Kandidatai į LSDP pirmininkus pristatė save bendrapartiečiams

Ketvirtadienį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Alytaus regiono skyrių nariai dalyvavo diskusijoje su dviem kandidatais į partijos pirmininkus – Gintautu Palucku ir Artūru Skardžiumi. Renginį organizavo LSDP Alytaus skyriaus nariai, o partijos bičiulius ir kandidatus pakvietė susitikti restorano „Sky Lounge“ konferencijų salėje.

Renginio metu kandidatai atsakinėjo į diskusijos vedėjo, žinomo viešojo kalbėjimo lektoriaus Igorio Vasiliausko klausimus. Gana „nepatogių“ klausimų jiems buvo paruošę ir susirinkę bendrapartiečiai. Pastariesiems ypač rūpėjo, kokios naudos turės Dzūkijos regionas, jei partijos pirmininku taptų kuris iš kandidatų.

LSDP pirmininko rinkimų debatai (Iš kairės: Igoris Vasiliauskas, Artūras Skardžius ir Gintautas Paluckas)

Žinias apie Alytų kandidatai pademonstravo kone tobulai ir dabartinės miesto bei rajono problemos jiems puikiai žinomos. A. Skardžius apgailestavo, kad Alytus prarado pramonės miesto vardą, o šiandien pritraukti investicijas į jį labai sunku, tai yra pagrindinis vietos politikų uždavinys. Nors miesto infrastruktūra puiki, tačiau emigracija Dzūkijos sostinę palietusi per stipriai.

„Verslininkai nenori dalintis su kvalifikuotais darbuotojais, nemoka jiems išsilavinimo ir kompetencijos vertų atlyginimų, todėl jauni specialistai emigruoja. Viliuosi, kad Alytus – šeštasis pagal dydį miestas netaps septintuoju ar aštuntuoju“,- kalbėjo A. Skardžius.

„Alytus turi vieną esminę problemą – merą ne socialdemokratą. Kuomet jūsų miesto meras bus socialdemokratas, tuomet pusės problemų nebeliks“,- įsitikinęs G. Paluckas ir siūlė dėmesį sutelkti į smulkų ir vidutinį verslą, neapkrauti jų mokesčiais.

Abu kandidatai įsitikinę, kad vidinė šalies emigracija nėra blogas reiškinys. Alytiškiai neturėtų bijoti darbo ieškoti Kaune arba Vilniuje, atstumai iki jų nėra dideli, o atlyginimai – kitokie. Nuvažiuoti į šių miestų gydymo įstaigas ar apsipirkti į „Akropolyje“ – nėra problema, tai kodėl turėtų būti problema juose įsidarbinti?

Diskusijos metu kandidatai buvo atviri, nevengė susirinkusiems partijos kolegoms pasiaiškinti apie savo biografijose esančias „juodas dėmes“. G. Paluckas teistumą už piknaudžiavimą tarnybine padėtimi būnant Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriumi įvardino praeitimi, kurios neslepia ir pripažįsta. O dėl brolio Dano, kurio adresu skrieja įvairūs kaltinimai dėl abejotinos veiklos, kol kas jam nekyla jokių klausimų, esą jis matęs pažymas, bylojančias apie jo nekaltumą. „Jei kada pasirodytų, kad yra kitaip, nesvarbu, jog Danas yra mano brolis, būčiau priverstas paprašyti, kad pasitrauktų iš Socialdemokratų partijos Palangos skyriaus pirmininko pareigų“,- sakė G. Paluckas.

A. Skardžiaus buvo paprašyta pakomentuoti prieš keletą metų konservatorės Rasos Juknevičienės išsakytus kaltinimus, esą jis susijęs su tam tikra Maskvos mafijos grupuote, pardavė jai savo sklypus Dauguose. A. Skardžius  tuomet teigė R. Juknevičienę paduosiantis į teismą, tačiau to nepadarė. „Buvo gaila laiko su ja bylinėtis, artėjo rinkimai, turėjau gausybę darbų, nutariau negaišti ir nesikreipiau į teismą“,- paaiškino A. Skardžius.

Paklausti, kas, jų nuomone, yra tikrasis socialdemokratas, kandidatai išsakė panašias mintis, tačiau, kaip išlaikyti socialdemokrato tapatybę, pateikė skirtingus siūlymus. Esą, tai, koks ištikrųjų turi būti socialdemokratas – aprašyta LSDP statute, tačiau tai yra tik gražūs terminai, realybėje situacija kitokia ir surasti tikrą socialdemokratą nėra lengva. Be to, įgyvendinti tikrąją Socialdemokratų partijos politiką šiandien yra labai sunku.

„Nebesilaikome savo principų, nemokame jų apginti, todėl pralaimėjome Seimo rinkimus ir šiandien turime tai, ką turime. Partijoje negali būti neapsisprendimo, blaškymosi. Turime laikytis pamatinių partijos principų. Privalome grįžti prie savo vertybių, jų laikytis ir tik tada tauta mumis patikės. Naujasis partijos pirmininkas privalės imtis esminių pokyčių“,- įsitikinęs A. Skardžius.

G. Paluckas sakė, kad LSDP statute būtina įteisinti įvairias pažiūras. Demokratija yra visa ko pagrindas, paremta diskusijomis, nuomonių įvairove. Pastaruosius penkerius metus partijoje diskusijų nebuvo ir jų stygius nulėmė idėjų badą. Pralaimėti Seimo rinkimai – to pasekmė. Be to, per daugiau kaip dešimtmetį, kol socialdemokratai yra šalies valdžioje, padaryta per mažai, išsižadėta kertinių partijos veiklos sričių – švietimo ir socialinės apsaugos.

Šiuo metu visuomenėje stipriai juntamą skirtumą tarp daugiausiai ir mažiausiai uždirbančių G. Paluckas siūlo mažinti progresyviu pajamų apmokestinimu, tai yra apmokestinti reikėtų ne tik darbo užmokestį, bet visas žmogaus pajamas. A. Skardžius mano, kad prarają tarp turtingų ir vargingiau gyvenančių galėtų sumažinti visuotinis pajamų deklaravimas, arši kova su šešėline ekonomika.

Dabartinę LSDP frakcijos situaciją Seime abu kandidatai įvertino neigiamai. Esą pasirašyta valdančiosios koalicijos sutartis su Valstiečių ir žaliųjų frakcija socialdemokratams pridarė daugiau žalos, nei davė naudos. Socialdemokratai tarsi liko „valstiečiams“ už nugaros, šešėlyje. Jei koalicija padarys kažką gero – laurai teks „valstiečiams“, nepasisekus – atsakomybė kris ir ant socialdemokratų pečių.

A. Paluckas sakė, kad jam perėmus partijos vairą, santykiai Seime su koalicijos partneriais būtų labai kieti. Jis stengtųsi formuoti požiūrį, kad socialdemokratai – atskira, savo veidą ir pozicijas turinti pusė koalicijoje. O jei LSDP frakcijos nariai nuspręstų, kad koalicijoje jiems ne vieta, būtų nedelsiama ir vieningai traukiamasi iš jos. A. Skardžius tapęs LSDP pirmininku taip pat siektų pakeisti socialdemokratų padėtį koalicijoje, esą jie turi būti principingi, laikytis savo pažiūrų ir įsitikinimų.

LSDP pirmininko rinkimai vyks balandžio 6-8 dienomis partijos skyriuose, rezultatai  bus paskelbti balandžio 10-ąją. Antrasis rinkimų turas numatomas balandžio 28-29 dienomis, o rezultatai paaiškės gegužės 2-ąją. LSDP suvažiavimo, vyksiančio gegužės 6 dieną, metu naujasis pirmininkas oficialiai pradės savo darbą.

Portalo dzukijosveidas.lt informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *