Lietuvos himnas skambės ant istorinių Alytaus rajono piliakalnių

Liepos 6 d. lygiai 21 val. lietuviai vienu metu visame pasaulyje jau 12-ąjį kartą giedos Lietuvos valstybės himną – Vinco Kudirkos sukurtą „Tautišką giesmę“.

Alytaus rajone yra 27 valstybės saugomi piliakalniai, todėl himną giedoti gyventojai kviečiami būtent šiose – padavimais ir legendomis apipintose vietose, kurios sujungs istorinę šalies praeitį su dabartimi.

„Tautiška giesmė“ bus giedama ant 5 piliakalnių: Rumbonių (Alytaus sen.), Poteronių (Alovės sen.), Punios (Punia), Olakalnio (Bendrių k., Miroslavo sen.) ir Kaukų (Kumečių k., Miroslavo sen.).

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas Valstybės dieną nusprendė paminėti ant Rumbonių piliakalnio, Rumbonių kaime, Alytaus seniūnijoje. Kartu bus ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius.

Rumbonių piliakalnis pasiekiamas iš plento Alytus–Panemuninkai ties Praniūnais (Kibirkščiais) pasukus į dešinę rytų kryptimi, už 800 m – yra kiek kairiau. Piliakalnis įrengtas Nemuno kairiajame ir Pilupio dešiniajame krante esančiame kranto kyšulyje. Aikštelė ovali, pailga vakarų – rytų kryptimi, 10×9 m dydžio, iš visų pusių buvusi apjuosta pylimu, jos šiaurinį kraštą su čia buvusiu pylimu nuplovė Pilupis. Dabar likusi pylimo dalis aikštelę juosia iš rytų, pietų ir vakarų.

Punios piliakalnis (dar žinomas kaip Margio kalnas) yra šalia Punios gyvenvietės, Nemuno dešiniajame krante, prie Punelės upelio žiočių. Įeina į Nemuno kilpų regioninį parką. Manyta, kad ant Punios piliakalnio galėjusi stovėti legendinio kunigaikščio Margirio Pilėnų pilis, tačiau dabar ji lokalizuojama Žemaitijoje. Vis tik piliakalnio papėdėje pastatytas paminklinis akmuo su Maironio eilėmis skirtas kunigaikščio Margirio atminimui.

Valstybės dieną Punioje minės savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Poteronių piliakalnis pasiekiamas iš plento Valkininkai–Daugai–Alytus ties Poteronimis pasukus į dešinę rytų kryptimi link Alovės, už 550 m į dešinę sukti lauko keliuku, važiuoti 150 m – yra dešinėje.

Olakalnis – buvęs aukų kalnas  netoli Miroslavo (šiaurės rytų pusėje), Bendrių kaime, prie pat Miroslavo – Burbiškių vieškelio. Iš toli matyti ant kalno stovinti balta koplyčia, patekusi į Miroslavo herbą.

Miroslavo miestelio istorija siejama su šia kalva. Ji nuo seno žmonių laikoma piliakalniu ir vadinama Olakalniu arba Uolakalniu. Tas pats kalnas kartais vadinamas ir Miroslavo piliakalniu. Senesni gyventojai prisimena savo tėvų pasakojimus, kad kalne Napoleono armija buvo paslėpusi lobį, ir XIX a. viduryje Bendrių dvaro skerdžius Žvaliauskas 10 dienų kiekvieną rytą rasdavo po vieną sidabrinę monetą. Dar pasakojama, kad Bendrių dvare gyveno žiaurus dvarponis Sloboda, kuris turėjo sūnų, vardu Miroslavas, tai jo vardu ir miestelį pavadino.

Su bendruomenės nariais ant Olakalnio liepos 6 d. Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną minės mero patarėja Dalia Paulauskaitė.

„Piliakalnis nėra tik kalnas. Kai apie kurį nors iš jų kalbame, kažkur širdies gelmėje išnyra jausmas, kad šis gamtos ir istorijos kampelis liudija šlovingus šalies laikus, mena didingą Lietuvos istoriją ir kviečia pasikapstyti savo paties šaknyse“,- sako ant Kaukų piliakalnio giedoti himną besirengiantys Miroslavo seniūnijos bendruomenių atstovai. Kartu su jais bus seniūnas Vytautas Sinkevičius.

Taip pat bus giedama dar 8-iose rajono vietose – Krokialaukyje prie Kristaus atsimainymo bažnyčios, ant Šventapetrio kalno (Vytauto g., Dauguose), Butrimonių gimnazijos Meilės saloje, Santaikoje prie kultūros namų, Ūdrijos kaimo parke, Nemunaičio miestelio aikštėje, ant Skrynios kalno, prie Ilgio ežero Pivašiūnuose ir Makniūnų bendruomenės kiemelyje. Čia su Raitininkų seniūnijos bendruomenių atstovais Valstybės dieną minės Alytaus rajono kultūros centro direktorė Eglė Sereičikienė.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *