Naujausios žinios dėl korona: prašoma išlaikyti rimtį

Gyventojai dėl korona viruso grėsmės gali būti ramūs – situacija kontroliuojama, todėl ir panikai pagrindo tikrai nėra. Tokią žinutę penktadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Alytaus miesto ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Rolandas Juonys.

Prašo nepanikuoti ir nepasiduoti masinei psichozei

Jis šiandien lankėsi Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusiame pasitarime, iš kurio Alytaus miesto gyventojams parvežė naujausių žinių.

„Kaip žinote, šiandien užfiksuotas pirmasis korona viruso atvejis Lietuvoje, Šiaulių mieste. Pacientė stebima ir jos sveikatos būklė yra gera. Alytus taip pat ruošiasi, imasi veiksmų, kad situacija būtų valdoma. Pagrindinis prašymas gyventojams – išlaikyti rimtį. Nereikia panikuoti, o išlaikyti šaltą protą“, – pasakojo R. Juonys.

Šiuo metu visos Alytaus miesto savivaldybės įstaigos yra aprūpintos dezinfekavimo priemonėmis, leidžiančiomis užtikrinti higieną. Taip pat valomas, dezinfekuojamas ir Alytaus viešasis transportas.

Gyventojams taip pat teikiamos rekomendacijos laikytis higienos, plautis rankas. Itin svarbus niuansas – žmonių, kurie grįžo iš viruso paplitimo centrų, sąmoningumas.

„Jeigu žinote tokių asmenų, kurie neseniai grįžo iš Šiaurės Italijos regionų ar Kinijos, paraginkite juos apie save pranešti visuomenės sveikatos centrui bei gydymo įstaigoms ir jie turi save izoliuoti namuose dienų,  maksimaliai vengti bet kokio kontakto su išoriniu pasauliu, neiti į gydymo įstaigas. Nedarbingumą galima gauti telefonu“, – pabrėžė R. Juonys.

Kaip elgtis ir kur kreiptis jei pastaruoju metu lankėtės koronaviruso paveiktose teritorijose?

Kol kas ekstremalių situacijos komisijos atstovai nemato būtinybės uždrausti viešuosius renginius, tačiau, pasikeitus situacijai, rinksis ekstremalių situacijų komisija, kuri priims atitinkamus sprendimus.

Pasirengė planus

Alytaus miesto savivaldybė ekstremalių situacijų komisijos posėdį dėl korona viruso inicijavo kiek daugiau nei prieš savaitę.

„Mes pradėjome modeliuoti situacijas dar tada, kai virusas nebuvo pasiekęs Europos. Turime pasirengę planus, ką reikėtų daryti, tačiau gyvenime jau turėjome vieną išbandymą, kuris parodė, kad planai ne visuomet veikia. Jeigu reikės, rinksimės ir savaitgaliais, ir naktimis, tada, kada reikės. Žinome, kad įvairių dezinfekcinių, apsisaugojimo priemonių trūksta ir Alytuje. Tačiau mums pasisekė su įmone „Koslita“ susitarti ir užsakėme, kad būtų pagaminta daugiau dezinfekcinių priemonių maždaug savaitei į priekį. Bet kokiu atveju būsime švaresni ir išvengsime bent jau paprasto gripo. Matome, kad Alytuje taip pat suintensyvėjo kai kurių produktų pirkimas. Norime nuraminti ir paraginti neprisipirkti per daug, nes, manau, kad tai yra labiau masinė psichozė. Situaciją stebime akylai, turime suformavę ir savo informacinį štabą“, – kalbėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Šiuo metu Alytuje yra stebimi ir saviizoliuoti keturi asmenys, kurie neseniai grįžo iš šiaurinės Italijos regionų. Jų būklė yra stebima, tačiau gera.

Nedarbingumą galima gauti telefonu

Alytaus poliklinikos atstovai pabrėžė, kad nedarbingumo pažymėjimus iš korona viruso paliestų regionų sugrįžusiems asmenims ir turėjusiems kontaktą su jais išduoda tik gavus visuomenės sveikatos centro siuntimus, todėl labai svarbu apie savo grįžimą iš minėtų vietų informuoti pastarosios įstaigos specialistus. Visą reikiamą informaciją ir kontaktus galima rasti Sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje: http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas .

Iki penktadienio popietės Alytuje tokio tipo nedarbingumo pažymėjimai yra išduoti trims asmenims. Medikai įspėja, kad net jeigu iš korona viruso paliestų regionų sugrįžę asmenys jaučiasi gerai, nesiskundžia jokiais sveikatos sutrikimais, tai dar nereiškia, kad jie nepavojingi aplinkiniams, nes gali būti viruso nešiotojai, nors patys ir neserga.

Jeigu žmogus per tas keturiolika darbo dienų pasijunta blogai – sukarščiuoja, kosti, pasidaro sunku kvėpuoti, silpna, atsiranda simptomai, panašūs į gripo, jie negali patys vykti pas šeimos gydytojus, į gydymo įstaigas, o pagalbos centro telefonu 112 pranešti apie savo būklę ir jam bus atsiųsta medikų pagalba.

Planuojama organizuoti mobiliųjų grupių darbą, kurių specialiai paruošti specialistai atvyks pas ligonį į namus ir iš jo vietoje galės paimti mėginius ir siųsti į laboratoriją tyrimams.

Uždrausta lankyti ligonius

Nuo penktadienio Alytaus ligoninėje uždrausta lankyti ligonius, kiek ilgai tęsis ši situacija, nėra žinoma. Ligoninės direktoriaus pavaduotojas Dmitrij Kačiurin patikino, kad korona viruso infekuoti asmenys į Alytaus gydymo įstaigą patekti neturėtų, jie vežami į Kauno klinikas.

„Noriu žmonių paprašyti sąmoningumo, nes viskas daroma mūsų pacientų labui. Svarbu laikytis bendros tvarkos. Jeigu lankotės konsultacijų poliklinikoje, pirmiausia svarbu nusirengti lauko drabužius ir juos palikti rūbinėje“, – kalbėjo pavaduotojas.

Blogėjant situacijai, sprendimai bus priimami ir dėl vaikų ugdymo proceso. Galimas scenarijus, kad bus organizuojamas nuotolinis mokymas namuose. Kaip tik toks būdas šiuo metu taikomas trims Alytaus mokiniams, kurie neseniai grįžo iš šiaurinės Italijos regionų.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *