Alytaus rajone pradėtas per gaisrą dioksinais užterštų gyvulių utilizavimas

Po daugybės susitikimų su ūkininkais, Žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovais Alytaus rajone pradedamas gyvulių ir paukščių, kurie po gaisro padangų perdirbimo įmonėje buvo užkrėsti dioksinu, utilizavimas.

Dėl gyvulių ir naminių paukščių užterštumo dioksinais, bus sunaikinta užmigdant 12 pieninių karvių, taip pat 29 mėsinės karvės, telyčios ir buliai, 64 avys, 1 ožka, 435 naminiai paukščiai ir 25 triušiai.

„Po didelių diskusijų ir gautų tyrimų priimtas sprendimas utilizuoti daug mažiau gyvulių. Gyvuliai ir paukščiai utilizuojami Genių, Jasunskų, Karklynų, Miklusėnų, Paplanskų, Raudonikių, Rutkos, Vytautiškių kaimuose“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė.

Alytaus seniūnijos seniūnas Kęstutis Tumynas patikino, kad kol kas viskas vyksta sklandžiai: „Šiandien ryte pradėjome gyvulių utilizavimą, ūkininkai procese dalyvauja ir kol kas viskas vyksta taip, kaip ir planuota. Tikimės per keletą dienų viską sutvarkyti.“

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar praėjusių metų pabaigoje siūlė po gaisro įmonėje „Ekologistika“ užterštose teritorijose sunaikinti apie 200 karvių ir prieauglio, tačiau ūkininkams nesutikus, savivaldybės iniciatyva buvo atliekami papildomi tyrimai. Remiantis šių tyrimų rezultatais utilizuojama daug mažiau gyvūnų nei buvo siūloma.

Alytaus rajono ūkininkams numatyta sumokėti daugiau nei 61 tūkst. eurų kompensacijų už utilizuotus gyvulius ir paukščius.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *