Naujos mokslo galimybės Alytuje: magistro studijas siūlys Mykolo Romerio universitetas

Galimybę Alytuje rinktis magistro studijas įteisinančią bendradarbiavimo sutartį pasirašė Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė ir Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Savaitė Alytaus mieste prasidėjo džiugiomis nuotaikomis ir viltingais susitarimais. Alytaus miesto savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Mykolo Romerio universitetu. Tai reiškia, kad jau greitai alytiškiai galės magistro studijas rinktis ir Alytuje.

Magistro studijos – neišvykus iš savo miesto

„Dar prieš pusantrų metų svajojome, kad Alytus būtų universitetinis miestas. Tada daug kas iš šios minties juokėsi. Pasirodo, svajonės pildosi. Turim puikią aukštąją mokyklą – Alytaus kolegiją, tačiau matome, kad ją baigę studentai išvyksta toliau studijuoti kitur. Kilo mintis, o kodėl aukštesnių pakopų studijų negalime turėti čia, Alytuje?“, – kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ir pridūrė, kad mobilumas, technologijos, internetas suteikia galimybes mokytis nuotoliniu būdu, neišvykti iš savo regionų ir gauti išsilavinimą savo mieste.

Miesto vadovas vylėsi, kad ši bendradarbiavimo sutartis atvers realias galimybes aukštojo universitetinio mokslo pasirinkimui Alytuje, kad dokumentas nedūlės kažkur stalčiuose ir nerinks dulkių.

„Tai drąsu iš mūsų pusės, bet savivaldybė padarė savo namų darbus. Mes neįsivaizduojame miesto vystymosi be mokslo, be išsilavinusių žmonių. Tikiuosi, kad kartu atrasime tas nišas ir miestui bei visam regionui reikiamų specialistų poreikį patenkinsime“, – kalbėjo N. Cesiulis.

Ateities kryptis – mokymasis visą gyvenimą

„Mums kaip Mykolo Romerio universiteto bendruomenei yra didelė garbė šiandien pasirašyti šią sutartį, nes tai buvo ilgas kelias link šio momento. Prieš ketverius metus kartu atidarėme ekonomikos ir verslo akademiją, pradėjome darbą su mokiniais šiose srityse. Tai tarsi tolesnė mūsų bendradarbiavimo tąsa“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Rektorė pasidžiaugė, kad ši aukštoji mokykla yra pripažinta tarp 250 geriausių pasaulio universitetų teisės srityje ir pridūrė, kad viena iš svarbių universiteto veiklos sričių yra prisidėjimas prie regionų plėtros poreikių.

„Su technologiniu progresu nuotolinių studijų plėtra tampa realybe. Dabar visiškai nėra svarbu, kur yra studentas, ypač magistrantūros, modulinėse studijose. Mes matome galimybes organizuoti studijas lanksčiomis formomis. Net neabejoju, kad tokias galimybes atrasime ir Alytaus mieste“, – sakė  rektorė prof. dr. I. Žalėnienė.

Rektorė užsiminė matanti bendradarbiavimo galimybes ir viso gyvenimo mokymesi, nes tai yra ateities kryptis. Esą, žvelgiant pasaliniu mastu, bakalauro, magistro formaliosios studijos aiškios ateities neturi, nes jų vietą užims labiau su darbo rinka orientuoti greitieji kursai, trumpieji moduliai. Prof. dr. I. Žalėnienės įsitikinimu, tai bus akredituota penkių ar dešimties metų laikotarpyje.

„Prie tokių tendencijų turės prisitaikyti ir Lietuvos aukštosios mokyklos. Nes dirbantis žmogus nebeturės galimybės keturis metus studijuoti bakalaurą, dvejus metus – magistrą ir dar tęsti doktorantūros studijas. Visa tai turės būti daroma paraleliai“, – ateities įžvalgomis dalijosi rektorė.

Viena avantiūra Alytuje jau pasiteisino

Tuo, kad pasirašyta bendradarbiavimo sutartis virs realiais darbais ir galimybėmis neabejoja ir Alytuje viešėjęs Mykolo Romerio universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto dekanas prof. dr. Gintaras Černius: „Turiu labai gerą praktiką dirbant Alytuje, kai prieš ketverius metus pradėjome avantiūrą – atidarėme Ekonomikos ir verslo akademiją. Iš pradžių tai atrodė neįtikėtinas dalykas, kad tai galėtų būti apskritai. Bet praktika parodė, kad nė viena sutartis neveiks, jeigu nedirbs visos ją pasirašiusios šalys. Alytaus miesto savivaldybė, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija ir Mykolo Romerio universitetas tą padarė. Todėl tikiu, kad ir ši sutartis išsivystys į labai rimtą, realų bendradarbiavimą.“

Atsivėrusiomis naujomis bendardarbiavimo galimybėmis džiaugėsi ir Alytaus kolegijos laikinai direktoriaus pareigas einantis, direktoriaus pavaduotojas strateginėms partnerystėms Sigitas Naruševičius: „Norisi pasidžiaugti šia kilnia akimirka. Šiandien Alytuje turime universitetinio mokslo daigelį, tad mes jį šildysime, glostysime, puoselėsime. Mes save laikome ne tik miesto, bet ir regiono dalimi, nes esame vienintelė aukštoji mokykla Pietų Lietuvos regione. Neabejoju Mykolo Romerio atėjimo pas mus nauda miestui.“

Artimiausiu metu Mykolo Romerio universitetas Alytui planuoja pasiūlyti socialinių mokslų srities magistro studijas – sveikatos politikos ir vadybos bei viešojo valdymo programas.

„Mūsų universiteto stiprybė yra teisės studijos, tad labai tikiuosi, kad ateity Alytui galėsime pasiūlyti ir šios krypties studijas“, – tikino prof. dr. I. Žalėnienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *