Pauliaus Kunčino vadovaujamam „Lemiamam šuoliui“ – VRK kirtis

Visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ politinės reklamos plakatas/ Dzūkijosveidas.lt montažas

Rinkimuose į Europos Parlamentą praeitais metais dalyvavęs alytiškio Pauliaus Kunčino vedamas visuomeninis rinkimų komitetas „Lemiamas šuolis“ nenurodė daugiau kaip 54 tūkst. eurų kampanijos išlaidų, beveik 40 tūkst. eurų dar liko skolingas, o kelias, 8 tūkst. eurų viršijančias, sąskaitas apmokėjo verslas, nustatė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Ji siūlo „Lemiamo šuolio“ padarytus kampanijos finansavimo pažeidimus pripažinti šiurkščiais, taikyti administracinę atsakomybę, o surinktą medžiagą ketina perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai bei Generalinei prokuratūrai.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ rinkimų finansavimo ataskaitas palyginus su reklamos skleidėjų pateiktais duomenimis, rasta nedeklaruotų išlaidų už 54,8 tūkst. eurų, iš jų 38,5 tūkst. eurų – taip ir nebuvo apmokėtos.

Be to, buvo nustatyta, jog komitetas „Lemiamas šuolis“  Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą pažeidė du kartus: „politinė kampanija finansuota nepriimtina kandidato Pauliaus Kunčino auka, tai yra Pauliui Kunčinui viršijus didžiausią leistiną lėšų politinei kampanijai finansuoti sumą, ir finansavus politinę kampaniją per trečiuosius juridinius asmenis, tai yra OXON CAPITAL LTD apmokėjus dalį politinės kampanijos išlaidų (8 254,15 Eur)“.

Portalui „Dzūkijos veidas“ su pačiu „Lemiamo šuolio“ lyderiu Pauliumi Kunčinu susisiekti nepavyko, jis išvykęs į užsienį, tačiau buvusi komiteto pirmininkė ir koordinatorė Nijolė Steponkutė patikino, kad jis jau išsiuntė paaiškinimą VRK, renka įrodančius dokumentus.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad Vyriausios rinkimų komisijos sprendime yra daug netikslumų, jį galėsime pakomentuoti tuomet, kai susirinksime ir turėsime visus dokumentus“, – nedaugžodžiavo N. Steponkutė.

VRK atstovė Kristina Ivanauskaitė-Pettinari teigė, jog komisija nėra sulaukusi jokių visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ paaiškinimų, o ir sprendimas jau priimtas, todėl jie neturėtų jokios įtakos. „Dar apskundimo terminas nėra pasibaigęs, galbūt komiteto atstovai renka ir ruošia dokumentus teismui“, – svarstė K. Ivanauskaitė-Pettinari.

VRK sprendimas dėl „Lemiamo šuolio“ per 7 dienas nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, atskiros jo dalys – Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo priėmimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *