2021-ųjų gimdymai Alytaus ligoninėje: karantininiai metai nebuvo tokie derlingi kaip tikėtasi

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus (Dzukijosveidas.lt nuotr.) ir asociatyvi Unsplash kūdikio nuotrauka.

Lūkesčiai, kad karantinas pažers naujagimių bumą, nepasiteisino. Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas Eugenijus Tiškus sako, kad 2021-ieji nebuvo tokie derlingi kaip buvo tikėtasi, priešingai, naujagimių skaičius praėjusiais metais nesiekė nė pusės tūkstančio.

„Karantininio gimdymų bumo nesulaukėme, lūkesčiai nepasiteisino ir net gi įvyko priešingai – jų buvo ypač mažai. Nežinau, kas lėmė tokią tendenciją – tai galima priskirti ir jaunų žmonių emigracijai, ir nevaisingumo pasekmėms, tačiau jų būta visais laikais, tik dabar efektyvesnis ištyrimas. Žinoma, veikiausiai prie to prisidėjo ir pandeminė situacija.

Kai tik pirmoji pandemijos banga atsirito pas mus, taip ir gimdymų skaičius ženkliai smuktelėjo žemyn. Ryškus buvo tik trečias ketvirtis, kai šiokio tokio gimdymų bumo sulaukėme liepą, rugpjūtį ir rugsėjį, tačiau praėjus šiems trims mėnesiams, gimdymų skaičius vėl sumažėjo.

Liūdna, bet kiekvienais metais gimdymų sulaukiame mažiau, o pandemijos metu ypač. Praėjusiais metais sulaukėme maždaug šešiomis dešimtimis mažiau gimimų negu 2020-aisiais“, – sakė gydytojas E. Tiškus.

Išlieka tik viena jau ne vienus metus atsikartojanti tendencija – berniukų būta daugiau nei mergaičių.

Pandeminė situacija apsunkino daugelį gyvenimo sričių, ne išimtis ir gimdymuose – juose dalyvauti pasiryžusiems vyrams, taip pat ir gimdyvėms atliekami PGR testai ir į ligoninę patekti galima tik gavus neigiamą infekcijos rezultatą. Su teigiamais infekcijos atsakymais vyrai į gimdymus neįleidžiami, o infekuotos gimdyvės išgabenamos į specializuotas ligonines.

Dalyvaujančiųjų gimdyme vyrų būna apie pusė atvejų.

E. Tiškus pasidžiaugė, kad šių metų gimdymai ligoninėje buvo sėkmingi, kad nebuvo nė vieno negyvagimio, o koronaviruso infekcija pasitvirtino vos kelioms gimdyvėms, kurioms pasireiškė besimptomės arba labai švelnios ligos formos.

Vedėjas apgailestavo dėl to, kad besilaukiančios ar nėštumus planuojančios moterys taip nepasitiki skiepais nuo koronaviruso, todėl dauguma gimdyvių atvyksta nepasiskiepijusios.

„Labai retai kuri būna pasiskiepijusi. Lietuvos akušerių ir ginekologų draugija rekomenduoja ir net skatina bet kuriuo nėštumo ar maitinimo laikotarpiu skiepytis nuo koronaviruso, gripo ar difterijos ir stabligės. Ypač pastaroji liga yra pavojinga, nes nuo jos mirtingumas siekia 100 procentų. Labai gaila, kad įvairios mamų draugijos į savo ratą neįsileidžia akušerių ginekologų draugijos rekomendacijų“, – kalbėjo E. Tiškus.

Jam tenka bendrauti ir su savo kolegomis, dirbančiais su koronaviruso infekuotomis gimdyvėmis, kurių būklė yra labai sunki. Esą jų gretose yra ir tokių, kurioms taikomos dirbtinės plaučių ventiliacijos, o Kaune vienas plačiai nuskambėjęs atvejis buvo, kai viskas baigėsi pačia tragiškiausia baigtimi.

Kalbėdamas apie gimdymus, vedėjas akcentavo dar vieną vieną kasmet vis labiau ryškėjančią tendenciją – gimdyvės siekia teisės pačios pasirinkti, kaip jos nori gimdyti – natūraliais gimdymo takais, ar atliekant cezario pjūvį. Esą tai nėra gera tendencija, nes gydytojai, įvertinę situaciją, gali priimti geriausias išeitis tiek gimdyvei, tiek naujagimiui. Be jokios abejonės, gimdyti natūraliais gimdymo takais yra geriau ir naujagimiams.

„Geriausi linkėjimai visoms besilaukiančioms, pagimdžiusioms, maitinančioms ir planuojančioms pastoti. Visas skatiname stengtis gimdyti ir nebijoti nė vieno skiepo, kurį rekomenduoja medicina“, – tokiais palinkėjimais potencialioms ir buvusioms pacientėms Naujuosius metus pasitinka vedėjas E. Tiškus.

2 komentarai apie “2021-ųjų gimdymai Alytaus ligoninėje: karantininiai metai nebuvo tokie derlingi kaip tikėtasi

  1. Gimdymas buvo su 100 proc priežiūra, personalas nuostabus ir paslaugus. Tik geriausia patirtis! Esu labai dėkinga Alytaus ligoninei.

  2. Su tokiu personalu ir tokia pagarba gimdyvei ir dar negimusiu kūdikiu 100 procentų negimdyčiau dar kartą Alytuje ir ne vienai perdaviau savo patirtį ir tik blogus atsiliepimis apie šį skyrių. Na aš manau esu neišimtis, nes ir man buvo sakyta, kad apvažiuočiau šią įstaigą, bet galvojau, kad čia tik kalbos. ačiū Dievui kad kūdikis gimė gyvas, o jau pogimdyvinėje palatoje tai personalas superinis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *