Vaikų vasaros stovykla: nauji draugai, išvykos ir įdomūs užsiėmimai

Alytaus miesto savivaldybės nuotraukos.

„Aš nulipdžiau dubenėlį katei, o aš puodelį tėčiui“, – mažomis rankytėmis lipdydami naujus keramikos darbelius, pirmaisiais džiaugiasi Alytaus jaunimo centre vykstančios socialiai remtinose šeimose augančių šeimų vaikams skirtos stovyklos dalyviai.

Šiandien juos aplankė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė ir Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Rimvyda Ališauskienė. Mero pavaduotoja bendravo su vaikais, domėjosi stovyklos veikla ir mažųjų įspūdžiais, o jų  tikrai netrūksta.

„Man labiausiai patinka važiuoti į ekskursijas. Buvome Žuvinto rezervate, Grūto parke, Druskininkuose, lankėmės kino teatre“,  – stovyklos įspūdžiai drąsiai dalijasi devynmetė Patricija. Stovykloje atrastais naujais draugais ir dažnomis išvykomis  džiaugiasi spalvingą piešinį piešianti dešimtmetė Skaistė.

Nuo liepos 1 iki 27 d. Alytaus jaunimo centre vykstančioje stovykloje dalyvauja 101 mažasis alytiškis. Kaip pasakoja Alytaus jaunimo centro metodininkė, šios stovyklos vadovė Daiva Bagdonienė, stovyklos metu vaikai suskirstomi į grupes ir jiems organizuojami dailės ir keramikos užsiėmimai. Veiklos mažiesiems čia išties netrūksta, tai liudija ir Jaunimo centro erdves puošianti ne viena dešimtis spalvingų piešinių, kuriuos nupiešti jau spėjo čia stovyklaujantys vaikai.

Anot stovyklos vadovės, dalyviams nemenkas atradimas buvo Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka. Anksčiau ši vieta jiems nekėlė didelio susidomėjimo, dabar – viskas priešingai, sužinoję, kad bibliotekoje galima rasti ne tik knygų, bet ir interaktyvių erdvių, vaikai čia eina labai noriai.

„Rytoj vyksime į Prienų krašto muziejų. Ten viena vaikų grupė mokysis kepti duoną, o kita – plaukios laivu. Planuojame apsilankyti Alytaus teisėsaugos ir teisėtvarkos  muziejuje, Kinologijos centre, keliausime prie Baltosios rožės tilto“, – apie planuojamą stovyklos veiklą pasakoja D. Bagdonienė.

Stovyklos vadovė džiaugiasi, kad stovyklos metu vaikai susidraugavo, o čia dirbančių pedagogų darbas su daugybe vaikų nenuvargino. „Nuo rytojaus keičiasi auklėtojų pamaina ir man labai džiugu girdėti, kai auklėtojai sako, kad čia buvo taip smagu, kad dirbti jie galėtų nors ir visą mėnesį“, –sėkminga stovykla džiaugiasi jos vadovė D. Bagdonienė.

Be šios stovyklos Alytuje vyko ar dar vyks 7 stovyklos.  Iki liepos 24 d. VšĮ „Pingvinų akademija“ vyksta  6–10 metų vaikams skirta  vasaros stovykla „Hello, vasara!“ Jos metu mažieji alytiškiai ruošia teminius projektus apie pasirinktą šalį, profesiją ar klimato kaitą, lavina bendravimo, kūrybiškumo ir anglų kalbos įgūdžius.

Liepos 20–25 d. asociacija Lietuvos šaulių sąjungos Alytaus apskrities A. Juozapavičiaus šaulių rinktinė į stovyklą „Šaulys – tautos karys“ suburs jaunuosius šaulius. Stovykloje vaikai ne tik turiningai praleis laiką, bet ir susipažins su dalinio ginkluote ir technika, taktikos elementais, mokysis užsimaskuoti ir maskuoti ekipuotę, perduoti negarsinio valdymo signalus ir veikti pagal juos, įrengti pastogę, pasistatyti priedangą, stebėti vietovę, įrengti perkėlą virvėmis, perduoti pranešimus per radijo ryšio priemones, suteikti pirmąją medicinos pagalbą nukentėjusiesiems, ugdys lyderiui būdingas savybes. Policijos ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai stovyklos dalyvius susipažindins su policijos ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbu, saugiu elgesiu ekstremalių situacijų metu. Vakarais šauliai organizuos sporto varžybas – šaudys iš lanko, pneumatinio šautuvo, šratasvydžio, dažasvydžio, žais futbolą, krepšinį, tinklinį, smiginį, bandys įveikti turistinę alpinizmo trasą, o paskutinėmis stovyklos dienomis leisis į žygį iš Alytaus į Dušnionis ir atgal į Alytų (apie 31 km). Jo metu aplankys istorines ir partizanines kovų vietas.

Sportuoti mėgstančius 7–19 m. vaikus ir jaunuolius liepos 27 d. – rugpjūčio 21 d. suburs asociacijos futbolo klubas „Spartukai“.  Keturias savaites (2 pamainos) truksianti dienos stovykla vyks nuo 10 iki 15 val. Jos metu, naudojant dailės terapijos programą, vaikų fizinis aktyvumas bus derinamas su psichologo užsiėmimais, vyks pasiruošimas ateinančių metų treniruočių ir čempionatų sezonui. Stovyklos dalyviai sportuos Dainavos mokyklos stadione, o maudysis Dailidės ežerėlyje.

Alytaus miesto savivaldybė vaikų vasaros stovyklų organizavimui paskirstė valstybės skirtus 54,7 tūkstančius eurų.

2020 m. liepos mėnesio pradžioje Vyriausybė skyrė papildomas lėšas stovykloms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms vykdyti iki metų pabaigos. Alytaus miestui papildomai skirta 120.9 tūkst. eurų. Alytaus miesto savivaldybė paraiškas minėtai veiklai finansuoti kvies teikti nuo 2020 m. liepos 23 d. iki rugpjūčio 4 d. įskaitytinai, o veiklą bus galima pradėti vykdyti nuo 2020 m. spalio mėnesio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *