Į priėmimą besiveržiantiems pacientams – patikra palapinėje

Nuo pirmadienio norintieji patekti į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių turi praeiti kariškoje palapinėje atliekamą kontrolę. Čia pacientus pasitinka medikai, kurie pamatuoja kiekvieno žmogaus kūno temperatūrą ir apklausia, ar nebuvo išvykę į užsienį ir neturėjo kontakto su iš užsienio atvykusiais žmonėmis ir tik tada juos įleidžia į skyriaus laukiamąjį.

Naktį pirminės pacientų registracijos palapinėje budėjusi medikė tikino, kad šalyje paskelbus karantiną, pacientų srautai į priėmimą išties sumažėjo. Didžiajai daliai besikreipiančiųjų išties reikalinga skubi medikų pagalba, nors vis dar pasitaiko ir tokių drąsuolių, kurie išdrįsta atvykti net ir nesant skubios medicininės pagalbos būtinybei.

Medikės pasiteiravus, ar pati, dirbdama šiuo metu itin pavojingomis sąlygomis, nebijo užsikrėsti, moteris atrodė susitaikiusi su tokia padėtimi. „O koks skirtumas, anksčiau ar vėliau virusas vis tiek padarys savo“, – tarstelėjo medikė.

Apie tokį nuo pirmadienio įvestą neįprastą skubios medicininės pagalbos pacientų sutikimo būdą pasakojo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Dmitrij Kačiurin.

„Įtampa jaučiama ir visuomenėje, ir tarp ligoninės personalo. Buvo žengti žingsniai, kurių niekada iki šiol nebuvo imamasi. Nutrauktos ne tik planinės operacijos, bet ir konsultacijos. Ir tai tikrai nėra perteklinės priemonės, jos būtinos siekiant apsaugoti pacientus ir personalą. Jeigu ši pandemija pradės plisti ir pas mus, visos šios priemonės padės kiek įmanoma daugiau ir ilgiau išlaikyti sveikus darbuotojus“, – tikino gydytojas.

Pasak jo, priemonių ligoninėje šiuo metu yra, tačiau, neatmetama galimybė, kad jų gali ir nepakakti, esą net neįmanoma įvertinti jų realaus poreikio.

„Palapinėje dirba bendrosios praktikos slaugytoja, kuri vykdo pacientų atranką, kad į ligoninę nepatektų galimai infekuotas asmuo. Kiekvienas apklausiamas ar nekarščiuoja, ar nebuvo išvykęs į užsienį ir ar neturėjo kontaktų su grįžusiais iš svetur. Tokiems ligoniams šiuo metu mūsų miesto sveikatos įstaigose ne vieta. Jeigu palapinėje dirbantiems medikams kyla įtarimų, kad atvykęs pacientas gali būti užsikrėtęs grėsminga infekcija, jis patalpinamas į izoliavimui skirtą specialią patalpą ir laukia kol bus pervežamas į tam parengtas ligonines šalies didmiesčiuose“, – kalbėjo D. Kačiurin.

Per visą ekstremalios situacijos Lietuvoje laikotarpį Alytaus ligoninėje buvo du įtartini atvejai, kai pacientai buvo nukreipti į specializuotas ligonines. Laimei, atlikus tyrimus, koronaviruso diagnozė jiems nebuvo patvirtinta.

Taip pat jis patikino, kad visiems pacientams reikiama skubi medicininė pagalba bus užtikrinta.

Palaikyti tvarką ir drausmę Alytaus ligoninėje padeda Alytaus šaulių sąjungos atstovai. Jie geranoriškai sutiko atsižvelgti į ligoninės vadovo Artūro Vasiliausko prašymą padėti dėl tvarkos įstaigos Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje užtikrinimo.

Pavaduotojas tikino, kad to imtis buvo būtina, nes pacientai ir juos lydintys asmenys nepaisė personalo nurodymų, ateidavo su lauko drabužiais.

D. Kačiurin pasidžiaugė, kad žmonių sąmoningumas turbūt didėja. Pirmąją karantino naktį į ligoninės medikus nesikreipė pacientai, kuriems skubi pagalba nėra būtina, nepasitaikė ir tokių atvejų, kai žmonės į priėmimą atvyksta dėl nemigos. Iš pirmadienio į antradienio naktį buvo sulaukta perpus mažesnio pacientų srauto nei įprastu metu, tačiau pavaduotojas pabrėžė, kad iš to daryti statistines išvadas būtų sudėtinga.

 

Vienas komentaras apie “Į priėmimą besiveržiantiems pacientams – patikra palapinėje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *