Alytuje atidaroma Lietuvos švietimo istorijos muziejaus kilnojamoji paroda

„Vaclovas Straukas – mokytojas su fotoaparatu”

Lietuvos švietimo istorijos muziejus  (Vytauto pr. 52, Kaunas) kviečia apžiūrėti kilnojamąją parodą „Vaclovas Straukas – mokytojas su fotoaparatu” iš ciklo „Paskutinis skambutis” (1975-1987), eksponuojamą Alytaus kultūros ir komunikacijos centre (Pramonės g. 1B, Alytus).

Parodoje „Vaclovas Straukas – mokytojas su fotoaparatu” muziejaus lankytojams pristatomos unikalios, jau istorijos liudytojais tapusios, fotomenininko Vaclovo Strauko ciklo „Paskutinis skambutis” fotografijos iš muziejaus rinkinių, iliustruojančios XX a. 8-9 dešimtmečių mokyklos kasdieninį gyvenimą, šventes ir tradicijas. Fotografijomis siekiama nukelti žiūrovą į tą laikmetį ir tuo pačiu supažindinti su mažiau žinomais ir rečiau eksponuojamais vieno žymiausių fotomenininkų, kurį laiką dirbusio mokytoju, meninės fotografijos darbais.  Papasakoti mokytojo akimis „užfiksuotą” mokinių mokykloje nueitą kelią: pradžią (Rugsėjo pirmoji, pirma klasė), kasdienybę (pertraukos, laisvalaikis), brandą (egzaminai) ir atsisveikinimą (paskutinis skambutis, išleistuvės)….

Kiekviena profesija palieka žmoguje savas žymes, o nuoširdūs tiesioginiai V. Strauko (g. 1923 m.) kontaktai su mokiniais dirbant lietuvių kalbos mokytoju, vėliau fotografu ar mėgėjiško teatro režisieriumi, subrandino idėją – nufotografuoti akimirką, kada prasideda jaunystė. Taip atsirado ciklai „Jaunoji Klaipėda” (1977-1979) ir „Paskutinis skambutis” (1975–1987). Tai vieni didžiausių fotomenininko sukurti ciklai, link kurių menininkas ėjo kryptingai kurdamas pirmuosius fotografijų ciklus „Pamario motyvai” (1972) ir „Kopos” (1975) formuodamas savitą meninį pajautimą fiksuojant  pamario kraštą, Klaipėdos miestą, žmones, šventes ir kasdienybę. Cikluose „Jaunoji Klaipėda” (1977-1979) ir „Paskutinis skambutis” (1975–1987) ypač išryškėjo fotografo kūrybinio braižo savitumas, meilė mokyklai ir nuolatinis mėginimas „sugauti” akimirką – kai iš vaikystės pereinama į jaunystę, kai gyvenimas tik prasideda, bet ir lydi nerūpestingumo šešėlis… Fotografijose trykšte trykšta jaunatviškas džiaugsmas ir optimizmas, net ir tokiose situacijose kaip egzaminų laukimas ar nedrąsus pirmasis žingsnis į mokyklą. Mokytojo ir režisieriaus patirtis fotomenininkui padeda sukurti mini spektaklius – iliustracijas lengvai pažeidžiamos, be galo patiklios, nuoširdžios ir naivios jaunystės, fiksuojant įtaigiai moksleiviško gyvenimo akimirkas neretai alsuojančias lengvu erotiškumu.

Nuosekliausia bei didžiausią pripažinimą menininkui atnešusi serija „Paskutinis skambutis” (1975-1987) ne tik puikiai atskleidžia kūrybinį autoriaus individualumą, bet ir parodo jo kūrybos vietą Lietuvos fotografijos kontekste. Už savo darbus ir indėlį į Lietuvos fotografijos meną Vaclovas Straukas apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinu (1999 m.), Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija (2008 m.), pelnė daugelį kitų apdovanojimų.

Paroda veiks nuo sausio 18 d. iki vasario 15 d.

Parodą parengė Lietuvos švietimo istorijos muziejaus rinkinių saugotoja Vilma Valiukonienė, projektų vadovė Rasa Vaikutytė, apipavidalino muziejaus dizainerė Raminta Ardzevičienė.

Vilma Valiukonienė

Lietuvos švietimo istorijos muziejaus rinkinių saugotoja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *