Alytuje jau stebimi keturi asmenys: Ar mes pasiruošę korona virusui? Ne!

Trečiadienį šalyje dėl korona viruso grėsmės buvo paskelbta ekstremali situacija šalies mastu. Savivaldybės taip pat ėmėsi aktyvių veiksmų tam atvejui, jeigu išsipildytų blogiausias scenarijus. Panašu, kad viruso paplitimo grėsmė yra arčiau nei tikėtasi. Alytuje, trečiadienio dienos duomenimis, taip pat jau yra stebimi 4 žmonės, kurie grįžo po atostogų iš korona viruso paliestos Italijos. Kaip tokiam scenarijui ruošiasi Alytus?

Taikoma saviizoliacija

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus, pirmininkaujančio ekstremalių situacijų komisijai, Rolando Juonio, stebimi alytiškiai turėtų laikytis karantino ir artimiausias dvi savaites privalo likti namuose – nelankyti ugdymo įstaigų, neiti į darbus ar pagal galimybes dirbti nuotoliniu būdu, atsiriboti nuo bendravimo su kitais žmonėmis.

Direktoriaus tvirtinimu, kol kas nėra gauta žinių apie stebimų alytiškių sveikatos būklės sutrikimus, priešingu atveju, jie būtų stebimi akyliau. Su jais visuomet ryšį palaiko visuomenės sveikatos centro specialistai.

„Kiek tie žmonės sąžiningai vykdys karantino sąlygas, niekas negali garantuoti, tai jų supratingumo reikalas. Nėra priverstinio karantino patalpų, tačiau jie stebimi siekiant įsitikinti, ar nėra korona viruso nešiotojai“, – sakė R. Juonys.

Užsikrėtusieji į Alytaus ligoninę nepatektų

Vadovas teigė, kad jeigu kuriems nors iš stebimųjų pasireikštų kokie nors sveikatos sutrikimai, ligos simptomai, jie būtų išgabenami į vieną iš penkių tokiems atvejams paruoštų šalies ligoninių. Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė tame sąraše nėra, o tai reiškia, kad ligoniai būtų išvežami į artimiausią, veikiausiai – Kauno, ligoninę.

Esą greitosios medicinos pagalbos medikai taip pat yra pasiruošę ir žino rekomendacijas, kaip tokiais atvejais elgtis ir vykdyti procedūras.

R. Juonys pabrėžė, jog itin svarbu, kad iš korona viruso paliestų šalių sugrįžę ir blogai pasijutę asmenys patys nevyktų į gydymo įstaigas, bet kreiptųsi pagalbos numeriu ir apie tai informuotų tarnybą.

Kaip pasiruošė Alytus?

Direktorius patikino, kad Alytus taip pat ruošiasi blogiausiam viruso paplitimo scenarijui, nors viliasi, kad jis neišsipildys.

Alytuje įstaigoms taip pat jau yra išdalintos dezinfekcinės priemonės, ugdymo, švietimo įstaigoms dar šiandien buvo išplatintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos dėl ugdymo proceso ir darbo organizavimo asmenims, kurie lankėsi Kinijoje ir Šiaurės Italijoje, taip pat rekomenduota vėdinti patalpas, naudoti dezinfekcinius skysčius. Situacija yra nuolat stebima, bendraujama su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais, keičiamasi turima informacija.

Taip pat ekstremalių situacijų pirmininkas tikino, kad prižiūrimas ir viešasis Alytaus transportas.

„Kiek visa tai bus efektyvu, niekas negali pasakyti. Vaistų nuo šio viruso mes neturime, visas pasaulis neturi. Ar mes pasiruošę korona viruso sutikimui? Ne. Ar rekomendacijas, kaip nuo to apsisaugoti, dalijame žmonėms? Taip. Nereikia pasiduoti panikai, o klausyti, ką kalba aukštesnės instancijos“, – kalbėjo R. Juonys ir pakartojo tai, ką nuolat kalba sveikatos apsaugos sistemos specialistai – kad nereikia pasiduoti medicininių kaukių psichozei, mat jos nuo korona viruso užsikrėtimo neapsaugo. Jas dėvėti turi tie asmenys, kurie serga.

Alytaus ekstremalių situacijų komisija dėl korona viruso grėsmės buvo sušaukta dar praėjusią savaitę. Posėdžio metu buvo susitarta, kad kiekviena institucija pagal savo atsakomybių ribas privalo atlikti namų darbus ir tinkamai pasiruošti. Pasak R. Juonio, didžioji atsakomybė dėl korona viruso grėsmės valdymo krenta ant Visuomenės sveikatos centro pečių, specialistai stebi asmenis, kurie grįžo iš korona viruso paliestų šalių.

Kaip elgtis?

Šiuo metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai stebi apie 2000 Lietuvos gyventojų sveikatos būklę ir jiems yra rekomenduojama likti namuose.

Viena svarbiausių rekomendacijų yra higiena. Sveikatos specialistai pataria, kad, susiklosčius nepalankiai situacijai, asmenys turėtų laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: kruopščiai ir būtinai dažnai plauti rankas muilu ir vandeniu. Jeigu žmonės neturi tokių galimybių, reikėtų naudoti servetėles su dezinfekuojančiomis priemonėmis, rankų dezinfektantus. Neliesti akių, nosies ir burnos. Kosint, čiaudint būtina prisidengti vienkartine servetėle, ją panaudojus iškart išmesti.

Rekomenduojama nuolat vėdinti patalpas. Gyventojams patariama pasirūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis namams, o nedidelius dezinfekcinio skysčio buteliukus nešiotis su savimi, kad būdami viešosiose vietose, galėtų efektyviau dezinfekuoti rankas.

Asmenis grįžusiems iš korona viruso paveiktų regionų reikėtų laikytis saviizoliacijos, nesilankyti viešosiose vietose, stebėti savo sveikatos būklę, atsiradus į gripą panašiems simptomams neiti pats pas gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi – kitaip tariant, neplatinti galimo viruso, o skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir iškart informuoti apie savo įtarimus.

Vienas komentaras apie “Alytuje jau stebimi keturi asmenys: Ar mes pasiruošę korona virusui? Ne!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *