Išrinkti 2019 metų žodis ir posakis: abejingų nepaliko „Mes dzūkai – ne paspirtukai“

 

Portalo Alfa.lt skaitytojai trečiąjį kartą išrinko Metų žodį ir Metų posakį. 2019-ųjų metų žodžio titulą pelnė žodis „gaisras“, metų posakio – Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio skambioji frazė „Mes Dzūkai – ne paspirtukai“.

Tiesa, vyko du balsavimai: visuomenės bei komisijos ir čia nuomonės šiek tiek išsiskyrė. Komisija taip pat skyrė pirmą vietą posakiui „Mes Dzūkai – ne paspirtukai“, tačiau Metų žodžiu ji išrinko „trinkelizaciją“.

Portalui Dzūkijosveidas.lt Alytaus miesto meras yra sakęs per daug nesureikšminantis, kad jo ištarti žodžiai taikosi į Metų posakį, kaip tik norėtų, kuo greičiau juos, kaip ir visas kitas skambias frazes, išsakytas gaisro dienomis, pamiršti. Tiesa, posakis „Mes Dzūkai – ne paspirtukai“ jam turi išskirtinę reikšmę, nes, anot jo, suvienijo alytiškius, paskatino didžiuotis savo miestu ir šaknimis.

„Ši frazė yra mano patarėjos Agnės Čeplinskienės kūrinys, džiaugiuosi, kad ji buvo ir tebėra visur – socialiniuose tinkluose, ant marškinėlių, automobilių, galiausiai – žmonių širdyse. Žmonės didžiuojasi būdami alytiškiais, dzūkais ir tą pasako garsiai“, – sakė N. Cesiulis.

Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus nuo 2017 m. rengia Lietuvių kalbos draugija su Lietuvių kalbos institutu. Rinkimų organizatorių informacinis partneris yra portalas Alfa.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *