COVID-19 detektyvas Pivašiūnuose – pagrįstas nerimas ar raganų medžioklė?

Klaudijaus Driskiaus ir asociatyvi nuotraukos.

Tarp Pivašiūnų seniūnijos gyventojų nerimą pasėjo pirmasis bendruomenėje nustatytas koronaviruso atvejis, apie kurį Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas socialiniame tinkle Facebook pranešė dar balandžio 6 dieną. Gyventojai netruko sužinoti, kas jų bendruomenėje užsikrėtė, o siekiant greičiau nei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai išsiaiškinti, su kuo bendravo sergančioji ir kas galėjo tapti kitais koronaviruso taikiniais, šis atvejis buvo apipintas daugybe kalbų. Kiek jos tikros, šiandien niekas patvirtinti negali. Tačiau bendruomenėje abejojama, ar tik nebandoma tendencingai kažką nuslėpti?

„Deja, vakar Alytaus rajono gyventojai mobiliajame punkte atliktas COVID-19 testas buvo teigiamas. Tai 60 metų moteris iš Pivašiūnų seniūnijos, užsienyje nekeliavusi. Jos vietinį maršrutą aiškinasi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Paaiškėjus – būtinai pasidalinsiu informacija. Šis atvejis – ketvirtasis mūsų rajone“, – tokią žinią socialiniame tinkle dar balandžio 6-ąją pranešė Alytaus rajono meras A. Vrubliaukas. Deja, kol kas žadėtos detalesnės mero informacijos niekur nematyti iki šiol, o jau nuo atvejo nustatymo praėjo daugiau negu savaitė. Galiausiai rajono savivaldybės vadovai portalui „Dzūkijos veidas“ atrėžė – nieko neskelbs, esą kad neprasidėtų raganų medžioklė, kuri, panašu, jau ir taip prasidėjusi.

Gyventojai netruko išsiaiškinti, kas jų bendruomenėje užsikrėtė ir nelaukdami kol Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai pateiks viruso infekuotos moters maršrutą ir išsiaiškins, kas su ja kontaktavo, to ėmėsi patys. Portalo „Dzūkijos veidas“ šaltinių įsitikinimu, situacija galėjo būti rimtesnė nei manyta iš pradžių.

Portalui „Dzūkijos veidas“ Pivašiūnų gyventoja (vardas, pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad bendruomenėje tą dieną po išaiškinto pirmojo atvejo Pivašiūnuose netrūko nerimo. Pasak moters, Pivašiūnų bendruomenė nėra didelė, todėl pakankamai glaudi ir žmonės vieni kitus gerai pažįsta. Būtent dėl to ir netruko išsiaiškinti, kas užsikrėtė koronavirusu.

Tai išsiaiškinus, paaiškėjo ir daugiau nerimą sėjančių detalių. Pasirodo, su užsikrėtusia moterimi kontaktavo daugybė žmonių. Tarp jų – ir Pivašiūnų senelių globos namų darbuotoja, kuri po kontakto su infekuotąja kurį laiką dar dirbo įstaigoje. Kilo sąmyšis, kad klastingasis virusas nebūtų išplatintas ir tarp globos namų senelių.

Moteris tvirtino, kad senelių globos namų darbuotojai buvo atliktas patikrinimas, tačiau, laimei, atsakymas buvo neigiamas. Pasak gyventojos, nerimas vistiek niekur nedingo, nes nors žmogus pats gali nesirgti, bet būti viruso platintojas. Dar vietiniai žmonės lyg susitarę tvirtina, kad koronavirusu užsikrėtė ir infekuotos moters vyras, tačiau apie šį atvejį rajono valdžia pranešti neskuba ir iki šiol remiantis oficialiais duomenimis, koronavirusu Pivašiūnuose užsikrėtęs tik vienas asmuo. Taip pat Pivašiūnų gyventojai mįslingai tarsteli, kad kovo mėnesį į kelionę buvo išvykusi ir pati Pivašiūnų seniūnė, o po jos ji turėjusi saviizoliuotis.

„Kol kas nieko daugiau nežinome, laukiame, kas vyks toliau, tikimės, kad virusas nebuvo išplatintas mūsų bendruomenėje, tačiau nerimo čia netrūksta dar ir šiandien“, – sakė moteris.

Siekiant išsiaiškinti, kokių saugumo priemonių buvo imtasi bendruomenėje, kad šio atvejo maršrutai ir kontaktai būtų kuo greičiau išaiškinti ir užkirstas kelias viruso plitimui, bandyta susisiekti su infekuotos moters darboviete, tačiau nepavyko – įstaigoje veikiančiais telefonais niekas neatsiliepė.

Alytaus rajono savivaldybės vicemerė Dalia Kitavičienė užtikrino, kad buvo imtasi visų įmanomų priemonių, kurios numatytos teisės aktuose: „Visų ir dar daugiau. Visas epidemiologinis šio atvejo tyrimas yra atliktas, visi kontaktai išsiaiškinti ir su visais susisiekta. Tikrai nesakysiu, kokių kontaktų turėjo (užsikrėtusioji – aut. past.) ar kokiais maršrutais lankėsi, kad neprasidėtų raganų medžioklė, kad neapimtų nevaldomas baimės jausmas. Padarėm viską, ko reikalauja teisės aktai ir tai padarėme dar pačiame pirmajame atvejo etape, pačiomis pirmosiomis dienomis.“

Alytaus rajono savivaldybės vicemerė Dalia Kitavičienė. Alytaus rajono savivaldybės nuotrauka.

D. Kitavičienė tikino, kad jai asmeniškai teko bendrauti su Pivašiūnų bendruomenės atstovais ir patikino juos, kad situacija buvo suvaldyta ir jokių grėsmių nebuvo ir net nėra.

Ar kai kurie bendruomenės nariai iki šiol baiminasi be reikalo, parodys laikas.

7 komentarai apie “COVID-19 detektyvas Pivašiūnuose – pagrįstas nerimas ar raganų medžioklė?

  1. Na nekartą teko įsitikinti, kad mūsų meras vietoj burnos turi užpakalį, kuris suviduriuoja pačiu nepalankiausiu metu…

  2. Gerbiamoji ponia, “raganų medžioklė” kaip tik ir prasideda ten, kur pasakoma A, bet nepasakoma B. Man juokinga valdininkų pozicija slėpti informaciją. Juk būtent taip ir į auginate žmones. Asmens duomenų apsaugos įstatymas nedraudžia pasakyti bendruomenei svarbiausių faktų – darbovietės, galimų kontaktų, judėjimo maršrutų (tikrų, o ne apibendrintų). Jeigu užsikrėtęs asmuo gyvena daugiabučiame name, būtina apie užsikrėtimo faktą informuoti laiptinės gyventojus. Ir tikrai nereikia skelbti vardo, pavardės, buto numerio. Užtenka, kad žmonės žinos patį faktą, todėl galės labiau pasisaugoti patys, pasaugoti vaikus ar senelius

  3. Lietuvos mastu maršrutai užsikrėtusiųjų skelbiami, o mūsų rajone slepia. Spėkit kas pas mus raganas vaikosi?

  4. Viskas tuose Pivašiūnuose gerai. Mažiau pavydėkite ir pletkais užsiimkite. Ačiū seniūnei, nuoširdus ir paprastas žmogus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *