Jubiliejinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ be eglės šakelės nepaliks nei vieno gyventojo

Šiemet Generalinės miškų urėdijos, Aplinkos ministerijos ir visų 42 miškų urėdijų organizuojama tradicinė jubiliejinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus” vyks gruodžio 20 d. nuo 13 valandos. Jos metu miškininkai daugiau nei šimte vietų visoje Lietuvoje planuoja išdalinti daugiau nei 100 tūkstančių eglių šakų. Išsamesnė informacija apie akcijos vietas yra skelbiama Generalinės miškų urėdijos tinklalapyje www.gmu.lt, taip pat ją gali suteikti artimiausia miškų urėdija.
„Ši akcija – puikus būdas saugoti gamtą: miškininkų dalijamos eglės šakos atkeliauja iš kirtaviečių. Nugenėjamos brandžios eglės, ilgamečiame plane numatyti kirsti medžiai. Kitaip tariant – papildomai nekertame ir nežalojame nei vieno medžio, atvirkščiai – išnaudojame gamtos išteklius be menkiausio švaistymo”, – teigia generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis. Jis pastebi, kad tada, kai žmonės gali nemokamai gauti eglės šaką, daug rečiau jiems kyla pagunda rizikuoti ir nelegaliai kirsti eglutes miške.
Miškininkų teigimu, vis daugiau žmonių sąmoningėja ir rūpinasi aplinka, kurioje gyvename. „Lietuviai nuo seno myli miškus, tad dabar, kada ekologinės problemos tampa ypač aktualios, vis daugiau žmonių atsisako kirstinės eglutės, ar dirbtinės, kuri aplinkai kenkia dar labiau nei eglutės nukirtimas. Be to, iš eglišakių galima sukurti išradingas puokštes bei menines kompozicijas, jas lengva pritaikyti tiek mažoje, tiek didelėje erdvėje. Net miestų centrinėse aikštėse vis dažniau galime pamatyti Kalėdų eglutes, sukurtas iš eglės ar pušies šakų”, – sako generalinis miškų urėdas.
Anot jo, eglių šakų dalijimas yra ir bendruomenės draugystę stiprinantis veiksmas. „Dovanodami eglės šakas norime prisidėti  prie žmonių džiaugsmo sutinkant Kalėdas. Jau pats dovanojimo principas įkvepia žmones geriems darbams, pakelia tiek dovanotojų, tiek dovanas gaunančių žmonių nuotaiką. Žinoma, ir pinigų sutaupyti leidžia”, – mano R. Prūsaitis.
Miškininkai šiemet dalinsis šviesa ir širdies šiluma ne tik dalindami eglės šakas, bet ir vykdydami dar vieną jau antrus metus trunkančią iniciatyvą: jų globojami jaunųjų miško bičiulių būrelių moksleiviai jau ruošia šventines kompozicijas – jas dovanos vienišiems šalies senjorams.
„Pernai Kalėdas dovanojome vaikų globos namams, šiemet su jaunaisiais miškinukais ir jų sukurtomis kalėdinėmis kompozicijomis lankysimės senjorų globos namuose, slaugos ligoninėse. Tikimės, kad ir ši mūsų iniciatyva taps ilgai gyvuojančia tradicija, padedančia mums visiems ugdyti jautrumą, rūpinimąsi esančiais šalia mūsų ir mūsų dėmesio bei globos reikalingais visuomenės nariais”, – kalbėjo generalinis miškų urėdas.
O kad eglių šakelės bei iš jų padaryta kompozicija džiugintų iki pat Trijų karalių, miškininkai pataria vos parsinešus ją namo, ar gavus dovanų, iš karto pamerkti į vazą su vandeniu ir nepamiršti kartkartėmis vandens pripilti papildomai.

Alytaus m. sav. inf.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *