Atminimo liepsnos languose ir žmonių širdyse

 

Tūkstančiai žvakių šįryt sužibo Dzūkijos sostinės švietimo ir kitų įstaigų languose. Jau dešimtąjį kartą visoje šalyje vyko visuotinė pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Kasmet Alytaus švietimo ir kitos įstaigos joje dalyvauja ypač aktyviai.

Akcijos tikslas – pagerbti žuvusiuosius tuo pačiu laiku užgesinant šviesą ir uždegant žvakes languose. Siekiama, kad žvakių liepsna plazdėtų tuo pačiu metu (8.00–8.10 val.) visoje Lietuvoje, o skubantys į darbus žmonės atkreiptų dėmesį ir prisimintų, kokia diena šiandien minima.

Šiemet prie akcijos buvo kviečiama prisijungti ne tik įvairias įstaigas, bet ir gyventojus. Tiesa, ankstyvą rytą kurio nors daugiabučio ar individualaus namo lange pamatyti degančios žvakės nepavyko.

Portalo dzūkijosveidas.lt kalbinta Elvyra Rasymienė sakė puikiai pamenanti prieš 26-erius metus vykusius įvykius. „Tai mūsų šalies istorijos dalis, kurios užmiršti tiesiog neįmanoma. Kas tomis dienomis vyko šalyje stebėjau per televiziją, tačiau labai pergyvenau dėl žmonių ir mūsų valstybės ateities“,- prisiminė moteris.

Abiturientas Augustas įsitikinęs, kad tokios akcijos kaip „Atmintis gyva, nes liudija“ skatina nepamiršti svarbių mūsų šalies įvykių. Jo kartos jaunuoliai jų nematė, neišgyveno, apie juos žino tiek, kiek parašyta knygose, pasakojo artimieji, mokytojai. Apie Sausio 13-ąją vaikinas daug sužinojo iš savo senelio, lemtingą naktį budėjusio prie televizijos bokšto Vilniuje.

„Nors labai sunku prisiminti šiuos baisius įvykius, tačiau tuo pačiu ir džiugu, kad jaunoji karta skatinama nepamiršti jų ir tų drąsių žmonių, kurie kovojo ir žuvo už mūsų šalies laisvę“,- akciją „Atmintis gyva, nes liudija“ įvertino alytiškis Vytautas Linkus.

Ši pilietiškumo iniciatyva organizuojama nuo 2008 metų, kasmet ją palaikančių švietimo įstaigų ir kitų institucijų tik daugėja.

Ingrida Surdokaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *