Alytaus rajono gyventojai išmoko ugniagesių pamokas

Pirmąją šių metų savaitę Alytaus rajono ugniagesiams teko gesinti tik du gaisrus. Abu jie kilo dėl  netvarkingų kaminų. Ugnis didelių nuostolių nepridarė, išvengta žmonių žūčių. Rajono ugniagesiai pastebi, kad jų prevencinis darbas duoda rezultatų – žmonės tampa atsargesni ir atsakingesni.

Alytaus rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos direktorius Romas Kisleravičius, pateikdamas pirmosios sausio savaitės duomenis apie gaisrus, atsargus. Anot jo, jei šią valandą gaisro nebuvo, tai kitą gali tekti ugniagesiams vykti malšinti ugnies. Tačiau jis pastebi, kad rajono gyventojai tampa atsakingesni šildydami namus. „Šaltąją savaitę buvome pasiruošę blogiausiam – juk rajono gyventojai namus daugiausia šildo malkomis, gyvena daug pagyvenusių žmonių, kuriems ne taip paprasta prieš sezoną išsivalyti kaminus. Tai, kad įvyko tik du gaisrai, rodo, kad mūsų visus metus vykdomas prevencinis darbas duoda rezultatų“, – džiaugiasi R. Kisleravičius.

Ugniagesiai skelbia, kad kasmet maždaug dešimtadalis gaisrų kyla dėl netvarkingų krosnių, židinių ir dūmtraukių. Kamine kaupiasi suodžiai ir kitos dervos, todėl juos būtina valyti. „Nuomonė, kad uždegus krosnį suodžiai ir dervos išdegs ir kaminas išsivalys – labai neteisinga. Degant suodžiams, liepsna įkaista iki maždaug 1200 °C. Tokios aukštos temperatūros kaminas ir įdėklai neatlaiko, dažnai dūmtraukis įtrūksta, o liepsna išplinta, žmonės apsinuodija smalkėmis“, – įspėja Alytaus rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas R. Kisleravičius.

Pasak ugniagesių, kaminus reikia valyti ne rečiau kaip kartą per ketvirtį, ne tik prieš žiemą, galima ir šildymo sezono metu. Tai pat atkreipia dėmesį, kad ugniai gesinti vanduo ne visada tinka.

Užsidegus kaminui reikia žinoti kelias taisykles. Kaip sakė R. Kisleravičius, viena pagrindinė ir svarbiausia – degančio kamino negalima gesinti vandeniu, nes jis iš karto išgaruoja dūmtraukio viduje, kaminas plyšta ir liepsna išplinta aplinkui. Reikia uždaryti sklendes, kad į kaminą nepatektų deguonis. Degančiam kaminui gesinti netinka ir gesinimo putos.

„Patikimiausi kaminų gesintojai yra ugniagesiai. O kol  jie atvyks, jeigu įmanoma, bandyti patiems mažinti temperatūrą dūmtraukyje per kamino apačioje esančią angą semiant krintančias žarijas“, – pataria R. Kisleravičius. Taip pat labai svarbu patraukti šalia degančio kamino esančius degius daiktus, kad jie neužsiliepsnotų ir būtų galimybė jam aušintis.

Pasak R. Kisleravičiaus, gaisro tikimybė mažesnė, jei šildymui naudojamas kokybiškas kuras, kuris degdamas išskiria kuo mažiau dervų, kūrenant drėgnesnėmis malkomis ar pjuvenomis jų susidaro daugiau nei deginant gerai išdžiovintas malkas ar sausas pjuvenas.

Ugniagesiai atkreipia dėmesį ir į saugų elektros prietaisų eksploatavimą. Šaltuoju metų sezonu pradedami naudoti šildytuvai, kurie taip pat tampa gaisro priežastimi. Jie turi būti tvarkingi, pastatyti nedulkėtose vietose, ant jų negalima džiovinti drabužių ar kitų daiktų, nes uždengti stipriai įkaista ir gali sukelti gaisrą.

Alytaus r. sav.  inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *