Alytaus miesto teatras vėl turi vadovą

Antradienį įvyko Alytaus miesto teatro direktoriaus konkursas. Į šį postą buvo vienas pretendentas, kuris ir tapo konkurso nugalėtoju. Ateinančius penkerius metus teatrui vadovaus pastarąjį penkmetį už šios įstaigos vairo stovėjusi Inesa Pilvelytė.

Konkurso komisijos nariams dėl pretendentės ir laimėtojos nekilo net menkiausių dvejonių. „Konkursą laimėjo pretendentė Inesa Pilvelytė, pateikusi 5 metų perspektyvinę veiklos programą bei atsakiusi į komisijos klausimus. Programa parengta išsamiai, dalykiškai, atsakingai, remiantis patirtimi, mat tai laimėtojai bus antroji kadencija. Programoje apžvelgta ir įvertinta tiek dabartinė veiklos situacija, tiek turimi žmogiškieji ir materialiniai ištekliai, pateikta tinkama SWOT analizė, remiamasi užsienio patirtimi, įvertintos rizikos. Komisija pretendentei uždavė įvairiausio pobūdžio klausimų apie marketingą, infrastruktūros plėtrą, teatro trupės pasirinkimą, repertuarą, techninius, meninius, ūkinius dalykus. Į visus juos Inesa Pilvelytė atsakė labai išsamiai. Taip pat ji įvertino ir COVID19 pandemijos situaciją, galimą jos antrąją bangą, numatė, kaip tai galėtų paveikti patį teatrą, žiūrovus, kokios strategijos būtų imamasi, kaip koreguojami renginiai, kaip planuojama prisitaikyti, amortizuoti pajamų sumažėjimo pasekmes. Labai aiškiai buvo įvardyti teatro vizija, misija, uždaviniai. Naujojo vadovo tikslas skambėjo labai įdomiai – kad žmonės taptų šio teatro dalimi. Tam dedamos visos pastangos ir visos priemonės. Teatras siekia išeiti iš pastato ribų, persikelti į netradicines erdves, pritraukti kuo daugiau žiūrovų. Kalbėta buvo ir apie materialinės bazės gerinimą, darbuotojų motyvaciją, lyderystės skatinimą. Taigi, laimėtoja surinko aukštą balų skaičių“, – sakė konkurso komisijos pirmininkė, Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Konkurso metu buvo aptarta ir jau kurį laiką viešumoje sklandanti ambicinga idėja, kad Alytaus miesto teatras taptų valstybiniu. Pasak J. Šukevičienės, tai reali idėja, tik iki šio tikslo teks eiti ilgą kelią, gali užtrukti nuo metų iki dviejų: „Valstybinio teatro statusas įgalintų teatrą spręsti žmogiškųjų išteklių klausimą. Visose srityse trūksta specialistų, į regioną pritraukti aktorių, režisierių taip pat yra didelis iššūkis. Valstybinio teatro statusas šį klausimą tikrai išspręstų. Būtų postūmis ir repertuaro srityje, jis galėtų būti išties platesnis.“

Po konkurso kalbinta konkurso laimėtoja, teigė besijaučianti labai gerai. Nors tiesioginių konkurentų konkurse I. Pilvelytė neturėjo, ji tikino, kad teko konkuruoti su pačia savimi, mat šio konkurso metu komisijai pristatyta programa gerokai skyrėsi nuo prieš penkerius metus parengtos tiek savo apimtimi, tiek giluminėmis įžvalgomis apie pačią įstaigą.

„Labai ruošiausi šiam konkursui. Daug domėjausi tuo, kas vyksta Lietuvos teatre, kaip formuojami kultūros politikos dokumentai, kai kuriais jų rėmiausi ir numatydama teatro viziją. Atrodo, kad mūsų svajonė tapti valstybiniu teatru išties galima. Kultūros politikos strategijoje „Kultūra 2030“ radau rekomendacijas vykdyti projektinius bandymus su skirtingo pavaldumo kultūrinėmis organizacijomis. Tai reiškia, kad savivaldybė bendradarbiautų su Vyriausybe ir dalis finansavimo būtų skiriama ir iš paties teatro pajamų. Toks modelis galėtų būti pritaikytas ir Alytaus miesto teatrui. Kalbant apie metinės veiklos perspektyvas, daug kalbėjau apie teatro vystymo strategijoje taikomą diversifikacijos metodą, kurį verslas taiko jau seniai. Mes jį pritaikėme savo festivaliui. Teatrą aš įsivaizduoju kaip regiono kultūros lyderį, bet tai nereiškia konkurencijos. Norime būti pavyzdžiu tiek meninėje veikloje, tiek kuriant inovatyvius teatrinius produktus. Matau labai didelę teatro sąveiką su miesto kultūros, švietimo, socialinėmis institucijomis.

Alytaus miesto teatras buvo paraiškos „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ pareiškėjas ir greičiausiai būsime Kultūros ministerijos dotacijos vykdytojais šiam projektui. Čia matau labai dideles teatro veiklos ir finansavimo galimybes“, – sakė konkurso į Alytaus miesto teatro vadovės pareigas nugalėtoja I. Pilvelytė ir pridūrė, kad strateginiai tikslai nėra greitai pasiekiami, todėl antroji jos kaip vadovės kadencija leis jai toliau tęsti darbus bei siekti užsibrėžtų naujų ambicingų tikslų.

 

Vienas komentaras apie “Alytaus miesto teatras vėl turi vadovą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *