Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis didesnis nei pernai tuo pačiu metu

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja: sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje išliko panašus kaip ir ankstesniąją savaitę, tačiau jau registruojama įvairių gripo komplikacijų. Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 28 asmenys.

Viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumokokų sukeltas plaučių uždegimas. Jo galima išvengti pasiskiepijus. Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos gali pasiskiepyti nemokamai, o kiti tai gali padaryti savo arba darbdavio lėšomis.

50-ąją šių metų savaitę (gruodžio 12–18 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 71,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 58,3 atv./10 tūkst.  gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 50-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje.
ULAC medikai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv. /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Daugiausiai sergančiųjų gripu –  Vilniaus apskrityje.  50-ąją metų savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 28 asmenys, iš kurių – viena nėščioji, 2 vaikai iki 2 metų amžiaus, 21 asmuo iki 17 metų amžiaus, kiti suaugusieji. Taip pat vienas asmuo gydytas intensyviosios terapijos skyriuje.

 

Pneumonija – viena dažniausių gripo komplikacijų                     
ULAC medikai primena, kad viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumonija. Tai bakterinės kilmės plaučių uždegimas, kurį dažniausiai sukelia S. pneumoniae bakterijos. Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos gali pasiskiepyti nemokamai, kiti tai gali padaryti savo arba darbdavio lėšomis.

Susirgimo rizika

  • Didelė – vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų suaugusiems. Taip pat asmenims,  sergantiems lėtinėmis ligomis (širdies, plaučių, inkstų, kepenų ir kt. ligomis).
  • Ypač didelė – sergantiesiems onkologinėmis, reumatinėmis ir kitomis ligomis, asmenims, kuriems yra persodinti organai ar kaulų čiulpai, pašalinta blužnis, užsikrėtusiems ŽIV.

Remiantis pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. PSO vaikų skiepijimą pneumokokine vakcina išskiria kaip prioritetinį.

Alytaus m. sav. inf.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *