Pirmieji naujų metų gimdymai Alytaus ligoninėje – su pandemijos iššūkiais

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus (Dzukijosveidas.lt nuotr.) ir asociatyvi Unsplash kūdikio nuotrauka.

Per pirmąsias tris šių metų dienas Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje jau gimė keturi kūdikiai. Šias džiugias naujienas apkartino žinia, kad dviem gimdyvėms buvo patvirtinti teigiami koronaviruso tyrimų rezultatai. Būtent tiek pat atvejų ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus medikai turėjo per visus praėjusius metus.

„Pagrindinis šių metų iššūkis buvo ne tik sklandūs gimdymai, tačiau ir kaip apsaugoti mūsų pacientes ir personalą nuo koronaviruso. Simboliška, kad pirmasis šių metų gimdymas, įvykęs sausio 1 dieną, buvo paženklintas šio viruso. Motinai buvo patvirtintas teigiamas Covid testas. Šiemet jau turėjome ir antrą tokį patį atvejį. Naujagimius taip pat tiriame, tačiau kol kas nė vienam jų užkrato neradome. Taigi, iš keturių šių metų gimdymų du buvo su pandeminiais iššūkiais“, – sakė  Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus.

Vedėjo teigimu, tiek pat koronaviruso paženklintų gimdymų būta per visus praėjusius metus – teigiami koronaviruso tyrimų rezultatai dviem gimdyvėms buvo nustatyti gruodžio mėnesį. „Jeigu iš karto žinotume, kad gimdyvė yra užsikrėtusi koronavirusu, tuomet tokius atvejus siųstume į Covidines ligonines. Deja, dažniausiai apie tai jau sužinome tik po laiko“, – pasakojo E. Tiškus. Jis patikino, kad kiekvieną gimdyvę Akušerijos ir ginekologijos skyriaus personalas priima kaip potencialią infekuotą koronaviruso – dėvėdamas apsaugos priemones ir laikydamasis kitų saugumo reikalavimų. Laimei, kol kas šio skyriaus personalui neteko saviizoliuotis ir šia infekcija užsikrėtęs nebuvo.

Pirmasis Alytaus ligoninėje gimęs naujagimis – moteriškos lyties atstovė iš Alytaus rajono. Sausio 2 dieną Alytaus ligoninėje gimė dvi mergaitės iš Lazdijų ir Varėnos rajonų, o sausio 3 dieną gimė berniukas iš Alytaus miesto.

2020-ieji pagal gimimų statistiką nebuvo tarp sėkmingiausių metų, mat šalyje gimė maždaug trimis tūkstančiais mažiau naujagimių, o Alytaus ligoninėje gimdymų būta pusšimčiu mažiau nei 2019-aisiais. Iš viso per praėjusius metus Alytaus medikai priėmė 486 gimdymus (488 naujagimiai). Du iš jų buvo dvigubi – gimdyvėms gimė dvyniai. Mergaičių Alytaus ligoninėje per 2020-uosius gimė 237, berniukų – 251.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *