Paukščių augintojams įsigaliojo tam tikri draudimai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad vasario 27 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute 6 gulbėms nebylėms patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8.

Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.

VMVT primena paukštininkystės ūkiams ir pavienių paukščių augintojams, kad nuo kovo 1 d. mažiausiai vieną mėnesį (jeigu situacija neblogės) įsigaliojo tam tikri draudimai, t. y. nurodoma laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais (pvz., lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu).

Tokio tipo virusas Lietuvos istorijoje nustatytas pirmą kartą. Nugaišusios gulbės rastos Kaune, Nemuno upėje.

Grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Atlikus tyrimus, visiems 6 į laboratoriją pristatytiems paukščiams patvirtintas paukščių gripas.

Paukščių gripo atvejai jau kurį laiką užregistruojami aplinkinėse Europos Sąjungos valstybėse tiek laukiniuose vandens paukščiuose, tiek naminių paukščių laikymo vietose, kuriose dėl šios ligos jau sunaikinta apie 7,5 mln. paukščių. 2017-02-27 Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija pranešimų apie gyvūnų ligas sistema oficialiai pranešė apie 3 gulbėms nebylėms nustatytą paukščių gripo virusą H5N8 Kaliningrado srityje (Rusijos Federacija).

Paukščių laikytojai privalo:

  • nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti;
  • laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų;
  • apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.

Paukščių gripu sergantys paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse. Paukščiai gaišta. Nuo ligos gali nugaišti iki 100 proc. visų ūkyje laikomų paukščių.

Gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas, prašomi apie tai pranešti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Varėnos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonu (8 310) 51 588 arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.

 

Varėnos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *