Švęsdami Valstybės dieną alytiškiai pagerbė miestui nusipelniusius žmones

Alytaus miesto savivaldybės vadovai ir Kultūros premijų laureatai

Prakiuręs dangus nenumalšino alytiškių noro švęsti – šimtai jų pirmadienio vakarą atskubėjo į Rotušės aikštę paminėti Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos, pagerbti miestui nusipelniusių žmonių ir tradiciškai drauge sugiedoti Lietuvos himną.

„Džiugu istorinę Valstybės dieną matyti jus čia, miesto širdyje – Rotušės aikštėje. Pastaraisiais metais Alytui teko nemažai išbandymų, tačiau kuo jie buvo didesni, tuo mes tapome tvirtesni, drąsesni ir vieningesni. Vienybės šiandien mus reikia visiems, tiek Alytuje, tiek Lietuvoje, nes tik vieninga tauta yra didi tauta.

Labiausiai džiaugiuosi šioje aikštėje matydamas vaikus, kurie, tikiu, po kelių dešimčių metų atsives čia savuosius – taip iš kartos į kartą perduosime tą meilę Lietuvai. Žiūriu į jus visus ir džiaugiuosi, kad net ir tokiu oru ateinate švęsti savo valstybės šventes. Linkiu jums ir sau mylėti šalį ir vienas kitą, didžiuokimės, kad esame lietuviai“, – sveikindamas alytiškius kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Lietuvos valstybės dieną švenčiančius miestelėnus pasveikino ir Seimo nariai Julius Sabatauskas bei Robertas Šarknickas.

Alytiškiai, švęsdami miesto gimtadienį, tradiciškai pagerbia ženkliausius darbus Alytui ir Lietuvai nuveikusius žmones. Užsitęsęs karantinas pakoregavo Alytaus garbės piliečio pagerbimo ceremonijos datą, iš miesto gimtadienio perkėlęs ją į liepos 6-ąją, Valstybės dieną.

Šiemet Alytaus miesto garbės piliečio vardas, už indėlį į miesto plėtrą, aktyvų dalyvavimą visuomeniniame, kultūriniame ir sportiniame gyvenime suteiktas buvusiam ilgamečiam Statybos banko Alytaus skyriaus valdytojui Romui Vytautui Maksimavičiui (po mirties). Jis – jau 25-asis Alytaus miesto garbės pilietis, o jam skirtas regalijas atsiėmė ir Garbės piliečių knygoje pasirašė R. V. Maksimavičiaus dukra bei anūkė.

Į sceną šį vakarą lipo ir Alytaus miesto savivaldybės Kultūros premijų laureatai, kurie kasmet tradiciškai būna pagerbiami taip pat miesto gimtadienio šventės metu.

Kultūros premijos, diplomai ir ženkleliai šiais metais įteikti buvusiai Alytaus miesto teatro vadovei, aktorei ir režisierei Inesai Pilvelytei (už Alytaus miesto bendruomenę telkiančias kultūrines iniciatyvas ir aukštą meninį lygį, organizuojant miestą reprezentuojančius renginius), Alytaus miesto liaudies meno studijos „Dainava“ prezidentui Romualdui Ambroževičiui (už ilgametę ypač svarbią ir aktyvią kultūrinę veiklą) ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus atstovams (už ypač svarbią veiklą, puoselėjant etnografinio regiono savitumą, tautodailininkų raišką, kultūrinio turizmo plėtojimą).

Be šeimininko šiais metais neliko ir simbolinė „Auksinė plunksna“, kurią kasmet tradiciškai Alytaus žurnalistai įteikia „Metų žmogui“. Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Alytaus skyriaus narių sprendimu šiemet „Metų žmonių“ titulo ir „Auksinės plunksnos“ nusipelnė Alytaus „Sakalėlio“ ir „Drevinuko“ mokyklų aktyvių tėvų bendruomenė, sugebėjusi išsaugoti mokyklas nuo uždarymo. Apdovanojimą bendruomenės atstovams įteikė LŽS Alytaus skyriaus pirmininkė Alma Mosteikaitė.

„Auksinę plunksna“ buvo įteikta jau 26 kartą.

Šventėje grojo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karinis orkestras, dainavo solistės Rima Vaickelionytė ir Eglė Malinauskienė, televizijos projekto „Lietuvos balsas. Vaikai“  dalyvė Vakarė Jarmalavičiūtė, šoko studijų „Aušrinė“ ir „Vakarė“ šokėjos. Vakarą vainikavo operos solisto Merūno Vitulskio koncertas ir šventinis fejerverkas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *