„Ekonovus“ įspėja – netinkamai sutvarkytos atliekos išvežamos nebus

Alytaus miesto ir rajono, Prienų r., Birštono sav. gyventojai turi kuo didžiuotis – ekologinis sąmoningumas, vadinamasis „žalias” mąstymas ir savimonė, palaipsniui auga, vis dažniau kraštiečiai rūšiuoja atliekas. Deja, anot bendrovės „Ekonovus” Alytaus padalinio vadovės Gintarės Pocevičiūtės, netinkamas atliekų tvarkymas vis dar yra didelė problema, su kuria susiduria tiek atliekų tvarkytojai, tiek patys gyventojai.

„Netinkamai sutvarkytos atliekos tiesiogiai apsunkina pačių gyventojų buitį, mat kol atliekos neatsiduria joms priklausančiuose konteineriuose, konteineriai su netinkamomis atliekomis nėra tuštinami. Dažnai gyventojai piktinasi, bet dėl to kalti būna jie patys”, – teigia „Ekonovus” atstovė.

Bendrovė „Ekonovus” ėmėsi tam tikrų priemonių, kad gyventojai atliekas tvarkytų atsakingiau: ant netinkamai išrūšiuotų individualių namų antrinių žaliavų bei mišrių komunalinių atliekų konteinerių pradėjo klijuoti raudonus informacinius lipdukus. Juose nurodyta kontaktinė informacija, jei gyventojams kiltų papildomų klausimų.

„Įspėjame, kad konteineriai nebus tuštinami, kol juose esančios atliekos nebus tinkamai išrūšiuotos. Atliekų tvarkytojai konteinerius tuština pagal patvirtintą atliekų vežimo grafiką. Jei atvykus matoma, kada atliekos netinkamai išrūšiuotos, klijuojamas informacinis lipdukas. Tinkamai išrūšiavus atliekas gyventojams niekur nereikia skambinti, jos bus surinktos kito vežimo metu”, – teigė G. Pocevičiūtė.

G. Pocevičiūtė priminė, kad į popieriaus konteinerius draudžiama mesti sauskelnes, vienkartines servetėles bei tualetinį popierių, popierių, padengtą plastiku ar suteptą riebalais, tepalais, dažais, betonu ar kitomis medžiagomis, dokumentų segtuvus su metalinėmis dalimis. Į stiklo atliekas negalima mesti veidrodžių, porceliano, krištolo gaminių, keramikos, dezinfekcinių priemonių taros, visų tipų elektros lempučių, televizorių ekranų, namų bei automobilių langų stiklų. Į plastiko konteinerius negali būti metami dantų šepetėliai, skutimosi peiliukai, higienos reikmenys, medicinos atliekos, švirkštai, aerozolio flakonėliai, tepalo bakeliai, indeliai nuo dažų, antifrizo pakuotės, smulki ir stambi elektroninė įranga. Į mišrių atliekų konteinerius negalima mesti pakuočių, statybinių, gamybinių, elektros ir elektroninės įrangos, pavojingų atliekų.

„Ekonovus” atstovė paminėjo, kad Alytaus mieste, Prienuose ir Birštone visi mišrių komunalinių atliekų konteineriai yra sužymėti informaciniais RFID lipdukais. „Juos savavališkai nuklijuoti yra griežtai draudžiama, ir nuo šiol konteinerių be minėtų RFID lipdukų „Ekonovus” nebetuštins”, – įspėjo ji.

Tad skatiname gyventojus dėl savo pačių patogumo ir gyvenimo kokybės atsakingai ir teisingai tvarkyti atliekas. Daugiau informacijos apie atliekų surinkimą, stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių adresus ir atliekų priėmimo laiką gyventojai gali rasti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro svetainėje adresu www.aratc.lt.

Alytaus m. sav. inf.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *