kad mazoji architektura visos tokios panašios detalės visų labai mėgiamos. Galima įvairių pramogų sugalvoti ir su bliūdu ir su gėle.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *