Alytaus mieste įgyvendintas priklausomybių mažinimo projektas

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras 2016 m. vykdė Priklausomybių mažinimo Alytaus mieste projektą. Jo tikslas – sukurti pagalbos sistemą asmenims, nesaikingai vartojantiems alkoholį arba priklausomiems nuo jo, taip pat jų šeimoms, siekiant mažinti jų socialinę atskirtį, ugdyti socialinius įgūdžius bei padėti jiems integruotis į visuomenę ir darbo rinką.

Susidūrę su alkoholizmo problema žmonės retai žino, ką daryti ir kaip sau padėti. Dažnai alkoholizmo problema šeimoje yra laikoma gėdinga ir slepiama nuo aplinkinių. Dėl šios priežasties šeimos nariai užsidaro savyje, kenčia ir neieško pagalbos. Apklausos rodo, kad dauguma girtaujančiųjų ir jų šeimos narių neturi pagrindinės informacijos, kur reikia kreiptis pagalbos.

Projekte dalyvauti buvo kviečiami Alytaus miesto gyventojai, kurie nori pradėti blaiviai gyventi, bet jiems pritrūksta valios, ryžto ar tiesiog nežino, kur kreiptis ir gauti pagalbą. Siekiant prisidėti prie problemos sprendimo buvo suburta komanda, kurią sudarė Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistas, psichologas, gyd. psichiatras, socialinis darbuotojas.

Projekto rezultatai parodė, kad per dešimt mėnesių pagalbos į Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurą kreipėsi 81 asmuo, psichologas konsultavo 80 asmenų, vedė 17 seminarų. 47 asmenis konsultavo gydytojas psichiatras ir jiems suteikė medikamentinį gydymą.

Iš 47 asmenų, kuriems buvo suteiktas medikamentinis gydymas, 32 asmenys teigia, kad gyvena blaiviai, 4 neatsilaikė ir vartojo alkoholį, su 11 asmenų nepavyko susisiekti. 3 asmenys kodavosi antrąjį kartą.

Projekto dalyviai teigė, kad ši programa labai reikalinga. Po programos jų gyvenimas sužibėjo kitomis spalvomis. Prieš tai gyvenimas buvo pilkas ir niūrus.

Kiti išsakė nuomonę, kad seniai norėjo koduotis, bet neturėjo galimybių.

Motyvacija gydytis, ieškoti pagalbos yra esminis sėkmės kriterijus, nes tik motyvuotas ir pats siekiantis išgijimo asmuo gali sėkmingai gydytis nuo priklausomybės ligų.

Projektas buvo finansuotas iš Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos.

Alytaus visuomenės sveikatos biuro inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *