Mockavos terminalas bus vienas didžiausių Lietuvoje

Rajono savivaldybės meras Artūras Margelis UAB „Mockavos terminalas“ direktorės Jurgitos Gelgotienės kvietimu buvo nuvykęs į Mockavos mišką, kur šiuo metu vyksta itin didelės apimties statybos darbai – tiesiama nauja geležinkelio atšaka su dviejų rūšių – europine ir rusiškąja vėžėmis, statomos naftos produktų talpyklos. Daugelį metų buvęs tik planuose, Mockavos terminalas tampa mūsų rajono realybe. Savivaldybės meras apžiūrėjo būsimojo terminalo vietą, įvertino įsibėgėjančias statybas bei aptarė Mockavos terminalo vystymo perspektyvas. Kartu su rajono meru išvykoje dalyvavo savivaldybės administracijos Ekonomikos skyriaus vedėja Jolita Galvanauskienė. UAB „Mockavos terminalą“ vizito metu atstovavo direktorė Jurgita Gelgotienė, projektų vadovas Kęstutis Baleiša bei šios bendrovės atstovas Eugenijus Marcinkevičius.

Pokalbio metu metu prisiminta ir istorija. Pasak rajono savivaldybės mero Artūro Margelio, idėja statyti čia terminalą sklandė ne vienerius metus ir net ne vieną dešimtmetį. Susidomėjimą investicijomis į šį terminalą buvo parodę AB „Mažeikių nafta“, koncernas „Achemos grupė“, Vokietijos geležinkelių dukterinė bendrovė Lietuvoje „Schenker“, taip pat nemažai smulkesnių transporto – logistikos įmonių bei nekilnojamojo turto agentūrų. Prieš devynerius metus Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą „Dėl valstybinės ir kitos paskirties žemės sklypo perdavimo valdyti, naudoti ir disponuoti juo pasitikėjimo teise Lazdijų rajono savivaldybei“. kuriuo rajono savivaldybė gavo teisę skelbti konkursą šiam beveik 40 hektarų žemės sklypui išnuomoti. Konkursą laimėjo koncernas „Achemos grupė“, kuris dėl neaiškių priežasčių darbų vykdyti neskubėjo – juos pradėjo tik 2012 metais. Kol pagaliau pačioje 2015 metų pabaigoje jį pardavė Estijos bendrovei Peranto OÜ.

UAB „Mockavos terminalas“, šių metų pradžioje pradėjęs projektavimo darbus, jau kalba apie pirmojo etapo darbų užbaigimą. Kaip sakė susitikime su rajono savivaldybės meru Artūru Margeliu dalyvavęs projektų vadovas Kęstutis Baleiša, gruodžio pabaigoje bus baigti geležinkelio statybos darbai, o liepos 1 dieną jau planuojama pradėti terminalo darbą.

Kaip sakė UAB „Mockavos terminalas“ direktorė Jurgita Gelgotienė, šiuo metu darbai vyksta maždaug septintadalyje išsinuomoto ploto. Prieš pradėdami šias statybas, UAB „Mockavos terminalas“ atstovai gerai išnagrinėjo būsimąją rinką ir nutarė, jog strateginiu požiūriu tai – puiki vieta. Todėl ir darbai buvo pradėti nedelsiant. Pabaigus pirmojo statybų etapo darbus, planuojama, jog trijose šiuo metu montuojamose talpyklose bus saugoma po 3 tūkstančius tonų dyzelino ir 1 tūkstantis tonų benzino. Tai bus tranzitinis terminalas, kuriuo naftos produktai (ateityje galbūt ir dujos) bus pervežami iš Rusijos, Baltarusijos į Lenkiją arba pagal tuo metu esančius rinkos poreikius. Degalai iš šio terminalo bus išvežami ir automobilių cisternomis – šiuo metu čia jau montuojamos ir jiems pritaikytos svarstyklės.

Pokalbio metu buvo aptartas ir vienas svarbiausių mūsų rajono gyventojams klausimų: kiek darbuotojų čia galėtų įsidarbinti UAB „Mockavos terminale“. Jurgita Gelgotienė sakė, jog nuo liepos 1 dienos čia pradės dirbti 5 žmonės. Du iš jų, kuriems teks dirbti perpilant naftos produktus, jau yra pasiųsti mokytis. Tačiau, jei darbų sparta bus tokia, kokią planuoja akcininkai, terminalas turėtų veikti ištisą parą ir dirbti trimis pamainomis. Tada darbuotojų reikės tris kartus daugiau.

Rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, apibendrindamas vizito rezultatus, sakė, jog viena darbo vieta, sukurta tiesiogiai, sukuria ne vieną dešimtį darbo vietų paslaugų sferoje. Pasak jo, tai žinodama savivaldybė kantriai laukė, kol į Mockavą ateis investicijos. Tiek, kiek priklausė nuo savivaldybės, visi darbai ir įsipareigojimai buvo atlikti laiku. Tai, kas šiuo metu jau yra padaryta, kiek yra investuota, neleidžia abejoti – terminalas bus. Ir ne bet koks, o, kaip sakė UAB „Mockavos terminalas“ direktorė Jurgita Gelgotienė, ypatingos reikšmės bei svarbos, be to, antras po Klaipėdos terminalo pagal savo dydį Lietuvoje.

Lazdijų r. sav. inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *