Pirmą Alytų varginę nemalonūs kvapai turėtų baigtis

Vakar Alytaus miesto savivaldybėje vykusio susitikimo metu rastas susitarimas, kaip bus sprendžiama nemalonių kvapų I Alytuje problema.

„Radome susitarimą tarp UAB „Dzūkijos vandenys“ ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro – nuo šiandien ARATC biologinio apdorojimo įrenginiuose susidaranti kvapą skleidžianti medžiaga bus vežama tiesiai į „Dzūkijos vandenų“ valymo įrenginius ir, tikimės, kad tokiu būdu baigsis I Alytaus gyventojų vargai dėl nemalonių kvapų“, – po susitikimo džiaugėsi miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Pastaruoju metu bendrovė „Dzūkijos vandenys“ tyrė Regioninio atliekų centro biologinio apdorojimo įrenginiuose susidarančią medžiagą, kuri, manoma, ir yra nemalonių kvapų šaltinis.  Po tyrimų nustatyta, kad šias taršias nuotekas „Dzūkijos vandenys“ gali priimti tiesiai į savo valymo įrenginius aplenkiant miesto kanalizaciją.

„Bandome realiais darbais ieškoti sprendimo, manome, kad „Dzūkijos vandenų“ valymo įrengimai gali apdoroti dozuodami tokio tipo nuotekas, kurios, tikimės, ir yra kvapų šaltinis. Na, o esant reikalui, ieškosime ir kitų sprendimo būdų“, – sakė UAB Dzūkijos vandenys“ direktorius Rolandas Žakas

Iki šiol susidaranti medžiaga buvo pilama ant viso sąvartyno šiukšlių kaupo ir prasifiltravusi per jį papuldavo į miesto kanalizacinius tinklus. Kvapai galėjo susidaryti tiek nuo paties kaupo ant jo pilant medžiagą, tiek ir šiai patekus į kanalizaciją. Nuo šiol ši medžiaga bus surenkama atskirai ir vežama talpomis tiesiai į valymo įrenginius. Už šią paslaugą ARAT centras mokės pagal atskirai pasirašytą sutartį, o už šių atliekų tvarkymą sumokės proporcingai visos savivaldybės, kurios naudojasi Regioninio atliekų centro paslaugomis.

Papildomai ARATC įrenginėja anglies filtrus kai kuriuose I Alytaus kanalizacijos šuliniuose. Tikimasi, kad šios priemonės, kartu su tomis, kurių buvo imtasi anksčiau, iš esmės pagerins situaciją ir išspręs kvapų problemą. Kurį laiką kvapai dar gali būti juntami, nes pastaruoju metu pilta kvapą skleidžianti medžiaga dar filtruosis kelis mėnesius, tačiau po kurio laiko problema turėtų išnykti.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Algirdas Reipas tikisi, kad sprendimas pasitvirtins, tačiau tikino, kad bet kuriuo atveju problema bus išspręsta. „Jei iki šiol visi atskirai kūrė savo versijas, tai šiandien buvo sutarta kartu ieškoti priežasčių eliminuojant visas galimas rizikas palaipsniui, kol surasim surasime tikrąją priežastį ir tuomet spręsim dėl reikiamų investicijų ir kitų priemonių, “ –  sakė A.Reipas.

Anot ARATC vadovo, papildomi tyrimai atliekami ir toliau, kad išsiaiškinti, prie kokių aplinkybių gali išsiskirti tokie kvapai, ir surasti patį ekonomiškiausią būdą su tuo tvarkytis.

„Svarbiausia, kad abi įmonės ieško atsakymų ir bendrų sprendimų, kad gyventojų problemos baigtųsi. Dabar „Dzūkijos vandenys“ naudoja rezervines savo talpas ir jei šis eksperimentas pasitvirtins, tada bus daromos ilgalaikės investicijos drauge su ARATC“, – po susitikimo sakė UAB „Dzūkijos vandenys“ valdybos pirmininkas Vytautas Junevičius.

I Alytaus gyventojų skundai dėl nemalonių kvapų prasidėjo praėjusiais metais. Iki šio sprendimo pusę metų truko tyrimai, kuriuos atliko skirtingos laboratorijos, bendrovė „Dzūkijos vandenys“ bei ARATC, taip pat Alytaus visuomenės sveikatos centras.

Viešųjų ir užsienio ryšių sk. inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *