Dzūkijos miškų apsuptyje tiesiamas draugystės tiltas tarp sveikųjų ir negalią turinčių

Negalia – negailestinga gyvenimo diagnozė, kurią išgirsti būtų sunku kiekvienam. Ji pasuka žmogaus gyvenimo vingius kita kryptimi. Neįgalių žmonių gyvenimas yra nelengvas ir tikriausiai suvokiame, kad tai palieka ryškų pėdsaką šeimos gyvenime. Nėra lengva ieškoti pagalbos, suvokti, kas nutiko.

Labai gerai, jei atsiranda žmonių, kurie tiesia simbolinį gerumo ir pagalbos tiltą tarp sveikųjų ir negalią turinčių asmenų. Džiugu ir prasminga, kad vaizdingame Varėnos krašte, Krūminių kaime, yra tokie atsidavę ir geranoriški Gintaras ir Tatjana Kniežai. Savo sodyboje jie įkūrė VšĮ „Didelės akys“ ir vykdo projektą „Nebijok draugauti“, kurio tikslas – padėti šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus.

Į ją nemokamai kviečiamos šeimos bei organizacijos su vaikais, turinčiais raidos sutrikimų. Vaikai, nepaisant juos varžančių fizinių ar protinių negalių, yra kūrybingi, originalūs, talentingi, geba kurti ir džiaugtis. Sodyboje organizuojamos 1, 2 ar 5 dienų užimtumo programos. Pagal ES projektą „Nebijok draugauti“, finansuojamą Valstybinės visuomeninės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija, dalyviams nemokamai suteikiami pietūs bei vakarienė. Vykstant 2 bei 5 dienų programoms, dalyviai apgyvendinami jaukiame namelyje.

Programos apimančios apgyvendinimo, užimtumo, edukacijos ir menų terapijos priemones, pritaikytos tiek vaikams, tiek jų šeimos nariams. Jie gali išbandyti molio terapiją (molio minkymą kojomis ir rankomis); žiedimo amatą (besisukantis molis vaiko delnuose sužadina fantaziją, ugdo ramybę); inovatyvios molio keramikos klijavimą; plytų gamybą pagal XV a. technologiją; piešimo, tapybos, muzikos, sporto terapijas; keliauti po rajono įžymias vietas.

G. Knieža pasakojo, kad prieš 15 metų atsikraustė iš Vilniaus ir su žmona Tatjana tuščiame, namų valdos neturinčiame sklype savos gamybos plytomis statėsi namus. Dirbdamas Vilniuje Gintaras vedė keramikos būrelį, kurį lankė neįgalūs vaikai. Išvykus gyventi į Varėnos r. bendravimas su vaikais, jų šeimomis nenutrūko ir tęsėsi toliau. Taip gimė idėja padėti šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus. Jau treti metai vykdomas projektas „Nebijok draugauti“.

Atvykusios į sodybą šeimos turi galimybę pailsėti, atsigauti nuo kasdienybės, nes daugelis programos veiklų vyksta atskirai vaikams, atskirai tėvams. Vaikas namuose negali ramiai pabūti nė dešimt minučių, o minkydamas molį jis ramus gali išbūti iki valandos. Molis – tai terapijos priemonė, o pats lipdymo procesas – minkyti, lipdyti, gadinti ir vėl iš naujo kurti – suteikia daug džiaugsmingų akimirkų. Pastate, kuris puikiai pritaikytas gyventi, šeimos pusryčiauja ir vakarieniauja, o pietauja G. ir T. Kniežų namuose prie didelio apvalaus stalo visi kartu.

Sodybos šeimininkai save pristato ne kaip įstaigą, o kaip šeimą. Jie patys augina keturis vaikus, kurie yra tolerantiški, supranta kitų žmonių negalią ir padeda integruotis. Bendravimas neformalioje aplinkoje padeda tėvams labiau atsiverti, atsipalaiduoti, užmiršti visus sunkumus. Todėl veiklos yra parenkamos pagal atvykusių šeimų norus ir galimybes. „Jie gali tapyti ne tik ant popieriaus ar drobių, tapyba vyksta ir kepant picas. Tik tos mozaikos po to suvalgomos“, – juokauja G. Knieža.

Daug įdomios ir turtingos veiklos vyksta kieme tiek žiemą, tiek vasarą. Vasarą vaikai gali pliuškentis upelyje ar ežerėlyje. Į specialias duobes pripilama skysto molio ir vaikai gali jį minkyti ir kojomis, ir rankomis. Padarytas mažas geležinkeliukas plytoms vežioti. Jis yra specialiai pritaikytas ir vaikams pavežti. Pirtis, kurios stogas uždengtas iš per pusę perpjautų vazonėlių, mėgstama visais metų laikais. Žiemą, kai daug sniego, galima pasičiuožinėti pritaikytose trasose. Į kalną užveža specialus vagonėlis. „Jau daug šeimų iš Vilniaus, Kauno lankėsi mūsų sodyboje. Laukiamos yra ir mūsų rajono šeimos“, – savo pasakojimą užbaigė G. Knieža.

Ištiesti pagalbos ranką kitam – kilnu ir prasminga. Džiugu, kad Gintaro ir Tatjanos Kniežų šeima gali suprasti kitus ir įsileisti į savo širdį svetimą skausmą.

Papildomos informacijos galima sužinoti tel.: 8 659 64737, 8 638 16406, el. p. info@didelesakys.lthttp://didelesakys.lt arba https://www.facebook.com/didelesakysparama/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE