Alytuje viešėjusi Seimo narė Dovilė Šakalienė pristatė dar vieną priemonę kovai su smurtu prieš vaikus

Jau rudenį visus Lietuvos vaikų darželius ir mokyklas pasieks plakatai su specialiomis informacinėmis lentelėmis, kaip atpažinti įvairių rūšių smurtą prieš vaikus, ką pedagogai tiksliai turėtų daryti ir kur kreiptis pastebėję jo požymius.

Alytaus lopšelio-darželio „Girinukas“ kolektyvas turėjo išskirtinę galimybę pirmieji susipažinti su šia informacija. Ją įstaigos darbuotojams pristatė ir įteikė šiandien čia viešėjusios Seimo narė Dovilė Šakalienė bei pati lentelės autorė alytiškė, Londone veikiančio lietuviško vaikų darželio-mokyklos „Obelėlė“ įkūrėja ir vadovė Alvija Černiauskaitė. Alytaus „Girinukas“ ir Londono „Obelėlė“ yra partneriai.

„Smurto prieš vaikus atpažinimo lentelę mes padarėme savo mokyklai, tačiau ypač skaudi ir visus sukrėtusi keturmečio Matuko istorija paskatino ja pasidalinti su Lietuva. Dar sausio mėnesį nusiunčiau ją keliems Seimo nariams, tame tarpe ir Dovilei, kurie dirbo prie Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų“,- pasakojo A. Černiauskaitė.

Anot D. Šakalienės, kuri lentelę išvertė į lietuvių kalbą, švietimo įstaigų darbuotojai vaikus mato kasdien, todėl yra pirmieji, galintys ištiesti pagalbos ranką. „Jeigu Anglijoje tokia praktika veikia, kodėl mums ja nepasinaudojus. Kam išradinėti dviratį, kai jau yra puikus ir patikrintas sprendimas, juolab, kad informacija paruošta remiantis ne įstatymais, o praktika“,- įsitikinusi Seimo narė.

Ji jau yra parengusi Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, kurias planuojama priimti Seimo rudens sesijos pradžioje. Įstatymas parengtas su detaliais nurodymais, kas ir ką turi daryti pastebėjus smurtą prieš vaiką, kam ir kokios paslaugos ar pagalba turi būti suteikta.

„Visa tai labai palengvins mūsų darbą. Ankščiau būdavo situacijų, kai ne visada galėdavome kištis į šeimos reikalus. Dabar tokią teisę mes turime, o ir smurtą pedagogams atpažinti bus daug lengviau“,- įsitikinusi lopšelio-darželio „Girinukas“ direktorė Rasa Naujalienė.

Kad užsimezgė graži draugystė tarp „Girinuko“ bendruomenės ir Seimo narės D. Šakalienės byloja ne tik šiltas pokalbis prie puodelio arbatos, saldžios dovanos ir padėkos žodžiai. Seimo narė pažadėjo netrukus ir vėl apsilankyti Alytuje bei pakvietė R. Naujalienę atvykti į sostinę pasisvečiuoti viename iš lauko darželių, kur auklėtoju dirba jos geras bičiulis Tomas Audenis, mat „Girinuko“ vadovė prasitarė turinti minčių įrengti lauko darželį „Girinuke“.

„Pačio tikriausio lauko darželio pas mus gal ir nebus, nes tam reikėtų įvykdyti labai daug reikalavimų, tačiau pusiau tokį įsirengti tikrai galime ir norime. Juk mūsų darželio teritorija apsupta pušyno, čia puikus ir švarus oras“,- mintimis dalijosi direktorė.

Ji viešnioms surengė pačią tikriausią ekskursiją po įstaigą. Labiausiai Seimo narę nustebino, kad kai kurios erdvės, pavyzdžiui baseinas ar kineziterapijos kabinetas, neprieinamos kitiems alytiškiams. „Matau didelį potencialą šio puikiai įrengto baseino ir labai gaila, kad tokios erdvės neišnaudojamos. Gaila, kad direktorė susiduria su tam tikrais reikalavimais, kuriuos išpildyti sudėtinga, bet aš, atvirai pasakius, kliūčių nematau tam, kad jis būtų atviras visada ir visiems. Juk tai leistų gauti papildomų pajamų. Tikiuosi, kad jau artimiausiu metu turėsiu galimybę apie tai pasikalbėti su Alytaus miesto valdžia“,- portalui dzukijosveidas.lt sakė D. Šakalienė.

Ingrida Surdokaitė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *