Naujovės vaiko teisių srityje: prioritetas – biologinei šeimai

Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Abromaitienė.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo ir su juo susijusių įstatymų pakeitimai, kurie turėtų sudaryti galimybę efektyviau ginti vaikų teises. Nuo šiol vaikų paėmimas iš šeimos bus įmanomas tik kraštutiniais atvejais, o grėsmės vaikui lygis nebenustatinėjamas. Apie šias naujoves ir kaip jas sekėsi taikyti Alytaus apskrityje pirmąjį mėnesį kalbamės su Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Abromaitiene.

Įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams, nebevertinami grėsmės vaikui lygiai, o pereita prie vaiko situacijos vertinimo. Ką tai reiškia?

Specialistams nagrinėjant pranešimą ir nustačius, kad pažeidžiamos vaiko teisės, bus vertinama vaiko situacija. Atlikus šį vertinimą, gali būti nustatomas būtinybės vertinti  pagalbos vaikui ir šeimai poreikis arba kai vaikui reikalinga apsauga, užtikrinant jo saugumą – nustatomas vaiko apsaugos poreikis.

Ar yra numatoma, kokia nors atsakomybė pranešėjui, jeigu jis apie galimus vaiko teisių pažeidimus praneša melagingai?

Jeigu gavus pranešimą ir jį išnagrinėjus matoma, kad vaikui joks pavojus negresia, specialistai tiesiog baigia pranešimo nagrinėjimą. Esant požymių, kad apie vaiko teisių pažeidimus  buvo pranešta tyčia melagingai ir tai įrodžius, specialistai priims sprendimą dėl administracinės nuobaudos skyrimo pranešėjui.

Tarkim vaiko problemos šeimoje kyla dėl tėvų socialinių įgūdžių trūkumo. Kaip tada bus vertinama situacija?

Jeigu vertinant vaiko situaciją paaiškės, kad šeimai arba vaikui reikia tam tikrų paslaugų dėl šeimoje kilusių problemų, specialistai kreipsis į savivaldybę dėl atvejo vadybos inicijavimo. Savivaldybės atsakingos, kad atvejo vadybos proceso metu kartu su šeima būtų aptariama ir nustatoma, kokios konkrečios pagalbos vaikui ir šeimai reikia, kokie veiksmai padėtų pagerinti vaiko situaciją šeimoje.

Vaiko teisių specialistams atvykus į šeimą paaiškėja, jog vaikui gresia realus pavojus. Kokių priemonių imamasi?

Jeigu  nuvykus į šeimą nustatomas realus pavojus vaiko saugumui, sveikatai, gyvybei, tokiu atveju vaikui nedelsiant užtikrinama saugi aplinka ir vertinama vaiko situacija. Jeigu  nustatomas vaiko apsaugos poreikis, tuomet pirmiausia bus taikomas naujas laikinosios priežiūros institutas – vaiko saugumas bus užtikrinamas nepaimant vaiko iš įstatyminių atstovų, o padedant giminaičiams, artimiems asmenims ar perkeliant vaiką su tėvais ar  su vienu iš tėvų į krizių centrą. Laikinoji priežiūra gali tęstis iki 30 dienų, poreikiui esant, gali būti pratęsiama dar 30 dienų, o krizių centre šeima gali būti laikinai apgyvendinta net iki 12 mėnesių, teikiant šeimai visapusišką pagalbą.

Kokia pagalba ir kam teikiama laikinosios priežiūros laikotarpiu?

Laikinosios priežiūros laikotarpiu ne tik su tėvais bet ir su vaiku dirbs Skyriaus mobiliosios komandos (MK) specialistai, kurie padės vaikui ir tėvams įveikti krizę. Kartu su šeima aiškinsis problemų, kylančių šeimoje, priežastis, sieks motyvuoti tėvus keisti elgesį su vaiku, gydytis priklausomybes,  padės spręsti kylančius konfliktus, ugdys tėvystės įgūdžius, teiks psichologinę pagalbą vaikui, tarpininkaus surandant reikiamą pagalbą šeimai. Mobiliosios pagalbos specialistai – psichologas, priklausomybių specialistas ir socialinis darbuotojas – teikti pagalbą vyks į šeimos ir vaiko gyvenamąją vietą, todėl pagalba bus prieinama ir  atokiausių vietovių šeimoms.

Vis tik vaikų paėmimo iš šeimos atvejai išlieka. Kada jie taikomi?

Į teismą dėl leidimo paimti vaikus iš jų įstatyminių atstovų bus kreipiamasi tik tuomet, kai bus išnaudotos visos priemonės, bet tėvai visiškai nerodys pastangų keistis ar keisti savo elgesį, dėl kurio išlieka realus pavojus vaiko saugumui. Teisme tėvams bus garantuojama nemokama advokato pagalba.

Įstatymo pataisomis įteisinus vaiko laikinosios priežiūros institutą, stiprinamas biologinės šeimos prioritetas, krizinėse situacijose užtikrinant vaiko prigimtinę teisę augti biologinėje šeimoje. Mobiliosios komandos specialistų pagalba teikiama ne tik tėvams, bet ir vaikams bei užtikrinamas reikiamos pagalbos tęstinumas mobiliajai komandai baigus darbą.

Nors nuo naujovių įsigaliojimo praėjo vos mėnuo, gal jau galima kalbėti apie sausio mėnesio statistiką?

Nagrinėjant sausio 1-24 dienomis gautus pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, 73 atvejais priimtas sprendimas nevertinti vaiko situacijos ir 61 atveju vaiko situacija buvo vertinama. Atlikus vaiko situacijos vertinimą, buvo 6 atvejai, kai galimų vaiko teisių pažeidimų nustatyta nebuvo, 46 atvejai, kai nustatyta būtinybė vertinti pagalbos vaikui ir (ar) šeimai poreikį. Taip pat 9 vaikams nustatytas vaiko apsaugos poreikis, iš kurių 6 vaikams nustatyta laikinoji priežiūra.

Kada galima palikti vaiką be priežiūros?

Vaikas iki 6 metų, taip pat vaikas su negalia, atsižvelgiant į jo specialius poreikius ir brandą, be objektyvios būtinybės negali likti be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Palikimu be priežiūros nelaikomas trumpalaikis (iki 15 minučių trukmės) vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su 7 -13 metų nepilnamečiais, kurie pagal savo brandą yra pajėgūs pasirūpinti mažesniu už save.

Žinoma, svarbu suvokti, kad net šešerių sulaukęs ar dar vyresnis vaikas ne visada gali likti namuose vienas. Tėvai turėtų įvertinti, koks yra mažųjų psichologinis pasiruošimas, įgūdžiai, gebėjimai likti be suaugusiųjų priežiūros. Tai priklauso ir nuo vaiko būdo bruožų, ugdymo, svarbi ir atžalų branda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *