Druskininkų ligoninės priėmimo ir skubios pagalbos skyrius rengiasi naujovėms: diegs telemedicinos paslaugas

Siekiant gerinti skubiosios medicinos pagalbos paslaugų kokybę bei prieinamumą gyventojams, VšĮ Druskininkų ligoninė greitu metu rengiasi diegti užsienyje populiarias telemedicinos paslaugas, kai pasitelkus modernias technologijas skirtingose gydymo įstaigose dirbantys medikai gali konsultuotis tarpusavyje per atstumą. Šią savaitę jau pasirašyta projekto sutartis.

Ligoninės priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje suteikiama labai daug skubiosios medicininės pagalbos paslaugų, iš kurių nemaža dalis yra pakankamai sudėtingi atvejai, dažnai reikalaujantys įvairios specializacijos ir aukštos gydytojų kvalifikacijos. Toks bendradarbiavimas užtikrins greitesnį ligos diagnozavimą ir gydymo parinkimą, nes suteiks galimybę medikams operatyviau keistis svarbia informacija apie pacientus, konsultuotis priimant sprendimus dėl tolimesnio gydymo. Tai itin svarbu, kai reikia spręsti kritinius atvejus – kuo anksčiau pradedamas reikalingas gydymas, tuo daugiau galimybių žmogui pasveikti, išvengti mirčių.

Naujovės užtikrins, jog pacientams ir jų artimiesiems nebereikės vykti į didžiųjų miestų ligoninių skubiosios pagalbos skyrius konsultacijoms. Jos bus kokybiškai suteiktos ligoninėje, o prireikus guldyti į ligoninę didžiuosiuose centruose, pacientai bus nuvežami tiesiai į specializuotus skyrius.

Projektas bus įgyvendinamas su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Kauno klinikomis, Santaros klinikomis ir Respublikine Vilniaus universitetine ligonine (RVUL).

Planuojama, kad kiekviena iš šių įstaigų turės po tris konsultuojamus skubiosios medicinos pagalbos skyrius rajonų ar regionų ligoninėse, kurioms teiks telekonsultacijas, o esant poreikiui – ir stebėjimo paslaugą bei įstaigoje atliks vidaus konsultacijas.

Numatyta, kad konsultuojančios įstaigos skubiosios telemedicinos centre gydytojas teiks skubiosios telemedicinos paslaugas konsultuojamo rajono ar regiono ligoninės skubiosios medicinos pagalbos skyriaus gydytojui su pacientu, pasitelkęs vaizdo, informacines ir elektronines ryšių priemones. Be to, regionų įstaigose bus naudojama mobili įranga su galimybe prijungti diagnostinius prietaisus, pavyzdžiui, otoskopą, oftalmoskopą, ultragarsinį aparatą ir kt.

Gydytojas konsultantas, skubos tvarka įvertinęs paciento būklę, galės paskirti tyrimus, koreguoti gydymą, pateikti rekomendacijas dėl tolesnio ištyrimo ir gydymo. Taip pat didieji telemedicinos centrai turės galimybę keistis informacija, taip sudarydami sąlygas konsultuoti vienas kitą arba vienas kito konsultuojamus rajonus.

VšĮ Druskininkų ligoninės priėmimo ir skubios pagalbos skyrių konsultuos Respublikinė Vilniaus Universitetinė ligoninė.

Projekto lėšomis bus įsigyta mobili telekonsultacijų stotelė su programine įranga. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Ernestas Margelis, Druskininkų ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėjas.

„Tai naujas, pažangus ir užsienyje plačiai taikomas metodas, leisiantis greičiau diagnozuoti ir taikyti specializuotą gydymą sudėtingomis ligomis sergantiems pacientams. Tokių pacientų į priėmimo ir skubios pagalbos skyrių kreipiasi vis daugiau. Labai džiaugiamės, jog Druskininkų ligoninė viena iš pirmųjų Lietuvoje diegia tokią pažangią technologiją. Tai padės dar labiau pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, operatyvumą ir svarbiausia –pacientams leis greičiau gauti reikiamą pagalbą“, – sako  Ernestas Margelis, Druskininkų ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėjas.

Druskininkų ligoninės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *