Uždelstų dešimtmečių diagnozė – išvešėjęs gimdos kaklelio vėžys

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus

Paskutinė sausio mėnesio savaitė Europoje tradiciškai skelbiama gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaite. Liūdnas sutapimas, kad būtent šią savaitę per dvi dienas į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus gydytojus kreipėsi net trys moterys, kurioms įtariamas paskutinės stadijos gimdos kaklelio vėžys. „Tai baisu. Tiek moterų su šia baisia diagnoze sulaukiame per visus metus“, – sakė skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus.

Pas ginekologą – prieš dešimtmečius

Pasirodo, visos trys moterys nė nepamena, kada tiksliai lankėsi ginekologo kabinete. Viena – prieš kelis dešimtečius, kita – prieš maždaug trylika metų, kai paskutinį kartą gimdė, o trečioji iš viso nepamena.

Visų jų ligos simptomai panašūs – kraujavimas iš lytinių organų, skausmai pilvo apačioje, mažakraujystė.

„Vos apžiūrėjus gimdos kaklelius, diagnozė man jau buvo aiški, nes tai akimis matomas dalykas. Nors tam patvirtinti būtini tyrimai“, – sakė E. Tiškus.

Pasiteiravus, ar net ir uždelsto gimdos kaklelio vėžio atveju pacientės turi galimybių pasveikti, gydytojas patikino, kad atsakyti į šį klausimą sunku.

„Yra toks terminas – 5 metai po susirgimo bet kokios formos vėžiu. Tačiau su užleistu gimdos kaklelio vėžiu išgyvenamumo procentas yra labai mažas. Bet yra kita medalio pusė – aptikus šią ligą ankstyvojoje jos stadijoje, garantuojamas pasveikimas šimtu procentų“, – teigė E. Tiškus.

Vedėjas akcentavo, kad vėžiniai susirgimai neprasideda taip staiga ir netikėtai, kaip gali kartais atrodyti. Dažniausiai juos lydi ikivėžiniai susirgimai, atsiranda pakitimai ląstelėse.

Tokios klaidos nekartotų

Beje, ligoninėje kaip tik šiuo metu gydoma viena pacientė, kuri paskutinį kartą pas ginekologą buvo tik po gimdymo prieš trylika metų. Galiausiai gydytojų pagalbos prireikė, kai sutriko menstruacijų ciklas ir pajuto skausmus pilvo apačioje. Kraujo tyrimai parodė esant blogą situaciją.

„Tai mano pačios kaltė, kad pas ginekologą lankiausi retokai. Dabar, jeigu pavyktų laiką atsukti atgal, tikrai nekartočiau tokios klaidos, nors visuomet jaučiausi gerai. Būtinai reikia savimi rūpintis, o užklupus rimtoms ligoms, svarbu nepasiduoti“, – sakė pacientė.

Lietuva – antra nuo galo

Gimdos kaklelio vėžio rizika iškyla visoms 25-60 metų amžiaus moterims, gyvenančioms aktyvų lytinį gyvenimą, gimdžiusioms. Tačiau jos turi galimybę nemokamai kas trejus metus atlikti citologinį tepinėlio tyrimą. Taip pat labai svarbu kartą per metus profilaktinei apžiūrai apsilankyti pas ginekologą.

„Deja, dar daug moterų vengia vizitų pas ginekologus, argumentuodamos, kad nemato reikalo ten eiti, kai gerai jaučiasi. Deja, bet kai jau turi nusiskundimų, dažniausiai gresia liūdnos žinios. O mūsų šalis iš visos Europos sąjungos yra antroji nuo galo pagal gimdos kaklelio vėžio išaiškinimo atvejų skaičių. Čia yra baisu. Išleidžiami pinigai profilaktikai, bet dar daugiau jų išleidžiama gydymui. Bet kokios ligos atveju profilaktika yra pigiau negu gydymas. Pacientams profilaktika iš viso nieko nekainuoja, tereikia sąžiningai rūpintis savo sveikatai ir profilaktiškai ją pasitikrinti“, – kalbėjo gydytojas.

Jis pastebi, kad jaunosios kartos sąmoningumas šiuo klausimu auga ir neabejoja, kad sveikata jau rūpinsis atsakingiau.

Ankstyvoje stadijoje aptikus gimdos kaklelio vėžį, chirurginiu būdu pašalinamos pažeistos ląstelės. Jokio kitokio gydymo nereikia ir pasveikimas yra šimtaprocentinis.

Deja, ši liga yra tokia klastinga, kad pajusti pirminių jos požymių neįmanoma, jie atsiranda tik jau pažengusioje stadijoje.

Išgelbėti gali ir skiepai

„Gimdos kaklelio vėžys neatsiranda iš vėjo. Jau įrodyta, kad jo sukėlime labai didelį vaidmenį atlieka Žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Nuo šio viruso yra sukurta vakcina, kuria nemokamai skiepijamos visos 11 metų sulaukusios mergaitės. Ja pasiskiepyti gali ir vyresnės mergaitės ir moterys, tačiau tai bus jau mokama. Ši vakcina yra visam gyvenimui“, – pasakojo skyriaus vedėjas ir pridūrė, kad net ir pasiskiepijus moterų pareiga kartą per metus apsilankyti pas ginekologą ir kas tris metus atlikti citologinį tepinėlio tyrimą niekur nedingsta.

Gimdos kaklelio vėžys gydomas trečiojo lygmens sveikatos priežiūros įstaigose, tačiau Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje yra moderniausios šios ligos diagnostikos galimybės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *