Alytaus greitosios medikams trūksta apsaugos priemonių, be jų nevyks į iškvietimus

Alytaus rajono savivaldybės nuotr.

Alytaus miesto savivaldybė trečiadienį gavo Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties atstovų raštą, kuriame – pagalbos šauksmas. Miesto savivaldybės prašoma padėti greitosios medikams parūpinti apsaugos priemonių. Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis patvirtino gavęs laišką, kuriame teigiama, kad jeigu artimiausiu metu greitosios medikai nebus aprūpinti apsaugos priemonėmis, jie į iškvietimus nevyks.

Kiek galės, padės ir Alytaus miesto valdžia

„Taip, išties į mus kreipėsi greitosios medicinos pagalba ir prašė padėti gauti tam tikrų apsisaugojimo priemonių ir šiandien mes neturime žiūrėti, kam pavaldi įstaiga – miestui ar rajonui, juk krizė yra visoje Lietuvoje. Bandom padėti ir ne savo įstaigoms. Ne tik jie prašė mūsų pagalbos, policijai taip pat padėjome duodami dezinfekcinio skysčio. Kažkaip turime matyti visą regioną kaip vieną ir jeigu tik galima padėti kitos savivaldybės įstaigai, tai tą ir darome. Gal kada mums reikės pagalbos iš rajono ir jis mums padės“, – sakė meras N. Cesiulis.

Miesto vadovas patikino bendravęs su Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties vadovu Aleksandru Bružu ir patikino, kad miesto savivaldybė kiek tik galės, tiek padės.

Pasak N. Cesiulio, laukiama didelės apsaugos priemonių siuntos ketvirtadienį arba penktadienį. Planuojama dalį apsaugos priemonių perskirstyti iš Alytaus miesto įstaigų ir jų skirti Alytaus rajono greitosios medicinos pagalbos stočiai. Pavyzdžiui, mobilaus patikros punktui Alytuje užsakyta apsaugos priemonių visam mėnesiui. Kadangi iš karto visų jų nesunaudojama, dalį jų galima perskirstyti greitosios pagalbos stočiai.

„Jeigu šios įstaigos darbuotojai atsisakytų dirbti, tada situacija būtų visai bloga. Todėl ir turime nežiūrėti, kam priklauso įstaiga, o jeigu tik galima, kaimyniškai padėti vieni kitiems. Juk turime bendrą tikslą, kad visas regionas būtų kuo labiau apsaugotas ir būtų kuo mažiau apsikrėtusiųjų“, –  sakė N. Cesiulis.

Šiuo metu Alytaus miesto savivaldybės specialistai derinasi su Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties atstovais, kiek ir kokių priemonių labiausiai šiuo metu trūksta. Esą labiausiai reikia veido kaukių, respiratorių, pirštinių. Visų šių priemonių miesto savivaldybė turi įsigijusi, todėl į pagalbos šauksmą tikrai atsilieps.

Alytaus rajono valdžia: „priemonių užtenka mažiausiai 10 dienų“

Reaguodamas į susidariusią situaciją Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas lankėsi Alytaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotyje ir išplatino viešą pranešimą.

„Informuoju, kad apsaugos priemonių užtenka mažiausiai 10 dienų, o dėl šių papildymo – rūpinasi ir savivaldybė, didesnis reikiamų priemonių kiekis turėtų būti atvežtas kitą savaitę“, – teigė Alytaus rajono meras.

Jis pridūrė, kad apsaugos priemonių trūksta visoje Lietuvoje, tačiau šią dieną greitosios medicinos pagalbos darbuotojai apsaugos priemonių turi pakankamai.

Koronavirusas  – ir Alytaus greitosios medikės vyrui

„Suprantu, jog įtampa ir nerimas jaučiami kaskart vykstant į iškvietimą, tačiau raginu ir labai prašau išlikti ramius ir sąmoningus, o visuomenėje skleisti objektyvią informaciją. Dedame visas pastangas medikams suteikti reikiamas apsaugos priemones, kad šie galėtų rūpintis mūsų gyvybėmis ir sveikata, saugokime vieni kitus. Susitikimo metu dar kartą aptarėme įstaigos poreikius, įvertinome jau pateiktus užsakymus. Dedu pastangas, kad tyrimas dėl koronaviruso kiek įmanoma greičiau būtų atliktas visiems greitosios darbuotojams, apžiūrėjau du naujus automobilius, kurie užtikrins dar operatyvesnį medikų darbą“, – teigė rajono meras.

Kaip paaiškėjo, apie tyrimus dėl koronaviruso visiems greitosios darbuotojams meras A. Vrubliauskas užsiminė ne be reikalo. Koronavirusas diagnozuotas ir vienos greitosios medikės vyrui. Pati medikė saviizoliavosi namuose nuo kovo 19 dienos.

Laiku nepateikė paraiškos

Pagalbos esant deficitiniam apsaugos priemonių trūkumui Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties atstovai gali kreiptis ir į Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotį, kurios pavaldume yra Alytaus greitosios medikai.

Pasak Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties slaugos padalinio vadovės Irenos Dabulskienės, Alytaus rajono GMP stoties administracija dar praėjusį penktadienį turėjo pateikti paraišką Sveikatos apsaugos ministerijai dėl apsaugos priemonių poreikio, tačiau tą padarė jie tik pirmadienį. Šiuo metu laukiama žinių iš ministerijos, kada bus gautos siuntos ir tada jos bus išdalintos. Šių priemonių tiekimas stringa visoje šalyje.

„Jeigu Alytuje yra kritinė padėtis, jie gali kreiptis ir į mus, mes visada stengsimės padėti, tačiau iki šiol tokio kreipimosi nesulaukėme“, – tikino I. Dabulskienė.

PAPILDYTA Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicininės pagalbos stoties vadovo A. Bružo komentaru:

Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, sveikatos apsaugos įstaigos pandemijos metu turi būti apsirūpinusios tokiu skaičiumi apsaugos priemonių, kad galėtų pagelbėti 20 proc. gyventojų populiacijos. Pagal šią metodiką mūsų įstaigai visų apsaugos priemonių reikėtų turėti po 19 000 vnt.

Aišku, mes nesitikime tiek jų įsigyti. Suprantame, kad ir valstybės rezerve tokių kiekių nėra.

Šiuo metu mūsų darbuotojai važiuoja į iškvietimus turėdami visą reikiamą apsaugą. Bet plečiantis geometrine progresija epidemijai, tos apsaugos po kelių savaičių gali ir pritrūkti. Mes esame užsisakę nemažai reikalingų priemonių, už kai kurias sumokėję avansu, tačiau sutrikus logistikai visame pasaulyje, jų pristatymas smarkiai vėluoja.

Todėl visiems, kas mums pasiūlo pagalbą gaunant medikų apsaugai reikalingas priemones, esame labai dėkingi.

Sulaukėme pagalbos iš Lazdijų rajono ir Alytaus miesto savivaldybių, ryt poryt Alytaus rajono savivaldybė, gavusi apsaugos priemonių, irgi pagelbės mums, kad turėtumėm jų atsargų ištikus staigiai epidemijos plėtrai.

Prašytumėm šiuo visiems, ypač medikams, sudėtingu metu solidarizuotis gelbėjant mums artimus žmones, o ne ieškoti tarpusavio kliūčių.

Dar kartą norime padėkoti visiems, teikiantiems geranorišką pagalbą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *