Alytuje iškilo paminklas emigrantams

Šalia Alytaus esančiame to paties pavadinimo Alytaus kaime penktadienį buvo atidengtas paminklas Lietuvos emigrantams. Jis iškilo Vaclovo Jankausko sodyboje, kurioje įkurtas ir pats tikriausias akmens meno muziejus.

Tiek emigrantams, tiek pačiai emigracijos problemai pažymėti skirtas statinys išties originalus. Pagrindinis akcentas – Gediminaičių stulpai, papuošti emigrantų iš įvairių pasaulio šalių suvežtais akmenukais, o ant paminklo išraižyti žodžiai „kuriame krašte beįsikurtumėte, gerbkite tą kraštą ir tebemylėkite gimtąjį“. Paminklo idėjos autorė Jūratė Butėnienė.

Anot V. Jankausko, emigracija – viena didžiausių Lietuvos problemų. Emigrantai palieka gimtinę, nes negali pragyventi. Net jei vėliau ir nori grįžti, ne kiekvienas čia randa ką veikti. Kita vertus, tie kurie grįžta statosi Lietuvoje namus iš emigracijoje uždirbtų pinigų. „Tikiuosi šis paminklas bus žinutė pasaulio lietuviams“,- vildamasis, kad paminklu atkreips visuomenės dėmesį į emigracijos problemos rimtumą, kalbėjo V. Jankauskas.

Ši bei kitos muziejuje esančios skulptūros buvo įrengtos už asmenines lėšas, daugiausia paties V. Jankausko, jo bendraminčių ir bičiulių. Pastarieji parūpino ir statiniams reikalingų medžiagų – metalo, akmenų, nestokojo idėjų.

Alytaus Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos klebonas monsinjoras Leonas Jakimavičius pašventino Lietuvos emigrantams skirtą paminklą. „Pašventinti paminklą galima tik tada, kai jame yra kažkas švento. Šio statinio viršuje yra trys tulpės, tai Alytaus rajono herbas, o vienas iš tradicinių Švenčiausios Trejybės vaizdinių – trys susikertančios tulpės. Tai suteikia paminklui sakralumo, dėl kurio jį ir galima pašventinti“,- kalbėjo dvasininkas.

V. Jankauskas savo idėjomis Dzūkijos vardą garsina jau nebe pirmą kartą. Neseniai jis susilaukė išskirtinio dėmesio, kai akmenų muziejuje atsirado 5 metrų aukščio paminklas litui ir jo „tėvui“ Vladui Jurgučiui. Negana to, paskutinėmis atsisveikinimo su litu dienomis, 2014-ųjų gruodžio pabaigoje, įkūrė buvusios nacionalinės valiutos saugyklą.

Akį traukia ir šiemet, vasario 14-ąją, šv. Valentino dieną, atidengta meilei skirta skulptūra. Tai metalo ir akmens derinys, vaizduojantis dvi masyvia grandine sujungtas širdis. Anot pono Vaclovo, jos simbolizuoja amžiną meilę.

Alytaus kaime įsikūrusiame akmenų muziejuje yra paminklų, skirtų ir skaudiems Lietuvos istorijos puslapiams: Afganistane tarnavusiems Lietuvos kariams, žuvusiems už Lietuvos laisvę, nekaltai karo ir pokario metais nužudytoms aukoms bei žydų gelbėtojams.

Į muziejų lankytojai įleidžiami nemokamai, o eksponatus yra apžiūrėjęs ne vienas žinomas žmogus, tarp jų buvęs prezidentas Rolandas Paksas, žmogaus teisių gynėjas Kęstutis Čilinskas bei daugelis kitų.

V. Jankauskas apgailestavo, kad dėl vietos trūkumo paminklas emigrantams, deja, bet bus paskutinis. „Na, gal dar Lietuvos šimtmečiui atsirastų vietos. Tai išskirtinė data“,- netrukus save pataiso pašnekovas.

Rokas Markauskas

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *