Paaiškėjo Alytuje gaisrą gesinusių ugniagesių sveikatos tyrimų rezultatai dėl dioksinų

Asociatyvi nuotr.

Medicinos centras prie Vidaus reikalų ministerijos gavo ugniagesių gelbėtojų, kurie dirbo gesinant gaisrą įmonėje „Ekologistika“, dioksinų laboratorinių tyrimų atsakymus.

„Kiekvieną pacientą skubiai supažindinsime su jo gautais tyrimais, duosime konkrečias rekomendacijas, kaip elgtis toliau. Planuojama, kad nuo trečiadienio visi ugniagesiai gelbėtojai, ištirti dėl sunkiųjų metalų, dioksinų ir kitų toksinių medžiagų jų biologinėse terpėse, bus organizuotai siunčiami į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę individualioms ambulatorinėms gydytojų toksikologų konsultacijoms“, – sako Medicinos centro direktorius Marius Buitkus.

Jis taip pat pridūrė, kad rasti šių toksinių medžiagų kiekiai neviršijo ribinių intervalų. Iš viso buvo paimti 30 statutinių pareigūnų bei 10 nestatutinių ir kitų asmenų biologiniai mėginiai. Tyrimai buvo atlikti akredituotos pasaulinės ALS kompanijos Prahos laboratorijoje.

Artimiausiu metu dėl sunkiųjų metalų ir dioksinų planuojama tirti ir kitą – 76 ugniagesių gelbėtojų – grupę, kuri yra didesnė. Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras jau atliko pirminę šios grupės patikrą.

„Yra nedidelė dalis ugniagesių, kurių sveikatos pakitimų neparodė išsamus 10 gydytojų brigados sveikatos patikrinimas Medicinos centre bei atlikti laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai. Šie pacientai bus toliau atidžiai stebimi dažniau atliekant periodinius jų sveikatos patikrinimus. Atsiradus negalavimams, jiems bus rekomenduojama skubiai kreiptis į savo šeimos ar Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro gydytojus, kad šie nustatytų poreikį tirti metalus ar dioksinus“, – teigia M. Buitkus.

Jeigu kiti statutiniai pareigūnai, kurie pirminiame etape, t. y. iš karto po gaisro, nesutiko atlikti neplaninio išsamaus sveikatos patikrinimo Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre, pakeitė savo nuomonę ir norės išsitirti, jiems tokia galimybė bus sudaryta. Šių statutinių ugniagesių gelbėtojų yra daugiau kaip 100, todėl jų sveikata bus tikrinama etapais: iš pradžių jie bus konsultuojami Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro gydytojų, paskui jiems reikės atlikti visus būtinus laboratorinius ir instrumentinius tyrimus, atspindinčius bendrą organizmo būklę, dar vėliau, atsižvelgus į centro gydytojų rekomendacijas, jie bus tiriami ir dėl sunkiųjų metalų ir dioksinų bei kitų toksinių medžiagų.

Lapkričio mėnesį ugniagesius gelbėtojus Medicinos centre tikrino 10 gydytojų komanda. Pareigūnai bei kiti darbuotojai buvo tikrinami nuodugniai: visiems atlikti klinikiniai ir biocheminiai kraujo tyrimai, šlapimo tyrimai, krūtinės ląstos rentgenologiniai tyrimai, elektrokardiogramos, paimti kvėpavimo funkciniai mėginiai, daliai jų atlikti vidaus organų ultragarsiniai tyrimai. Tiriamuosius konsultavo gydytojai pulmonologai, otorinolaringologai, kardiologai, neurologai, oftalmologai, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija dar šiais metais planuoja atlikti visos Lietuvos gyventojų ir 100 ugniagesių gelbėtojų pavojingų cheminių medžiagų žmogaus biologinėse terpėse stebėseną – tirti atskirų grupių tiriamųjų organizmuose esančius sunkiuosius metalus, dioksinus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius. Į stebėsenos koordinavimo grupę įtrauktas ir Medicinos centras.

Vidaus reikalų ministerijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *