Alytaus mobiliajame koronaviruso patikros punkte – pirmieji pacientai

Antradienio vidurdienį Alytuje pradėjo veikti mobilus patikros punktas. Pirmąją dieną čia bus patikrinta vos trisdešimt pacientų, mat tiek buvo gauta reagentų. Kiek jų Alytaus punktas gaus trečiadieniui, kol kas nėra aišku. Savaitės pabaigoje Lietuvą turėtų pasiekti didžioji užsakytų reagentų partija, tačiau kol kas lieka neaišku, koks kiekis per dieną bus skirtas Alytaus regionui.

Smalsuoliams lankytis griežtai draudžiama

Pasak Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio, atidarius šį mobilų patikros punktą, labai didelis krūvis bus nuimtas nuo Alytaus ligoninės medikų, kuriems įtampos šiomis dienomis nestinga.

Šis punktas aptarnaus ne tik miesto gyventojus, bet visą Pietų Lietuvą. Punkte dirbs ir vieni kitus keis Alytaus miesto, rajono, Varėnos ir Druskininkų medikai.

Patikros punktas buvo įrengtas dar praėjusią savaitę, tačiau dėl reagentų trūkumo jis iki šiandien veikti nepradėjo. Per tą laiką medikai buvo apmokomi dirbti.

Pasak Alytaus poliklinikos direktoriaus Mariaus Jasaičio, į šį punktą atvažiuos tik tie asmenys, kurie užsiregistravę numeriu 1808. Visi kiti į čia nebus priimami. Asmenys negali čia atvažiuoti taksi, dviračiais, motociklais, o su savo transportu. Telefonu susisiekę koordinatoriai paaiškina, ką asmenys turi turėti su savimi, kaip elgtis. Atvykus į vietą užsiregistruotu laiku negalima praverti automobilio langų, su jais telefonu susisiekia koordinatoriai, vėliau medikai, duodamos instrukcijos, ką daryti. Tik davus mediko leidimą galima atidaryti automobilio langą, o pro jį paimamas tepinėlis ir asmeniui leidžiama išvažiuoti. Pati procedūra nuo atvažiavimo prie stop ženklo iki leidimo išvažiuoti tetrunka apie 10 minučių.

Visi ėminiai dienos pabaigoje vežami į laboratoriją. Atsakymus,  ar žmogus yra infekuotas koronaviruso ar ne, planuojama pateikti trumpąją sms žinute. Manoma, kad žinių gali tekti laukti ne trumpiau negu parą.

M. Jasaitis pabrėžė, kad pašaliniams asmenims, smalsuoliams mobilaus patikros punkto teritorijoje lankytis griežtai draudžiama. Viešąją tvarką užtikrina ir čia pat budintis policijos ekipažas.

Visi mobilaus patikros punkte dirbantys medikai aprūpinti apsaugos priemonėmis, o jų esą iki šio mėnesio galo dar turėtų užtekti. Kaip bus toliau, priklausys nuo to, kaip seksis gauti reikiamų apsaugos priemonių. Mobilaus punkto darbuotojai keičiasi kas keturias valandas. Deja, kol kas nėra žinoma, nei kas kiek laiko, nei, ar iš viso jie bus tikrinami dėl galimo infekcijos užkrato.

Pirmojo infekuotojo lankymosi vietų neskelbia ir po pusketvirtos paros

Mero teirautasi, kaip jis vertina situaciją, kai Alytaus miesto gyventojams net kelias paras nėra pateikiama informacija, dėl pirmojo koronavirusu apsikrėtusio alytiškio lankymosi vietų: „Tokią situaciją vertinu labai blogai. Pacientas, kad yra apsikrėtęs koronavirusu sužinojo dar penktadienio vakarą, o informacija apie tai buvo paleista tik pirmadienį. Iki to laiko visuomenės sveikatos centras apie tai neturėjo jokios informacijos, kur tas žmogus lankėsi, su kuo bendravo. Šiandien, praėjus trims su puse paroms, šios informacijos mes dar neturime. Iš tikrųjų kyla žmonių nepasitenkinimas ir baimė, kad galbūt tai jų kaimynas, ar gal lankėsi toje pačioje parduotuvėje“, – sakė N. Cesiulis.

Tiesa, merui teko asmeniškai bendrauti su pirmuoju koronaviruso infekuotu alytiškiu ir patikino, kad jis šiuo metu jaučiasi gerai, nejaučia jokių simptomų. Įmonė, kurioje jis dirbo ir kontaktavo su kolektyvu, šiuo metu yra sustabdžiusi savo veiklą. Nors meras ir bendravo su apsikrėtusiuoju telefonu ir, panašu, žino daugiau informacijos, jis teigė, kad alytiškio lankymosi žemėlapį turėtų pateikti visuomenės sveiktos centras.

Kol kas aišku tik tiek, kad šis žmogus kovo 10 dieną grįžo iš Dublino, 12-ąją pradėjo dirbti Alytaus regione veikiančioje darbovietėje. Blogai jis pasijuto penktadienį ir kreipėsi į medikus.

Meras apgailestavo, kad kaip miesto vadovai jie neturi ir tokios informacijos, kiek žmonių saviizoliuojasi, kiek karantinuojamųjų. Turi tik tuos skaičius žmonių, kurie kreipiasi tiesiogiai į savivaldybę.

Šiuo metu į Alytaus miesto savivaldybę dėl karantinavimo vietų yra kreipęsi septyni asmenys. Savivaldybė turi galimybę besikreipiančiuosius izoliuoti Alytaus miesto stadiono sportininkų namuose, taip pat dėl tokios galimybės susitarta ir su „Dzūkijos“ viešbučiu.

Iš užsienio šeimomis grįžta dėl geresnės medicininės priežiūros

Beje, antradienį į Alytų iš užsienio grįžta trisdešimt dainų ir šokių ansamblio „Dainava“ narių, kurie irgi privalėtų saviizoliuotis savivaldybės numatytose patalpose. Miesto vadovas patikino, kad Alytuje yra galimybių priimti ir saviizoliuoti nemažą skaičių asmenų, tačiau konkrečių skaičių neatskleidė.

Alytaus ekstremalių situacijų komisijos operacijų vadovė Neringa Rinkevičiūtė patikino, kad pirmiausia iš užsienio grįžtantys asmenys turėtų praeiti kontrolę tuose miestuose, kur jie sugrįžta pirmiausia. Tada jie turėtų būti izoliuojami, savivaldybės transportu nuvežami į saviizoliacijos vietas ir per parą laiko visi išskirstomi į tas savivaldybes, iš kurių jie yra.

„Kiek mums yra žinoma ir sulaukiame skambučių, tai jau dabar Vilniuje yra parskridusių mūsiškių ir jie yra paleisti dėtis, kur kas tik nori. Vadinasi, didžiosios savivaldybės nevykdo reikalavimų. Atsižvelgiant į šią situaciją dar šiandien mūsų transportas važiuoja juos parsivežti ir izoliuosis jau mūsų mieste“, – sakė N. Rinkevičiūtė.

Esą dar per artimiausias dienas keltu iš užsienio grįžta trylika alytiškių ir jie visi turėtų būti izoliuojami Klaipėdoje. Operacijų vadovė pabrėžė, kad alytiškių, kurie grįžta iš užsienio ir kreipiasi dėl saviizoliacijos savivaldybės numatytose vietose, skaičiai nuolat auga. Ji pabrėžė, kad iš užsienio sugrįžta net ir tos šeimos, kurios daugybę metų dirbo ir gyveno užsienyje. Jų argumentas, kodėl jie tą daro būtent šiuo metu, yra tas, kad Lietuvoje geresnė medicininė priežiūra.

Esą pagalbos dėl infekuotų asmenų izoliavimui skirtų vietų jau kreiptasi ir į kariuomenę. „Norėčiau pabrėžti, kad infekuoti asmenys šiuo metu guldomi Vilniaus ir Kauno ligoninėse, o kai užsipildys jos, pacientus teks guldyti Alytaus ligoninėje, o užsipildžius ir jai, turėsime pasitelkti karines patalpas“, – kalbėjo N. Cesiulis.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *